پخش زنده
امروز: -
قهوه نوشیدنی پرطرفدار دنیاست و اگر بخواهیم مستقیم سر اصل مطلب برویم باید بگوییم نوشیدن قهوه برای بدن خوب است، اما کاملا به نوع قهوه و کیفیت آن بستگی دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ،️ ️ قهوه نوشیدنی پرطرفدار دنیاست که بسیاری از افراد آن را روزانه مینوشند و اگر این کار را نکنند به قول معروف روزشان شب نمیشود، البته باید توجه داشت که میزان مصرف قهوه حد معینی دارد و از آن بیشتر موجب پریشانی و اضطراب میشود.
به نظر میرسد میزان مصرف متعادل قهوه، برای اکثر افراد مفید باشد یعنی ۳ تا ۵ فنجان در روز یا حداکثر ۴۰۰ میلی گرم کافئین.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید سالها تصور میشد قهوه یک ماده سرطانزاست، اما دستورالعملهای غذایی سال ۲۰۱۵ این تصور را تغییر داد و برای اولین بار، نوشیدن متعادل قهوه در بخشی از یک رژیم غذایی سالم گنجانده شد.
مطالعه گستردهای در سال ۲۰۱۷ در مورد ارتباط مصرف قهوه و سلامت انسان در مجله پزشکی بریتانیا نشان داد که در بیشتر اوقات، قهوه به جای مضرات، با مزیت همراه است. در تحقیقی دیگر، مشاهده شد که افرادی که قهوه مصرف میکنند، نسبت به کسانی که این نوشیدنی را حذف میکنند، بیماری قلبی عروقی، سکته قلبی، سکته مغزی و مرگ زودرس کمتری را تجربه کردهاند.
آیا قهوه برای سلامتی خوب است؟
علاوه بر این، به عقیده کارشناسها، قهوه ممکن است خطر ابتلا به بیماریهایی مثل دیابت نوع ۲، بیماری پارکینسون، و بیماریهای کبدی مانند سیروز، سرطان کبد و بیماری مزمن کبد را کاهش دهد و در مقابل این بیماریها از بدن محافظت کند. بطور مثال، بر اساس مطالعات، خوردن حدود ۵ فنجان قهوه در روز، در مقایسه با مصرف نکردن قهوه، موجب کاهش ۳۰ درصدی ابتلا به دیابت نوع ۲ میشود.
فواید بالقوه قهوه ممکن است از پلی فنولها ناشی شود، که ترکیباتی دارای خواص آنتی اکسیدانی هستند. با این حال، اثرات قهوه برای همه یکسان نیست. نگرانیهایی در مورد مصرف بیش از حد آن بخصوص در مادران باردار وجود دارد، زیرا بی خطر بودن کافئین در دوران بارداری نامشخص است.
روش آماده کردن قهوه
روشی که شما فنجان قهوه خود را آماده میکنید، ممکن است بر سطح کلسترول شما نیز تأثیر بگذارد. قهوهای که برای نوشیدن مناسب نیست، قهوه جوشیده است که نمونههایی از آن عبارتند از قهوه اسکاندیناوی یا قهوه یونانی و ترک
با این حال، در قهوه جوشانده دو ماده به نام کافستول و کاهوئول وجود دارد، ترکیباتی که دیترپن نام دارند. نشان داده شده است که آنها LDL، کلسترول بد را افزایش و کمی کلسترول خوب HDL را کاهش میدهند.
برای افرادی که مشکلات کلسترول دارند، بهتر است سراغ انواع دیگر قهوه بروند.
آیا همه انواع قهوه دارای مقدار یکسانی کافئین هستند؟
نه. اسپرسو دارای بالاترین غلظت کافئین است، حدود ۷۰ میلیگرم در یک شات یک اونسی وجود دارد. در مقام مقایسه، یک وعده ۱۲ اونسی قهوه دریپ ۲۰۰ میلیگرم کافئین دارد.
برای برخی از ما، دانستن میزان کافئین موجود در قهوه میتواند بسیار مهم باشد. احتمالاً شما هم دوستی دارید که در ساعت ۱۰ شب چهار شات اسپرسو میخورد و بعد به راحتی میخوابد، در حالی اگر از ظهر گذشته باشد و شما یک شات اسپرسو بخورید، باید تا سحر بیدار باشید! بعضی از ما پلی مورفیسم داریم، یک نوع ژنتیکی که متابولیسم ما را برای کافئین کند میکند. در مورد این افراد، توصیه میشود که زیاد قهوه مصرف نکنند. او میگوید:”این افراد بعد از یک فنجان قهوه، به سراغ قهوه دوم و سوم میروند، اما خبر ندارند که هنوز تنها اثر کافئین قهوه اول در بدنشان وجود دارد! ”
آیا قهوه اعتیادآور است؟
شواهد نشان میدهد که میتوان به نوشیدنیها اعتیاد پیدا کرد. علائم ترک آن شامل سردرد، خستگی، تحریک پذیری، مشکل در تمرکز و خلق و خوی افسرده است.
در واقع، کافئین یک داروی روانگردان است و قهوه بزرگترین منبع آن است. حدود نیم ساعت بعد از نوشیدن یک فنجان قهوه، کافئین وارد بدن شده و به سرعت جذب میشود. رگهای خونی منقبض میشوند. فشار خون افزایش مییابد. مقدار متوسط کافئین میتواند شما را بیدار کند، خلق و خو، انرژی، هوشیاری، تمرکز و حتی عملکرد ورزشی شما را افزایش دهد.
برای کسانی که بیش از ۴۰۰ میلی گرم کافئین در روز مصرف میکنند، شواهد کافی برای ارزیابی وجود ندارد. دوزهای بالاتر میتواند منجر به مسمومیت با کافئین شود؛ با لرزش، عصبی بودن و ضربان قلب نامنظم. کافئین همچنین با تاخیر در زمان به خواب رفتن و کیفیت و مدت زمان خواب مرتبط است.
دوزهای بسیار بالای کافئین میتواند کشنده باشد.
قهوه برای سلامتی
دانه قهوه چیست؟
درون میوه قرمز قهوه دو دانه قهوه قرار دارد. قهوه شبیه گیلاس است. اما برخلاف گیلاس، دانه آن جایزه است و گوشت آن دور ریخته میشود.
قهوه علاوه بر کافئین، میتواند اثرات درمانی بالقوهای بر بدن داشته باشد. یکی از اجزای کلیدی قهوه، اسید کلروژنیک (خانوادهای از پلی فنولها) است که در بسیاری از میوهها و سبزیجات یافت میشود. همچنین منبع غذایی خوبی از ویتامین B۳، منیزیم و پتاسیم است.
بصورت تخمینی ۱۲۴ گونه قهوه وجود دارد. آنچه که در کافهها، ادارات و سفرهای جادهای وجود دارد، دو گونه است: عربیکا و کانفورا، معروف به روبوستا. عربیکا در کافههای ویژه وجود دارد و قیمت آن بیشتر از روبوستا است که قهوههای فوری و مقداری اسپرسو را تامین میکند. عربیکا یک دانه کوچک بسیار همگن است. تقریباً تمام قهوههای عربیکا در جهان به چند گیاه از اتیوپی، زادگاه قهوه یا یمن بازمیگردد.