پخش زنده
امروز: -
دارا بودن ده درصد ذخایر لیتیوم جهان و حاکمیت بر این مقدار از عنصر خام راهبردی، کشور ایران را به بازیگر مهم ژئوپلتیکی در عرصه سیاست و اقتصاد جهان تبدیل میکند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از روزنامه اینترنتی رای الیوم، رسانههای صهیونیستی با اشاره به خبر اکتشاف معدن عظیم لیتیوم در ایران، از این معدن به عنوان عاملی برای تغییر موازنه قدرت در منطقه و فرصتی برای اقتصاد ایران یاد کردند.
رای الیوم در این باره با استناد به گفتگوی عنات هوخبرگ ماروم کارشناس جغرافیایی سیاسی در اسرائیل با روزنامه معاریو، نوشت: کشف ذخایر لیتیوم در ایران میتواند به تغییر موازنه قدرت در منطقه منجر شود و به ایجاد شرایط بی سابقه اقتصادی و ژئوپلتیکی در ایران کمک کند، در نتیجه اسرائیل مراقب است تا بداند ایران از این فرصت عظیم چگونه به سود خود بهره میبرد.
قدرت نظامی ایران در کنار از سرگیری روابط این کشور با کشورهای عربی و در صدر آنها عربستان، امارات، بحرین و مصر و برگزاری رزمایشهای مشترک با هند و پاکستان، مایه نگرانی اسرائیل شده است، ضمن اینکه تقویت روابط راهبردی این کشور با روسیه در کنار روابط بسیار مناسب ایران با اندونزی، بزرگترین کشور مسلمان جهان، هم مزید بر علت است.
به نظر میرسد ایران با بهره برداری از فرصت پیش آمده به سبب کشف ذخایر ۸.۵ میلیون تنی لیتیوم در استان همدان (که دومین ذخایر بزرگ لیتیوم جهان پس از شیلی است) به زودی به طرز قابل توجهی شرایط اقتصادی و نفوذ ژئوپلتیکی خود را بهبود ببخشد.
این فرصت فقط از این جنبه نیست که این کشور ۱۰ درصد از ذخایر طلای سفید جهان را به خود اختصاص میدهد، بلکه از اینرو حائز اهمیت است که این فرصت میتواند سبب نجات اقتصاد ایران و به عصای جادویی برای بی اثر کردن تحریمهای تحمیلی علیه این کشور تبدیل شود.
این اکتشاف میتواند تاثیر قابل توجهی بر بازار انرژی و معادن جهان داشته باشد. علاوه بر کاربرد لیتیوم در صنعت باتری سازی و ساخت خودروهای برقی، انتظار میرود این اکتشاف در بلند مدت تغییراتی را در اقتصاد و سیاست جهانی ایجاد کند و به مرکز ثقلی در غرب آسیا تبدیل شود.
یکی از مقامات عالی رتبه وزارت صنعت و معدن ایران گفته است، این بزرگترین معدن لیتیوم در خارج از آمریکای جنوبی (آرژانتین، بولیوی و شیلی دارنده ۵۸ درصد منابع جهانی لیتیوم هستند) و دومین معدن بزرگ لیتیوم دنیا، پس از شیلی است. ظرفیت معدن لیتیوم شیلی ۹.۲ میلیون تن بر آورد شده است.
این معدن از نظر ارزش مالی و اهمیت بالایی که در تولید باتریهای قابل کاربرد در صنایع الکترونیکی از جمله خودروهای برقی، کامپیوترهای قابل حمل، گوشی همراه، پنلهای خورشیدی و ... دارد، بسیار حایز اهمیت است. هر چند هنوز کیفیت لیتیوم ایرانی مشخص نیست، اما دارا بودن ده درصد ذخایر لیتیوم جهان و حاکمیت بر این مقدار از عنصر خام راهبردی، کشور ایران را به بازیگر مهم ژئوپلتیکی در عرصه سیاست و اقتصاد جهان تبدیل میکند.
با توجه به بحران وضعیت آب و هوا در جهان، معدن لیتیوم در کنار دیگر منابع انرژی از جمله انرژی هسته ای، عاملی در تقویت قدرت نفوذ ایران در حوزههای سیاسی، اقتصادی و انرژی محسوب میشود. با این حساب این اکتشاف فقط سبب نفوذ گسترده ایران نمیشود، بلکه موجب میشود این کشور بر دیگر کشورهای نفت خیز حوزه خلیج (فارس) از جمله عربستان وامارات برتری یابد. به همین علت باید گفت کشف این معدن، موازنه قدرت در منطقه را به سود ایران تغییر میدهد. چنین اتفاقی موقعیت ایران را در مذاکرات مختلف از جمله مذاکره برای تشکیل ائتلافها یا توافقات اقتصادی و مالی تقویت میکند و موجب میشود این کشور در منطقه خاورمیانه وزن قابل توجهی پیدا کند و از تمرکز به بازار نفت به سمت بازارهای طلای سفید و لیتیوم تغییر موضع دهد.
نکته دیگر بهره مندی طولانی مدت اقتصادی از این معدن است، چون انتظار میرود به دلیل افزایش تقاضای جهانی برای باتریهای لیتیومی، قیمت لیتیوم در بازار جهانی روند رو به رشدی داشته باشد، اتفاقی که میتواند اقتصاد ایران را به اقتصادی ثروتمند تبدیل کند.
این اکتشاف نوعی پیروزی در برابر آمریکا و هم پیمانانش از جمله اسرائیل است و در ادامه میتواند سبب تحکیم گستردهتر روابط ایران با چین و کشورهای غرب، آسیا و جنوب شرق آسیا به ویژه اندونزی شود. از نگاه تهران این اکتشاف قدرت مانور ایران را در میان بازیگران مختلف افزایش میدهد و وابستگی این کشور به آمریکا و غرب را کاهش خواهد داد.
در پایان گفت و گوی کارشناس اسرائیلی با معاریو آمده است، بدون تردید ایران به عنوان کشوری در آستانه هستهای شدن، در کنار جسارت، توسعه و انگیزه، با اتکا به این اکتشاف، از نظر سیاسی، اقتصادی و انرژی، به یک قدرت تبدیل میشود. از اینرو این اکتشاف میتواند برای اسرائیل بسیار خطرناک باشد.
ی چیزی هم ب مردم میرسه، ان شاءالله