پخش زنده
امروز: -
معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی : سند دانش بنیان امنیت غذایی در مراحل تصویب نهایی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر حسین فرشیدی در همایش روز جهانی ایمنی غذایی در مرکز همایشهای بیمارستان قلب شهید رجایی تهران گفت: بعد از تصویب نهایی سند دانش بنیانِ امنیت غذایی که مراحل نهایی خود را میگذراند، بسیاری از چالشهای موجود در عرصه غذا رفع میشود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت همچنین امنیت غذایی را مشکل هم اکنون و آینده جهان دانست و گفت: مراکز بزرگی روی امنیت غذایی کار میکنند تا این بحث را تبدیل به یک آورده برای بشریت کنند تا نگرانی از تولید و مصرف مواد غذایی کاهش یابد.
دکتر فرشیدی با بیان این که غذا یکی از بخشهای جدایی ناپذیر بیشتر تنشهای جهانی در همه دوره هاست، افزود: اگر بهره وری افزایش یابد تولید فعلی مواد غذایی در ایران برای جمعیتی بیش از جمعیت کنونی کشور نیز کافی است، اما در کنار تامین غذا امنیت غذا نیز مهم است؛ باید بتوانیم هم غذا را تامین کنیم هم غذای سالم به افراد ارائه کنیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: غذا یکی از عوامل تاثیرگذار در سلامت است و با همهی بیماریها کم و بیش ارتباط دارد، اگر نوع مصرف و تنوع غذایی خود بعضی از مواد را کم یا زیاد کنیم به راحتی میتوانیم از بسیاری از مشکلات و بیماریهای چند دهه آینده پیشگیری کنیم.
دکتر فرشیدی افزود: در صورت اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی که باید از سنین پایین در کودکان آغاز شود، میتوان پرفشاری خون را به عنوان مادر بسیاری از بیماریها کنترل کرد.
کاهش بیماریها با اصلاح الگوی مصرف
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که کنترل دیابت، چاقی و سرطانها مستلزم اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی است، گفت: با گسترش شهرنشینی ذائقهها و الگوهای غذایی در جهت منفی تغییر یافته است، الگوی غذایی مبتنی بر افزایش مصرف فست فودها در پیاده روها، خیابانها و هنگام رانندگی، با فرهنگ دیرینه کشورمان که تکیه بر مصرف غذای آشپزخانهای در منازل است، سازگاری ندارد.
دکتر فرشیدی گفت: افزودنیهایی مانند قند، نمک و چربیها به غذاهای بیرون از منزل، جای خوشمزگی و لذایذ غذایی دیروز ما در منازل را گرفته است، بنابراین باید با فرهنگسازی قوی، ذائقهای که در طول دههها تغییر یافته، اصلاح کنیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: دسترسی روزافزون بچهها به پفک و امثال آن در مدارس و مغازهها ناشی از همین تغییر الگوی مصرف است که باید اصلاح شود.
ضرورت افزایش سواد سلامت در جامعه
دکتر فرشیدی هدف اصلی از اجرای برنامه سلامت خانواده (پزشکی خانواده و نظام ارجاع) را ارتقای سطح سواد سلامت مردم و جامعه دانست و گفت: سواد سلامت درباره تنوع تغذیه باید تغییر و در کنار آن فعالیت بدنی نیز باید افزایش یابد از این رو وظیفه مراقبان سلامت در این طرح سنگین است.
معاون بهداشت افزود: اگر متوسط مصرف نمک در کشور ۲۵ درصد کاهش یابد آثار آن در کاهش بیماریهای شاخص و دارای مرگ ومیر بالا، چشمگیر است.
دکتر فرشیدی همچنین گفت: مصرف آنتی بیوتیکها در روند تولید بعضی از مواد غذایی بالاست که در آینده با توجه به خطر ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی در انسان ها، عواقب بدی خواهد داشت.
غذای ناسالم عامل ۲۰۰ بیماری
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: غذای ناسالم میتواند موجب ۲۰۰ نوع بیماری از اسهال تا انواع سرطانها شود. سالانه ۴۲۰ هزار مرگ در جهان ناشی از مصرف همین غذاهاست که ۴۰ درصد این مرگها در کودکان زیر ۵ سال رخ میدهد.
دکتر فرشیدی گفت: در کشورهای کم درآمد یا دارای درآمد متوسط، سالانه بیش از ۱۱۰ میلیارد دلار هزینه مراقبتهای بهداشتی ناشی از غذاهای نامطلوب میشود.
معاون بهداشت با تاکید بر ضرورت نظارت بر تولید و رعایت استانداردها در مصرف مواد غذایی، افزود: همکاری بین دولت ها، تولید کنندگان و مصرف کنندگان در رعایت استانداردها میتواند به مهار این وضعیت کمک کند.
ثبت چهار هزار مسمومیت غذایی در سال گذشته
دکتر فرشیدی گفت: پارسال مسمویتهای ناشی از مصرف غذای ناسالم در کشور حدود ۴ هزار مورد گزارش شد که ۳۷۰۰ مورد از آب و غذا بود که بیش از ۲ هزار مورد آن ناشی از مصرف غذای ناسالم بود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان این که هم اکنون ۲۷۵ دفتر خدمات سلامت در کشور فعال هستند که میتوانند به افزایش خوداظهاریهای مراکز تهیه، تولید و توزیع مواد غذایی کمک کنند، گفت: سال گذشته ۹۰ هزار تن روغن خوراکی وارداتی برای تضمین سلامت مردم برگشت خورد و وارد بازار نشد، بنابراین با وجود برخی انتقادات، وزارت بهداشت نظارت کافی بر عرضه مواد غذایی در جامعه دارد.