پخش زنده
امروز: -
خشکسالی ۲۰ ساله، تا کنون ۸۰ هزار هکتار از جنگلهای خراسان جنوبی را از بین برده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان جنوبی، مدیرکل منابع طبیعی استان گفت: با توجه به هزینههای احیاء و نگهداری تا استقرار کامل گیاهی، خشکسالی ۲۰ ساله تا کنون ۸۰۰ میلیارد تومان به جنگلهای استان خسارت وارد کرده است.
نصرآبادی افزود: خشکسالی در این مدت همچنین سبب شده حداقل ۳۰ درصد گونههای جنگلی استان در ررویشگاههای طبیعی، دچار سرخشکیدگی شوند که خسارت این سرخشکیدگی هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است.
وی گفت: در رویشگاهای خسارت دیده از خشکسالی در استان، گونه بومی بادامشک که دارای ارزش ژنتیکی و اقتصادی بالایی برای منطقه است بیشترین آسیب را از پدیده خشکسالی دیده است و گونه بنه در رتبه بعدی قرار دارد و در سایر گونه ها، پدیده خشکیدگی به دلیل فراوانی کمتر، زیاد مشهود نیست.
مدیرکل منابع طبیعی استان با بیان اینکه اولین گزارش مبنی بر خشکیدگی گونههای جنگلی در استان به اوایل دهه نود بر میگردد افزود: در سنوات نخست، بیشترین پدیده خشکیدگی مربوط به شهرستانهای نهبندان، طبس و بیرجند بود که با توجه به ادامه روند خشکسالی، پدیده خشکیدگی درختان به سایر شهرستانها نیز سرایت کرده است و هم اکنون تمام استان با این پدیده درگیر است.
نصرآبادی گفت: به دلیل خشکسالیهای مکرر و آفات و بیماریهای جنگلی نظیر هجوم تشی، بخشی وسیعی از اراضی و ذخیره گاههای جنگلی استان بویژه گونه بنه با قدمت بیش از ۵۰۰ سال و بادامک بیش از ۳۰ درصد آسیب دیده اند و از ۱۰ ذخیره گاه بادامک استان یک مورد کاملا خشک شده و ۴ مورد آسیب شدید دیده است.
وی افزود: متاسفانه اعتبارات اختصاص داده شده در سطح ملی و استانی بسیار ناچیز بوده به طوریکه در دو سال اخیر هیچگونه پروژه احیایی در بخش جنگل انجام نشده است.
کاهش شدید ظرفیت و تولید جنگلهای طبیعی، از بین رفتن قسمتهای مهمی از سطح جنگلها و کاهش مقاومت درختان جنگلی نسبت به حمله آفات و امراض و متقابلا افزایش کمی و کیفی آفات و امراض، از جمله آثار کوتاه مدت و بهم خوردن ترکیب گیاهی گیاهان، آثار تخریب زیست محیطی، فقر و گرسنگی و بیکاری از آثار بلند مدت خشکسالی است که به مرور خراسان جنوبی را تحت تأثیر قرار میدهد.
مدیرکل منابع طبیعی استان با اشاره به برنامههای اصلاحی و احیایی مقابله با خشکسالی در خراسان جنوبی گفت: تغییر در اجرای پروژههای احیایی وایجاد تنوع گونهای با تکیه بر گونههای بومی استان نظیر بنه، بادامک، سنو، ارغوان، زرشک و... در پروژههای جنگلکاری و توسعه جنگل، احداث هلالیهای آبگیر، کشت و توسعه گونههای مولد محصولات غیرچوبی نظیر سماق و پسته وحشی برای افزایش پوشش گیاهی و درآمدزایی اهالی منطقه، تنککردن، آزاد سازی، هرس و پاک کردن مناطق آسیب دیده و آلوده به آفات، آموزش نیروهای محافظ برای شناسایی آفات و نحوه خسارات آنها، سنگ چینی اطراف درختان در مناطق آسیب پذیر از تشی و جوندگان و فنس کشی اطراف نهالهای کاشت شده از جمله اقداماتی است که نیروهای منابع طبیعی به کمک مردم محلی برای احیای مناطق جنگلی از بین رفته و خسارت دیده انجام میدهند.