پخش زنده
امروز: -
طرح پژوهشی «مطالعه تأثیر ماده مخدر متامفتامین بر ژنهای دخیل در بروز سرطان کلورکتال» در گروه پژوهشی ژنتیک انسانی جهاددانشگاهی در استان فارس اجرا مي شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی جهاددانشگاهی، طرح مطالعه مروری تأثیر ماده مخدر متامفتامین در ژنهای دخیل در بروز سرطان کلورکتال (روده) با مسئولیت حسین جاوید، عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی استان فارس و همکاری گروه ژنتیک انسانی این نهاد انجام شد.
با توجه به اینکه سرطان روده یکی از سرطانهای شایع در بین مصرفکنندگان مواد مخدر صنعتی، به خصوص متامفتامین است، هدف از این مطالعه بررسی تغییر در ژنهای مرتبط با سرطان روده بود.
این ماده مخدر باعث کاهش در توانایی تکثیر و خود بازسازی سلولهای بنیادی و تغییر در مسیر تمایز آنها شده و باعث تغییر روند تکوین، رشد و تمایز سلولهای بنیادی میشود.
تحقیقات محققان در گروه ژنتیک جهاد دانشگاهی استان فارس نشان میدهد، متامفتامین بیان حدود ۲۹۲ ژن را تغییر میدهد که متعلق به گروهی از ژنها هستند که در پاسخهای رفتاری، مرگ سلولی، رشد، مورفولوژی، تکثیر سلولها و عملکرد آنها و همچنین تنظیم بیان ژنها دخالت دارند که از این تعداد، ۱۶۷ ژن افزایش بیان و ۱۲۷ ژن کاهش بیان داشتند.
علاوه بر تأثیر متامفتامین بر ژنها، این ماده مخدر میتواند با ایجاد تغییر در میکروبیوتای روده، زمینه ایجاد جهشهای ژنتیکی، بر هم خوردن سیستم ایمنی و ایجاد و توسعه پولیپها و سرطان روده را مساعد کند.
میکروبیوتای روده، میکروبهایی هستند که به صورت طبیعی در روده انسان زندگی میکنند و نقش مهمی در حفظ سلامت انسان دارند.
متامفتامین دومین ماده مخدر مصرفی در جهان است و متأسفانه مصرف آن در آسیا، اقیانوسیه و آمریکای شمالی بسیار رایج است. اعتیاد به متامفتامین یک مشکل سلامت عمومی بینالمللی بوده و تخمین زده میشود که هم اکنون در حدود ۱۵ تا ۱۶ میلیون استفاده کننده در سراسر جهان دارد.
با پايان طرح مطالعه مروری تأثیر ماده مخدر متامفتامین در ژنهای دخیل در بروز سرطان کلورکتال (روده) ، طرح پژوهشی «مطالعه تأثیر ماده مخدر متامفتامین بر ژنهای دخیل در بروز سرطان کلورکتال» در گروه پژوهشی ژنتیک انسانی جهاددانشگاهی در استان فارس اجرا مي شود.