پخش زنده
امروز: -
مساحت بیابانهای کشور به دلایلی همچون کاهش سفرههای زیرزمینی،رعایت نکردن الگوی کشت و اجرای برخی طرح ها، به بیش از ۳۲ میلیون هکتار رسیده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، معاون سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در مراسم آغاز عملیات ساخت بندخاکی حوزه هودانلو شهرستان قوچان با بیان این مطلب، گفت: بیابان شدن و تخریب سرزمین تنها به بهرهبرداری دام متکی نیست و علل دیگری هم در ایجاد آن دخیل است.
حسن وحید افزود: کاهش سفرههای زیرزمینی، رعایت نکردن الگوی کشت، خشکسالی، بهرهبرداری مفرط از عرصههای منابع طبیعی و کشاورزی و توازن نداشتن نیز در بیابان شدن کشور سهیم هستند.
وی ادامه داد: مجموع اقداماتی که سازمان در حوزه بیابانزدایی انجام میدهد، حدود ۴۰۰ هزار هکتار در سال بوده، اما براساس ارزیابیها و نقشههای تخریب سرزمینی، بیابانزایی کشور حدود یکمیلیون هکتار برآورد شده است.
معاون سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به شناسایی ۱۴ میلیون هکتار کانون بحرانی در حوزه بیابانها، تصریح کرد: سرعت بیابان شدن عرصهها نسبت به احیاء، بیشتر بوده که سازمان آبخیزداری براساس برنامهای مدون، به دنبال آن است که سالی سه میلیون هکتار بیابانزدایی انجام دهد و این عرصهها را مدیریت کند، اما این اقدام مستلزم هماهنگی و همراهی دولت و مردم و استفاده از ظرفیتها در این زمینه است.
وحید هشدار داد: سطح مراتع درجه سه کشور هم در حال افزایش بوده و تاکنون به ۵۵ میلیون هکتار رسیده است که اگر این بحران کنترل نشود، مساحت بیابانها نیز دارای رشد خواهد بود.
وی میزان بحرانها در شمال خراسان را به علت کوهستانی بودن، زیاد ارزیابی کرد و گفت: اگر پوشش گیاهی در این مناطق از دستداده شود، با بحرانهایی مانند سیلاب و فرسایش خاک مواجه میشویم که مهمترین راه برونرفت از این مشکل، اجرای طرحهای آبخیزداری است.
معاون سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: سطح زیادی از طرحهای آبخیزداری در شهرستان قوچان شروعشده که از اعتبارات مالی سال ۱۴۰۱، حدود ۱۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان طرح در این زمینه اجرایی خواهد شد.
وحید با بیان اینکه حوزه اترک به عنوان یکی از حوزههای درجهیک، پتانسیل و ظرفیت خود را از دستداده و میزان آبدهی آن کم شده است، تصریح کرد: علاوه بر انسجام در بدنه دولت، برای اجرای طرحهای عمرانی، یکی از راه حل ها، نقشآفرینی مردم است یعنی مردم در منافع حوزه آبخیز سهیم شوند.
وی یادآور شد: این موضوعات در قالب لایحه به دولت تقدیم شده است تا به مجلس شورای اسلامی ارسال شود و همچنین دستور وزیر کشور به استانداران و وزارت جهاد کشاورزی در حال پیگیری است تا براساس زمانبندی برنامه مدیریت جامع آبخیزداری در حوزه اترک، بهعنوان پایلوت کشوری اجرایی شود.
در این مراسم، عملیات ساخت بندخاکی حوزه هودانلو شهرستان قوچان آغاز و مقرر شد این طرح در هفته دولت سال جاری (شهریورماه ۱۴۰۲) به بهره برداری برسد.
حجم کل عملیات خاکی بندخاکی حوزه هودانلو (ینگه قلعه) شهرستان قوچان ۴۷ هزار و ۲۳۷ مترمکعب، ارتفاع بند ۱۰ متر، حجم آبگیری آن ۱۲۳ هزار و ۴۲۹ مترمکعب، مساحت حوزه آن سه هزار و ۸۶۴ هکتار و اعتبار آن ۳۱ میلیارد و ۱۰۰ میلیون ریال است که با هدف کنترل سیل، رسوب و تغذیه سفرههای آب زیرزمینی ساخته میشود.
در این مراسم علی آذری نماینده مردم قوچان در مجلس شورای اسلامی، فرماندار و جمعی از مدیران شهرستان قوچان، اهالی و شوراهای منطقه هودانلو هم حضور داشتند.