پخش زنده
امروز: -
همچنانکه دو کشور ایران و هند مناسبات خود را ازسرمی گیرند ، مبادلات تجاری دو طرف پس از یک روند نزولی اکنون رو به افزایش گذاشته است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ پایگاه اینترنتی ایندیا نریتیو در مطلبی درباره افزایش مبادلات تجاری هند و ایران نوشت. همچنانکه دو کشور ایران و هند مناسبات خود را ازسرمی گیرند و با عملیاتی شدن کریدور بین المللی حمل و نقل شمال – جنوب روابط خود را تقویت میکنند، مبادلات تجاری دو طرف پس از یک روند نزولی اکنون رو به افزایش گذاشته است
روزنامه تهران تایمز در گزارشی اعلام کرد صادرات کلی غیرنفتی ایران در ماههای آوریل تا مه بالغ بر ۲۱ میلیون تن و با ارزش هفت میلیارد و ۵۱۳ میلیون دلار بود و واردات این کشور چهار میلیون و ۷۳۲ هزار تن با ارزش هفت میلیارد و ۹۴۱ میلیون دلار برآورد شده است.
در این میان، هند در حال حاضر در میان پنج بازار اصلی صادرات نفت ایران قرار گرفته است.
جالب توجه آنکه، هند و ایران هم اکنون بر تجارت غیرنفتی متمرکز شده اند.
نشریه ایندیا بریفینگ اعلام کرد هند به عنوان عضوی از گروه بریکس (متشکل از کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) و نیز عضو سازمان همکاری شانگهای نه تنها در زمینه تجارت، سرمایه گذاری و امنیت بلکه در چشم انداز وسیعتر تهران در پیشبرد نظم جهانی چند قطبی با محوریت آن به سمت شرق برای ایران حائز اهمیت است.
انتظار میرود کریدور بین المللی حمل و نقل شمال – جنوب که برای تسهیل حمل و نقل کالا بین چند کشور از جمله هند، روسیه، ایران، افغانستان، ارمنستان، بلاروس، بلغارستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان در میان سایر کشورها در نظر گرفته شده است در افزایش مبادلات تجاری بین دهلی نو و تهران کمک کننده باشد.
کشورهای مشارکت کننده در این پروژه اگرچه آغاز کندی داشتند اکنون به شدت در حال کار بر روی عملیاتی کردن این پروژه در میان خطرات ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیک هستند.
دهلی نو و تهران که در حال توسعه بندر چابهار در جنوب ایران هستند به رغم وجود موانع بسیار، رقیب ژئوپلیتیک محسوب میشوند.
به دنبال ازسرگیری تحریمها علیه ایران، هند سال ۲۰۱۹ واردات خود را از این کشور متوقف کرد.
با وجود این، اجیت دوول مشاور امنیت ملی هند ماه گذشته در جریان سفرش به تهران با مقامات ایران دیدار کرد.
ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران در دیدار با وی خواستار ارتقاء مناسبات دو کشور به " سطوح جدید " شد.
محمدرضا قرایی آشتیانی وزیر دفاع ایران نیز ماه آوریل برای شرکت در نشست سازمان همکاری شانگهای به هند سفر کرد.
یک تحلیلگر در گفتگو با ایندیا نریتیو اعلام کرد چنین سفرهایی در سطح مقامات بلندپایه موید آن است که دو کشور مایل به گسترش و تعمیق مناسبات هستند و این موضوع در حوزه اقتصاد و امنیت نمود پیدا خواهد کرد. ما باید این مسئله را درک کنیم که نظم جهانی در چند سال گذشته به سرعت تغییر کرده است.
هند به تازگی از بندر چابهار در ایران برای ارسال گندم به افغانستان استفاده کرده است.
در همین حال، دو کشور کار بر روی ایجاد یک سازوکار پرداخت روپیه – ریال را به منظور گسترش مبادلات تجاری آغاز کرده اند.
این تحلیلگر اعلام کرد مبادلات تجاری دهلی نو و تهران سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ به بیش از ۱۷ میلیارد دلار رسید. با وجود این، پس از یک روند کاهشی متوالی در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، حجم مبادلات دو کشور به یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار رسید، اما پویایی بین هند و ایران در حال تحول است و پیش بینی میشود مبادلات تجاری دو کشور در ماههای آینده افزایش یابد.
صادرات اصلی هند شامل برنج و چای میشود حال آنکه، ایران اقلامی همچون آجیل، آمونیاک، سیب، گلابی، پسته، خرما و بادام را در کنار دیگر اقلام صادر میکند.
محصولاتی همچون متانول، تولوئن، نفت خام، بوتان و پروپان مایع، روغن پایه معدنی نیز از ایران به هند صادر میشود.