پخش زنده
امروز: -
کارگاه آموزشی آشنایی با معاملات گواهی سپرده کالایی با محور معاملات گواهی سپرده شمش طلا امروز چهارشنبه در نمایشگاه صنعت مالی (بورس، بانک و بیمه) برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از کالاخبر، جواد فلاح مدیر بازارهای مالی بورس کالا در ابتدا با اشاره اینکه شمش طلا در بورس کالا از شهریور ۱۳۸۷ در تابلوی اصلی بازار فیزیکی بورس کالا پذیرش و نخستین بار توسط شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران عرضه شد، گفت: شمشهای عرضه شده در بازار فیزیکی بورس کالا دارای عیار ۹۹۶ تا ۹۹۹ است که از سوی تولیدکنندگانی شامل گسترش معادن و صنایع معدنی طلای زرشوران، تهیه و تولید مواد معدنی ایران، پیشتازان کانی کاران غرب فرآوری و گروه صنعتی معدنی زرمهرمارلیک عرضه میشوند.
فلاح از جمله مزایای گواهی سپرده شمش طلا را امکان معامله طلا با حداقل سرمایه (به میزان ۰.۱ گرم) برای تمامی مشتریان بازار سرمایه عنوان کرد و گفت: سرمایهگذاری در گواهی سپرده طلا به عنوان دارایی پایه امن و سپر تورم، نگهداری دارایی پایه در خزانه بانک و ایجاد اطمینان برای مشتری، تضمین اصالت کالا (ارزیابی شمش طلا پیش از ورود به انبار، مسئولیت خزانه در مقابل کمیت و کیفیت شمش)، انجام معامله به صورت قطعی با تسویه نقدی در کوتاهترین زمان ممکن، معافیت معاملات گواهی سپرده کالایی از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و امکان متنوع سازی پرتفوی سرمایه گذاران از دیگر مزایای این ابزار به شمار میرود.
فلاح موارد با اهمیت در گواهی سپرده شمش طلا را چنین تشریح کرد: دارایی پایه این ابزار شمش طلای حدودا یک کیلوگرمی با عیار حداقل ۹۹۵ بوده و مقدار هر گواهی ۰.۱ گرم از شمش طلای یک کیلوگرمی است. همچنین حداقل تغییر مقدار سفارش یا لات معاملاتی یک گواهی سپرده کالایی است. معامله گران در طول روزهای غیر تعطیل (شنبه تا پنج شنبه) امکان معامله دارند؛ به گونهای که ۱۱:۳۰ تا ۱۲ دوره پیش گشایش است و حراج پیوسته از ۱۲ تا ۱۵ انجام میشود.
وی محدوده نوسان قیمت گواهی سپرده شمش طلا را مثبت و منفی ۵ درصد قیمت پایانی در روز معاملاتی قبل عنوان کرد و گفت: محدودیت تعداد دارایی برای صندوق سرمایهگذاری کالایی پشتوانه طلا و بازارگردان، بدون محدودیت و برای سایر اشخاص، پانصد هزار گواهی سپرده کالایی معادل ۵۰ کیلوگرم شمش طلا و محدودیت سقف هر سفارش خرید ۱۰ هزار گواهی سپرده معادل یک کیلوگرم شمش طلا است.
مدیر بازارهای مالی بورس کالای ایران در بخش دیگری از صحبت هایش اظهار کرد: تابلوی معاملات گواهی سپرده شمش طلا در تابلوی معاملات بورس کالا به آدرس cdn.ime.co.ir و درگاه یکپارچه شمش طلا در بورس کالا به آدرس gold.ime.co.ir قابل مشاهده است.
وی نحوه اخذ کد معاملاتی در بازار مالی بورس کالا به منظور انجام معاملات گواهی سپرده شمش طلا را چنین توضیح داد: اشخاصی که در سامانه جدید مشتریان دارای کد معاملاتی بازار مشتقه یا اشخاص حقیقی دارای کد معاملاتی بازار فیزیکی هستند، قادر به انجام معاملات اند.
فلاح درخصوص نحوه واریز و برداشت وجه در معاملات گواهی سپرده شمش طلا نیز عنوان کرد: موجودی باید در دفتر دارایی کل مشتریان وجود داشته باشد که از این طریق به دفتر دارایی بازار گواهی سپرده کالایی منتقل شده و از طریق آن خرید صورت گرفته یا به آن واریز میشود.
وی در بخش پایانی نیز به نحوه ثبت درخواست خروج شمش اط خزانه بانک اشاره کرد و گفت: در فرآیند ترخیص، ثبت درخواست ترخیص توسط مالک گواهی سپرده کالایی از طریق شرکت کارگزاری (یا از طریق سامانه برخط در آینده نزدیک) در صورت دارا بودن حداقل ۱۱ هزار گواهی سپرده شمش طلا صورت میگیرد و سپس درخواست ترخیص در سامانه انبار بررسی و در صورت امکان تخصیص کالا متناسب با وزن درخواستی بر اساس الگوریتمهای سامانه انبار به صورت خودکار انجام میشود. در مرحله بعد مالک یا نماینده قانونی وی به همراه مدارک احراز هویت به محل انبار جهت دریافت شمش طلا طبق مواعد تعیین شده در اطلاعیه گشایش انبار مراجعه میکند و پس از احراز هویت دارنده گواهی سپرده کالایی و اطمینان از مالکیت وی توسط انباردار، خروج شمش در سامانه مدیریت انبار ثبت میشود.
فلاح ادامه داد: با توجه به اینکه تسویه هزینه انبارداری از طریق دفتر دارایی مشتری انجام میشود، در صورت وجود بدهی مشتری بابت هزینه انبارداری، مشتری باید دفتر دارایی خود را به منظور تسویه مبلغ بدهی هزینه انبارداری شارژ کند. پس از گذراندن این مراحل، گواهی خروج کالا از انبار صادر و کالا به دارنده گواهی سپرده کالایی تحویل میشود. البته چنانچه مشتری در زمان تحویل گرفتن شمش از خزانه در خصوص کمیت یا کیفیت آن ادعایی داشته باشد، حتما باید پیش از خروج کالا از انبار، تقاضای ارزیابی مجدد شمش طلا را از طریق کارگزار خود به صورت مکتوب به بورس کالا ارایه که بورس طبق ضوابط اقدام کند.