پخش زنده
امروز: -
سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت : از امروز مبارزه با کالاهای بدون شناسه ، برای ۵ گروه کالایی شامل پوشاک و دخانیات و لوازم یدکی و لوازم خانگی و آرایشی و بهداشتی تشدید می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما با آغاز طرح برخورد با کالاهای بدون شناسه رادیو گفتگو برنامه صبح و گفتگو را به این موضوع اختصاص داده و با آقای پازوکی رئیس اتحادیه لوازم خانگی و آقای دهقانی نیا سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفتگو کرده است.
سوال: آقای دهقانی نیا، روندی که قرار است از امروز آغاز بشود توضیح بفرمایید و این که کدام دسته از کالاها در این دوره قرار است با آنها برخورد شود کالاهایی که بدون شناسه هستند؟
دهقانی نیا: از تاریخ ۱۵ خرداد به بعد یعنی از همین امروز ۱۶ خرداد وضعیت بازار یک قرارگاه مبارزه با قاچاق کالا و ارز به گونهای برنامه ریزی شده که تشدید مبارزه انجام شود همانطور که شما هم مستحضرید و شنوندگان عزیز، از ابتدای سال با برنامه ریزیهایی که صورت پذیرفته مبارزه در سطح کشور با تفکیکهای جغرافیایی انجام میشده، از این تاریخ به بعد این تشدید مبارزه برای ۵ گروه کالایی صورت میپذیرد که شامل پوشاک و دخانیات و لوازم یدکی و لوازم خانگی و آرایشی و بهداشتی است؛ و من بعد هم انتظار این است که هم از مردم بزرگوار و عزیزمان که در هنگام خرید حتما نسبت به احصاء اصالت کالا اقدام بکنند و اطمینان حاصل بکنند از کسبه بزرگوار هم که درخواست خودشان بوده بابت شفاف شدن بازار، تعبیه ابزاری به منظور تمیز و تشخیص کالای قاچاق از غیر قاچاق، کالای تقلبی از غیر کالای تقلبی و یا کالای اصل، این زیرساخت الان در کشور فراهم شده و این آمادگی برای تمامی اعضای زنجیره وجود دارد که بتوانند نقش خودشان را ایفا کنند.
سوال: آقای پازوکی در مجموعه شما شرایط برای اجرای این طرح فراهم است؟
پازوکی: بله، این موضوع از سال ۹۸ اتفاق افتاده از اواخر سال ۹۸ که ابلاغ کردند، الان تولید کنندههای لوازم خانگی تمام آن گروههایی که شامل این برنامه میشوند کار خودشان را دارند انجام میدهند، در سطح عرضه هم ما همیشه اطلاع رسانی کردیم کالایی که بدون کد شناسه و کد رهگیری باشد قاچاق است؛ حتی سامانه جامع گارانتی هم به آن اضافه شد یعنی آمدند گفتند بعضیها میگفتند کالاهایی که الان مخصوصا در فضای مجازی دارد به فروش میرسد و متاسفانه با کارتهای گارانتی مختلف و اینها، حتی گفتند اگر کد شناسه و کد رهگیری را دستتان نداشتید و با گوشی تان نتوانستند در سامانه جامع گارانتی میتوانید متوجه شوید که کالایی که دارید میخرید فیک است، تقلبی است، با گارانتی است، قاچاق است یا بدون گارانتی است و کسبه هم دارند انجام میدهند ما هم همیشه اطلاع رسانی کردیم هم به مردم و هم به کسبه. گفتیم از خرید و فروش کالایی که کد شناسه و کد رهگیری ندارند خودداری کنند و به یک طریقی به تولید ملی که به افزایش فروش کالای ملی خودمان رقم بزند.
سوال: آقای دهقانی نیا اشاره کردید که مردم هم در این زمینه باید مشارکت داشته باشند مردم چطور میتوانند متوجه بشوند که کالایی در سامانه ثبت شده یا خیر و شناسه دارد یا نه؟
دهقانی نیا: برای گروههای کالایی از جمله لوازم خانگی که آقای پازوکی توضیح دادند از این بابت که آیا شامل خدمات پس از فروش رسمی و واقعی میشود یا خیر؟ میتوانند چند کار را انجام بدهند، اولین کار این که در محل خرید قبل از ترک محل، نسبت به اطمینان حاصل کردن از این که این کالا اصالت دارد اقدام بکنند، این کار را چطورر میتوانند انجام بدهند؟ با استفاده از استعلام شناسه کالا و شناسه رهگیری که روی جعبه و روی بدنه خود دستگاه تولیدی وجود دارد این کار را با استفاده از نرم افزارهای تلفن همراه میتوانند انجام بدهند مثل ntsw.ir از بابت اطمینان حاصل کردن از خدمات پس از فروش آن هم میتوانند مراجعه کنند به سامانه جامع گارانتی irangs.ir و آنجا هم با شناسه کالا و شناسه رهگیری اش اطمینان حاصل کنند که این کالا قطع به یقین مشمول خدمات پس از فروش خواهد بود.
در حوزه لوازم یدکی هم به همین منوال است، پاسخ خیلی صریح و ساده حضرتعالی مبنی بر این که مردم چطور این کار را انجام بدهند ما خواهش مان از مردم بزرگوار این است حتما نرم افزار سامانه جامع تجارت را در گوشیهای تلفن همراه شان نصب کنند آن پرده را از پایین به بالا بکشند و شناسه کالا و شناسه رهگیری را آنجا هم میتوانند با بارکد بخوانند و هم با دست میتوانند ثبت کنند و به لحظه میتوانند مطمئن بشوند از بابت پیامکی که دریافت میکنند آیا این کالا اصالت دارد؟ قاچاق است یا غیر قاچاق است و تقلبی است یا ...؟ اطمینان حاصل کنند حتما این کارها باید انجام شود.
سوال: اگر بر روی تلفن همراه شان نتوانند نصب کنند چطور؟
دهقانی نیا: اگر بر روی تلفن همراه شان نتوانند نصب کنند میتوانند به سامانه تی اس دبلیو مراجعه کنند میتوانند با کد دستوری این کار را انجام بدهند میتوانند از سامانه جامع گارانتی استفاده کنند و حتما زحمت بکشند در هنگام خرید روی برگه خرید و فاکتوری که دریافت میکنند آن شناسه کالا و شناسه رهگیری کالایی را که دارند خریداری میکنند درج کنند و مهر محل فروش را هم حتما ذیل فاکتور ثبت کنند.
سوال: کد دستوری که اشاره کردید انجام بدهند به سرعت پاسخ را دریافت میکنند؟
دهقانی نیا: بله، کد دستوری که عرض کردم وصل میشود به سامانه دولت الکترونیک بعد همانجا میتوانند اقدام بکنند.
سوال: اقای پازوکی همکاران شما همراهی لازم را با خریداران در این خصوص دارند؟
پازوکی: صد در صد، حتی بچههای ما به ایشان گفتیم اگر موبایل هوشمند کسی همراهش نبود کمک بکنند. وقتی ما الان ازسال ۹۷ به بعد میگوییم واردات لوازم خانگی ممنوع شده خود این بزرگترین اطلاع رسانی به مردم است برای لوازم خانگی در حوزه فروش لوازم خانگی است. حالا اولش ما یک نقصهایی را داشتیم عرض کردم همه شرکتها وارد نشده بودند، همه کالاها این کد شناسه کد رهگیری را نداشتند، ولی امروز دارند کالایی که غیر از تولید داخل کشور باشد، باز تاکید میکنم روی آن، کالاهایی که غیر از تولید داخل کشور باشد، صد در صدش اگر در سامانه جامع گارانتی و کد شناسه و کد رهگیری نداشته باشد و ثبت نشده باشد کالای قاچاق و تقلبی است و از مردم خواهش میکنم از خرید آن خودداری کنند. به کسبه هم اطلاع رسانی عرض کردم شده، همه باید کالایی را خرید و فروش بکنند که کد شناسه و کد رهگیری داشته باشد.
سوال: از ۹۷-۹۸ که اشاره کردید این روند دنبال میشده توضیح میدهید به چه صورت بوده است؟ همین مدل بوده است؟
پازوکی: زمانی که شروع شد، البته به اشتباه از کف بازار به قول ما کاسبها شروع کردند یعنی هنوز شرکتهای تولید کننده این کد شناسه و کد رهگیری را روی کالاهایشان نزده بودند، ابلاغیهای که برای کسبه آمد و برای اتحادیه آمد که ما به کسبه اطلاع رسانی کردیم، این بود که از خرید و فروش کالای بدون کد شناسه و کد رهگیری جدا خودداری کنند.
درگروه اول ۶ قلم کالا بود، یخچال و یخچال فریزر و لباسشویی و ظرفشویی و جاروبرقی در گروه دوم تمام لوازم ریز خانگی هم شامل شد مثل پنکه، همزن و سرخ کن و اقلام دیگری که الان در بازار است.
ما متاسفانه میبینیم امروز قاچاق به طریقی وارد کشور میشود که ما در بعضی مواقع در پتانسیل تولید داخل کشورمان آن کالا را نتوانسته تولید کند، ما نیامدیم برنامه ریزی کنیم درست است باید از فروش کالای قاچاق جلوگیری کرد، ولی آن کالایی که در داخل کشور تولید نمیشود چه اتفاقی برایش افتاد؟ برای همین یک مقدار قاچاق روی آنها زیاد است ما اگر برنامه ریزی داشتیم که این کالاهایی که تولید نمیشود مثل مایکروفر و مایکروویو و بعضی اقلام ریز خانگی مثل سرخ کنهای بدون روغن و اسپرسو ساز و قهوه ساز و و و و این باعث میشد که مردم خیلی راحتتر خرید کنند، همانطور که امروز کسبه را ما آمدیم برایشان برچسبی روی در مغازه هایشان تهیه کردیم من از مردم خواهش میکنم از جاهایی که میخواهند خرید بکنند مخصوصا لوازم خانگی یک لوگویی روی شیشه هایشان نصب شده، به اسم فروشگاه دار، کد شناسه فروشگاه دار، سامانه ۱۲۴، تلفن شکایت اتحادیه و این که اصالت این فروشگاه منحای آن جوازی که بالای سر مغازه شان و بالای سر خودشان نصب کنند که مردم بشناسند حتما یک مقدار دقت بکنند
من امیدوارم همین الان هم که داریم صحبت میکنیم، هنوز بعضی کالاها تولید نمیشود دولت فکری بکند بخاطر کالاهایی که تولید نمیشود، بیاید برای سرمایه گذاری، بیاید برای این که تولید اینها و بعد یواش یواش حذف اینها از واردات کمک بکند که حداقل سلیقه مردم را بتوانیم داشته باشیم، ما نمیتوانیم جلوی سلیقه مردم را بگیریم ما نم یتوانیم همانطور که میگوییم باید امروز بروز رسانی بشود در سامانههای مختلف چه از نظر دارایی و چه از نظر صدور پروانه کسب، سلیقه مردم هم برای خرید لوازم خانگی خیلی متفاوت است، ما امروز اگر نیاییم رقابت نتوانیم بکنیم در تولید لوازم خانگی، در کیفیت لوازم خانگی، در قیمت لوازم خانگی، این اتفاقات خوبی بعدها برایمان نخواهد افتاد، امیدوریم که دولت هم به ما کمک کند، کسبهای که امروز دارند کمک این تولید میکنند، این تولیدی که افزایش پیدا کرد در این ۴-۵ سال گذشته را ما اگر صادرات را از آن حذف کنیم این تولید کجا رفت؟ توسط همین فروشگاه دارانی که البته خیلی به ایشان انگهای مختلف زدند حالا بماند، توسط همین فروشگاه دارها فروخته شد و رفت به خانه مردم، ما آمدیم سلیقه ۴۰ ساله، ۳۸-۳۹ ساله مردم را که با کالاهای خارجی عجین شده بود را عوض کردیم، تابلوی سر در مغازه هایمان را عوض کردیم، از این طرف هم دوست داریم دولت همت کند و به ما کمک کند، هم به تولید کننده کمک کند در مواد اولیه و قیمت تمام شده کالایش و هم به ما فروشندگان کالا، ما آمدیم گفتیم آقا اگر کسی کالای ایرانی میفروشد برایش تشویقی بدهیم، حداقل اداره دارایی حواسش به او باشد، ولی متاسفانه این اتفاقات نیفتاد، در همین کد شناسه و کد رهگیری و همین سامانههایی که هست آمدند گفتند باید خریدار نهایی کد ملی بدهد، خب ببینید کسی که میآید در سطح عرضه برای خرید یک آبمیوه گیری یک یخچال و یا یک فریزر ما از آن طرف تبلیغ داریم میکنیم که کد ملی ندهید بخاطر این که ممکن است سواستفاده شود، از این طرف به فروشگاه دار میگوییم اگر کد ملی به تو ندادند حق نداری بفروشی این خودش یک نوع بازدارندگی از خرید کالای ایرانی است و همه فروشگاه دارها به چالش کشیده میشوند، چون در سامانه جامع تجارت جوابگوی خرید و فروش کالایی باشم که کد شناسه و کد رهگیری دارد، ولی آن قاچاق فروش هیچ موقع چنین چیزی را ندارد و کسی که دارد تقلب میکند خیلی راحتتر کار م یکند، این است که ما توقع داریم دولت کمک مان بکند.
سوال: آقای دهقانی نیا هم جمع بندی و هم پاسخی در مورد صحبتهای آقای پازوکی اگر دارید، بفرمایید.
دهقانی نیا: من فرمایشات آقای پازوکی را به صورت کلی از این باب که دولت وظیفه دارد حمایت کند قاعدتا تایید میکنم، در خصوص فرمایش قبلی حضرتعالی هم مبنی بر این که مردم چه کار باید بکنند عرض کردم گفتم، من چند تا آمار خدمت شما ارائه بکنم، تا به حال نزدیک به یک میلیون و ۳۷۶ هزار و ۲۶۹ عدد شناسه کالا به صورت کلی صادر شده از طریق سامانه جامع تجارت که در حوزه لوازم خانگی ۶۱ هزار و ۴۳۰ مورد است، اینها تک عدد نیست اینها مثلا برای یک گروه کالایی یک شناسه کالا تهیه میشود و بر روی کالا نصب میشود، شناسه رهگیری آن متفاوت است؛ از این میزانی که خدمت شما عرض کردم ۳۹ درصد آن مربوط به تولیدی هاست و ۶۱ درصد آن مربوط به وارداتیها است.
این عرض بنده دقیقا فرمایش جناب آقای پازوکی را هم تایید میکند ما میزان شناسه کالای ثبت شده مان در وارداتیها بیشتر از تولیدی هاست. حالا بنده دارم در کلیه اقلام کالایی عرض میکنم در تولیدیها ۵۳۹ هزار و ۶۱۳ مورد بوده تا این تاریخ و در مورد وارداتیها هم ۸۳۶ هزار و ۶۵۶ مورد بوده است و کدی هم که شما فرمودید و من گفتم "ستاره ۴ ستاره ۷۷۷۷ مربع" میتوانند مردم بزرگوار با این کد دستوری اصالت کالا را بسنجند، میتوانند مراجعه کنند به سامانه irangs.ir میتوانند مراجعه بکنند به سامانه جامع تجارت یا ntsw.ir و یا با نرم افزارهای تلفن همراه شان نسبت به این کار اقدام کنند تا خدایی نکرده حق شان ضایع نشود این خواهشی است که ما از مردم عزیز داریم.