غربالگری تیروئید حدود ۷ هزار نوزاد در سبزوار
حدود ۷ هزار نوزاد ۳ تا ۵ روزه در سال گذشته در حوزه دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، غربالگری تیروئید شدند.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی ، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: این اقدام به منظور
شناسایی بیماری کم کاری تیروئید در بدو تولد، انجام میشود و در این میان، نوزادان بیمار شناسایی و تحت مراقبت و درمان (معمولاً تا سه سالگی)، قرار میگیرند.
سیدمجید غضنفری افزود: میزان بروز هیپوتیروئیدی نوزادان در غرب خراسان ۷/۷۸ در هر هزار تولد است و در غربالگریهای انجام شده در این منطقه، ۸/۱ درصد نوزادان مشکوک به تیروئید و ۱/۹ نیز نیازمند نمونه سرمی تشخیص داده شدند که صددرصد این نوزادان فراخوان و پیگیری درمانی برای آنها، انجام شده است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه کم کاری تیروئید بدو تولد، یکی از مهمترین علل مهم عقب ماندگی ذهنی در نوزادان است، تنها روش برای تشخیص زودرس آن، انجام غربالگری در روزهای ۳ تا ۵ پس از تولد است که با استفاده از چند قطره خون نوزاد، میتوان بیماری کم کاری تیروئید را تشخیص داد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار افزود: تشخیص زود هنگام و درمان به موقع این بیماری، میتواند از عوارض جبران ناپذیر بیماری کم کاری تیروئید نوزادان مانند عقب ماندگی ذهنی، کاهش شنوایی، کوتاه قدی، افت تحصیلی و...، جلوگیری کند.
دکتر غضنفری گفت: درمان نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید، به سادگی با استفاده از مصرف منظم دارو امکان پذیر است و همه والدین باید در روزهای ۳ تا ۵ بعد از تولد، با مراجعه به نزدیکترین مراکز غربالگری مستقر در مرکز خدمات جامع سلامت (منتخب)، از سلامت نوزاد خود مطمئن شوند.
رئیس مرکز بهداشت سبزوار یادآور شد: غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان، از سال ۱۳۸۴ در سراسر کشور و از جمله در منطقه سبزوار درحال انجام است که براساس آن، صددرصد نوزادان زیر پوشش غربالگری قرار میگیرند و بعداز شناسایی، نوزادان بیمار برای پیگیری درمان به پزشک متخصص، ارجاع داده میشوند.
وی با بیان اینکه تشخیص به موقع این بیماری، ضروری است. تصریح کرد: سالهای ابتدای عمر، زمان تکامل مغز کودک بوده و تکامل طبیعی مغز، وابسته به هورمونهای تیروئید است؛ این بیماری در بدو تولد، به ندرت علائم دارد و در صورت تشخیص، میتوان از عوارض برگشت ناپذیر و غیرقابل جبران آن، جلوگیری کرد.