پخش زنده
امروز: -
اجرای قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی یا همان احداث پتروپالایشگاهها، با تاخیر مواجه شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، معاون برنامهریزی وزارت نفت اعلام کرده که در برابر ظرفیت روزانه سه میلیون و ۸۰۰ هزار بشکهای تولید نفت کشور، ظرفیت پالایش نفت خام، دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز است و مابقی نفت تولیدی (حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز) به صادرات اختصاص پیدا میکند.
این جملات به این معناست که روزانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه نفت به صورت خام صادر میشود و به گفته آقای هوشنگ فلاحتیان معاون برنامه ریزی وزارت نفت، دشمن از این موضوع استفاده کرده و نفت خام و میعانات گازی ایران را تحت تحریم قرار داده است.
این مقام مسئول میگوید: راهکار، تولید محصولات پتروشیمی از زنجیره ارزش نفت یا همان احداث پتروپالایشگاه هاست؛ زیرا محصولات پتروشیمی تحریم پذیر نیستند یا بسیار کم تحریم پذیرند.
قانون احداث پتروپالایشگاهها هم با عنوان حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی، در تیر ۱۳۹۸ تصویب شده؛ با این هدف که مشوقهایی برای سرمایه گذاری مردمی در صنعت نفت ایجاد شود.
وزارت نفت تاکنون مجوز احداث طرحهای پتروپالایشی با ظرفیت دو میلیون بشکه در روز را صادر کرده؛ مانند پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در بندرعباس که از اسفند سال ۱۴۰۰ وعدههای مختلفی برای احداث آن بیان شده است.
به طور مثال، آقای فرهاد احمدی مدیرعامل شرکت مهندسی و ساختمان نفت در ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ گفته بود که در سال ۱۴۰۱ عملیات طراحی بنیادی و تفصیلی این طرح آغاز میشود، آقای جلیل سالاری معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی نیز در ۲۵ اسفند ۱۴۰۱ گفته بود که امیدواریم در فروردین ۱۴۰۲ عملیات اجرایی آن را شروع کنیم.
بیشتر بخوانید:
آقای سالاری در آخرین اظهارات خود درباره این پتروپالایشگاه در ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ هم گفته که اگر مجوز شورای پول و اعتبار اخذ شود، فرآیند ثبت شرکت صورت میگیرد؛ ضمن این که مباحث تامین زمین مورد نیاز و مسائل زیست محیطی و قراردادهای لازم را پیگیری کرده ایم؛ برنامه داشتیم که در سوم خرداد فرآیند اجرایی را آغاز کنیم که ممکن است، جا به جا شود.
قانون پتروپالایشگاهها در زمان تصویب، قرار بود ظرف ۸ سال اجرا شود که تاکنون حدود نیمی از این زمان گذشته است.
گزارش از رقیه هویدا - خبرنگار گروه انرژی خبرگزاری صداوسیما