پخش زنده
امروز: -
نوام چامسکی، فیلسوف و اندیشمند برجسته آمریکایی به اسپوتنیک گفت اگر اروپا تصمیم بگیرد در نظامی باقی بماند که تحت سلطه آمریکاست، احتمالا با افول و غیرصنعتی شدن رو به رو خواهد شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛به نقل از پایگاه اینترنتی اسپوتنیک، چامسکی گفت: «اروپا باید تصمیمی بزرگ بگیرد: این تصمیم که آیا میخواهد در نظام تحت سلطه آمریکا باقی بماند و با افول احتمالی و حتی بر اساس پیش بینی برخی، با غیرصنعتی شدن رو به رو شود یا خود را به نوعی با شریک اقتصادی طبیعی خود، یعنی شرق که منابع معدنی مورد نیاز اروپا را دارد و دروازه ورود به بازار پرسود چین است، وفق دهد؟
چامسکی تصریح کرد اینها سؤالاتی است که از زمان پایان جنگ جهانی دوم به نوعی مطرح بوده است. وی گفت: «ایده ارتباط اروپا با روسیه به عنوان نیرویی مستقل در امور جهان در طرحهایی همچون طرح اوستپلیتیک ویلی برانت (صدراعظم پیشین آلمان)، و در سطح گستردهتر در پیشنهادهای گورباچف پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی منعکس شد. در این باره تنها میتوان گمانه زنی کرد.»
وی در پاسخ به سؤال مبنی بر اینکه آیا ما در آستانه ورود به نظم جهانی جدیدی هستیم و اینکه آیا جنگ اوکراین عامل ایجاد تغییرات بزرگ و جدی در جهان خواهد شد گفت: «درباره شکل نظام جهان نوظهور بحث و اختلاف نظر زیادی وجود دارد.» وی افزود راههای اساسی دیگر یک نظام چندقطبی مبتنی بر سازمان ملل یا یک نظام تک قطبی «مبتنی بر مقررات» است که آمریکا مقررات را در آن تعیین میکند و همانطور که سوابق نشان میدهد، هر وقت بخواهد آن مقررات را نادیده میگیرد.
این زبانشناس برجسته گفت: «یک نظام چندقطبی مبتنی بر سازمان ملل به طور عمده مورد حمایت بیشتر کشورهای جهان است؛ و نظام تک قطبی مبتنی بر مقررات مورد قبل کشورهای انگلیسی زبان، اروپا، ژاپن و چند کشور دیگر است. وی تصریح کرد: «عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین به منزله اعطای دلخواهترین هدیه به آمریکا بود، چرا که اروپا را بیش از پیش به سوی آمریکا سوق داد و در نتیجه خواست آمریکا برای نظم تک قطبی مبتنی بر مقررات را تقویت کرد. وی افزود: «تردیدهای زیادی درباره نحوه حل و فصل این تنشها وجود دارد.»
جیم راجرز، سرمایه گذار آمریکایی اوایل ماه مه به اسپوتنیک گفت اتحادیههای سیاسی همچون اتحادیه اروپا هرگز در تاریخ دوام نیاورده اند و این اتحادیه هم همین حالا با مشکلاتی رو به روست.
چامسکی در ادامه گفتگو با اسپوتنیک گفت امیدوار است اروپا قبل از اینکه اوضاع بدتر شود دیدگاه «از لیسبون تا ولادی ووستوک» میخائیل گورباچف، رهبر شوروی سابق را در پیش گیرد. وی گفت: «همچنین فکر میکنم پیشنهاد گورباچف درباره «خانه اروپایی مشترک» از لیسبون تا ولادی ووستوک بدون هیچ ائتلاف نظامی و با تلاشهای مشترک برای حرکت به سوی آینده دموکراتیک اجتماعی مزایای قابل توجهی دارد.»
چامسکی تصریح کرد: آمریکا در راستای تلاش آمریکا برای ملحق کردن اروپا در رویارویی با چین، گزینه (همکاری نظامی، سیاسی و اقتصادی) را با کشورهای غرب اروپا مبتنی بر ناتو انتخاب کرد که دامنه آن به تازگی به منطقه هن و اقیانوس آرام گسترش یافته است. وی ابراز امیدواری کرد قبل از آنکه دیر شود در آینده شاهد گرایش به سوی دیدگاه گورباچف باشیم.
این اندیشمند آمریکایی در ادامه سخنانش گفت: هیچ یک از اقداماتی که رؤسای جمهور بعد از جرج اچ. دبلیو. بوش، رئیس جمهور پیشین آمریکا برخلاف توافقهای امضاشده بین وی و میخائیل گورباچف، رهبر وقت شوروی سابق انجام داده اند، نباید انجام میشد. وی تصریح کرد بوش و گورباچف توافق کردند آلمان باید متحد شود و به ناتو ملحق شود، اما ائتلاف نظامی ناتو نباید حتی یک وجب هم نباید به سمت شرق گسترش یابد. وی گفت: «اسناد مربوط به این توافق که روشن و شفاف است، در پایگاه اینترنتی بایگانی امنیت ملی آمریکا موجود است. رئیس جمهور بوش به آن توافق پایبند بود.»، اما به گفته چامسکی، بیل کلینتون که بعد از جرج اچ دبلیو بوش به سمت ریاست جمهوری آمریکا رسید، با وجود مخالفتهای شدید دیپلماتهای بلندپایه و شمار زیادی از تحلیلگران سیاسی آمریکا که درباره نسنجیده و تحریک آمیز بودن گسترش ناتو هشدار دادند، این توافق را نقض کرد. چامسکی گفت: «رؤسای جمهور بعد از وی نیز پا را از این فراتر گذاشتند و توافقهای مهم کنترل تسلیحاتی را که تا حد قابل توجهی موجب کاهش خطر بروز جنگ شده بود، نقض کردند. به نظر من، هیچ یک از این اقدامات نباید انجام میشد.»
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بارها خواستار ایجاد یک اروپای متحد صلح طلب از لیسبون تا ولادی ووستوک شده است. وی اکتبر گذشته با بیان اینکه در ناامیدی بسی امید است گفت: ایجاد یک فضای بشردوستانه و اقتصادی مشترک را در اوراسیا ممکن میداند.