پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سومین دور از گفتگوی دینی اسلام و مسیحیت کلیسای ارتدوکس صربستان گفت: ادیان الهی چراغ هدایت بشر در دوران بحران هویت جهان معاصر هستند
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجتالاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانیپور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، امروز سه شنبه (۹ خرداد) در سومین دور از گفتگوی دینی اسلام و مسیحیت کلیسای ارتدوکس صربستان در بلگراد افزود: کارآمدی این منظومه فکری فرهنگی مستلزم ایمان حقیقی به باورها، تامل و توجه روزآمد به درون مایههای دینی با شناخت دقیق از مقتضای نیاز امروز جامعه است.
وی اضافه کرد: «دین و جهان معاصر» موضوع این دور از گفتگوهای اسلامی مسیحی اندیشمندان و عالمان ایران و صربستان است، سالهاست تلاش میکنند چنین القاء کنند که دین پاسخگویی نیازهای جوامع معاصر نیست و حداکثر میتواند نیازهای فردی جوامع را تأمین کند و نمیتواند برای جامعه برنامهای راهگشا و مفید ارائه کند.
رئیس شورای سیاستگذاری گفتگوی ادیان ایران گفت: در این نگاه، اساسا لباس دین بر تن جامعه، تنگ است. در برخی از کشورها، این دیدگاه در قالب اندیشههای رنسانسی نظیر لائیسیته یا سکولاریزم نظریه پردازی شده است و آنجا که ساحتهای نظری کارآمد نبوده، تلاش شده با هراس ساختگی از دین، این موضوع نهادینه شود.
حجتالاسلام والمسلمین ایمانیپور افزود: امیدوارم این نشست با بهرهگیری از مجموعه تعالیم و آموزههای اسلامی - مسیحی و با تکیه بر تجارب مشترک دو آئین الهی با رویکردی مبتنی بر عقلانیت دینی بتواند پاسخی درخور به شبهاتی که نه تنها از ناحیه افکار عمومی بلکه از طرف برخی فرهیختگان و صاحبنظران مطرح میشود، ارائه کند.
وی با بیان اینکه دین به مفهوم کلی خود از دو رکن اساسی تشکیل میشود، افزود: رکن اول مجموعه گزارههای هستی شناسانهای است که با آموزهها و تعالیم خود تفسیر روشنی از هستی و خالق آن و اراده حاکم بر جهان و دنیای پس از مرگ به انسان میدهد. رکن دوم، مجموعه آموزهها، تعالیم و دستورات پیامبران الهی در قالب شریعت دینی است که در نهایت انسان را به ساختاری درست یعنی اخلاق و زیست مومنانه سوق میدهد.
رئیس شورای سیاستگذاری گفتگوی ادیان ایران اظهار کرد: دین تفسیری الهی و وحیانی برای انسان پرسشگر و جستجوگر است که سؤالات فراوانی از چیستی خود و جهان پیرامون دارد؛ دین رابطه انسان با خالق هستی، طبیعت، دیگر انسانها و در نهایت با خودش را تبیین میکند. تفسیری که از عهدهی علم محض و فلسفه مادی برنمیآید.
* ادیان اصول ثابت، جاویدان و حیات بخشی دارند
حجتالاسلام والمسلمین ایمانیپور ادامه داد: این واقعیت که دین در اعصار مختلف پاسخگوی نیازهای بشر بوده براهل تحقیق، پوشیده نیست. ظهور و بروز تمدنهای بشری عموماً مقارن ظهور ادیان الهی بوده است. دین هم متضمن ترسیم جایگاه واقعی انسان، بیان ارزشها و کرامتها و تأمین حقوق ذاتی و اکتسابی وی و هم ضامن تامین حقوق اجتماعی او در قالب حقوق بشر، محیط زیست و صلح و عدالت است.
وی با اشاره به اصول ثابت، جاویدان و حیات بخشی ادیان، گفت: تشکیک و یا پیشنهاد بازگشت از پارهای از آموزههای مشترک ادیان با عنوان دوری از تعصبات و به بهانه عشق خداوندی راه حل درستی برای همگامی با فرهنگ جهان معاصر نیست. ادیان اصول ثابت، جاویدان و حیات بخشی دارند که مشرف بر نیازهای معنوی و مادی انسانی و از ناحیه خداوندی نازل شده که خالق انسان است.
* انفعال رهبران دینی در قبال ظهور پدیدهای مدرن موجب تباهی دین میشود
رئیس شورای سیاستگذاری گفتگوی ادیان ایران اظهار کرد: فرهنگ جهان معاصر عموماً برگرفته از منظر تجددگرائی، علمگرائی، امیال نفسانی، دنیاطلبی، ماده گرائی و رفاهطلبی است که در نهایت منجر به ایجاد فرهنگی از نوع خود است.
حجت الاسلام والمسلمین ایمانی پور افزود: عقب نشینی و انفعال ادیان و رهبران دینی در قبال ظهور هر پدیدهی مدرن علمی فرهنگی و اجتماعی و تمکین و پذیرش هر فلسفه نوظهور در دنیای معاصر، موجب تهی شدن و تباهی دین و میدان داری علمگرایی صرف و لجام گسیخته عصر حاضر میشود.
وی تصریح کرد: ادیان و رهبران دینی به حق اعتقاد دارند مجموعه گزارههای دینی هنوز هم آخرین راه حل و راهکار سعادت بشر است و تجدید نبوتها در بازههای پیاپی زمانی، خود همگامی با گسترش آگاهی و دانش بشر بوده است، ولی آخرین پیام هنوز متضمن نخستین کلام الهی است.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: مطالعه و بررسی مجموعه گزارههای وحیانی و به ویژه گزارههای اخلاقی و حقوقی که تبلور یافته در مجموعه کنوانسیونها و اعلامیههای جهانی و ترسیم حقوق انسان و محیط زیست است، مبین تعالی آموزهها حتی فراتر از دوران کنونی است.
حجتالاسلام والمسلمین ایمانیپور «حقوق بشر»، «صلح و مبانی همزیستی مسالمتآمیز»، «حقوق و حفظ محیط زیست» و «سبک زندگی مؤمنانه حول کانون اصیل خانواده» را از موضوعاتی برشمرد که توجه جهانیان را به خود جلب کرده است.
وی توضیح داد: متاسفانه ما امروز با دنیایی روبرو هستیم که گروهی از مردم هیچ اعتقادی به ملکوت الهی ندارند و رهبران ادیان نیز علی رغم داشتن ماموریت الهی و تجربههای تاریخی، نتوانستهاند در هدایت دینی این جوامع توفیقی مهم کسب کنند. علاوه بر این، گروهی از آحاد و جوامع متدین متاسفانه به بیراهه رفتهاند.
رئیس شورای سیاستگذاری گفتگوی ادیان ایران تأکید کرد: ایجاد و تقویت جریانهای جعلی دینی از ناحیه دولتهای خارجی، ظهور جنبشهای نوین و غیراصیل دینی، ایجاد گفتمانها و قرائتهای ناصحیح و شبههافکن، برجسته کردن اختلاف نظرها و گاه احیای اندیشهها و مکاتب منسوخ شده تاریخی، دینی و فلسفی، طرح اختلافات قومی و نژادی مبتنی بر باورهای دینی در جوامع چند فرهنگی و ... آسیبهای جبرانناپذیری را به ساحت ادیان و باورهای وحیانی جامعه به ویژه جوانان وارد کرده است که البته کوتاهی و قصور رهبران دینی و بی توجهی به نیازهای فکری و فرهنگی جوامع انسانی را نمیتوان از نظر دور کرد.
حجتالاسلام والمسلمین ایمانیپور گفت: ادیان الهی و مجموعه تعالیم وحیانی چراغ هدایت و روشنگری بشر به ویژه نسل جوان در دوران سرگردانی و بحران هویت جهان معاصر هستند و کارآمدی این منظومه فکری فرهنگی مستلزم ایمان حقیقی به باورها، تامل و توجه روز آمد به درون مایههای دینی با شناخت دقیق از مقتضای نیاز امروز جامعه است.
وی افزود: جهان معاصر با غفلت از میراث تاریخی تمدنی و ارزشهای معنوی الهی از شاهراه سعادت فاصله بسیار گرفته است. تجربه روی آوری به علم و فلسفه مادی، مکاتب و فلسفههای معاصر، دین وارهها و جنبشهای شبه دینی دوران کنونی هیچگاه نتوانسته عطش انسان سرگردان و دچار بحران معنویت و هویت را سیراب کند. راه نجات، تمسک به سرمنشأ وحی و آبشخورهای الهی است.
* عقلانیت و عدالت؛ دو ویژگی بارز ادیان الهی
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بر ضرورت گسترش معنویت و حفظ عقلانیت دینی در جامعه تأکید کرد و گفت: ادیان و رهبران ادیان که در دوران معاصر یکی از بازیگران جدی عرصههای سیاست و دارای نفوذ و تأثیر در شکلدهی افکار و اندیشهها و تمایلات معنوی جامعه جهانی هستند، بیشتر باید به وظایف و تکالیف دینی و مذهبی خود در گسترش معنویت و حفظ عقلانیت دینی کوشش کنند.
حجتالاسلام والمسلمین ایمانیپور، عقلانیت و عدالت را دو ویژگی بارز ادیان الهی دانست که سرمنشأ تأسیس حقوق و قواعد حقوقی برای تأمین حقوق طبیعی و بشری انسان است.
وی ادامه داد: عالمان و صاحبنظران دینی باید با تأمل و اجتهاد دریافت درست و فارغ از تعصب و کوته نظری، نسبت به ارائه رهنمودهای کارساز در قالب قوانین و قواعد حقوقی برگرفته از جوهرههای دینی به ویژه برای سیاستمداران اهتمام داشته باشند.
رئیس شورای سیاستگذاری و هماهنگی گفتگوی ادیان ایران تصریح کرد: جهان امروز جهان ارتباطات، انفجار اطلاعات و رسوخ و نفوذ دادهها و آموزههای درست و نادرست و بدون سنجشهای دقیق به لایههای عمیق زندگی انسانهاست. حضور مؤمنانه در همه عرصههای جامعه به ویژه فضای مجازی و در همکاری با همه دین باوران مورد تأکید است.
براساس این گزارش، حجتالاسلام والمسلمین محمدمهدی ایمانیپور، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در رأس هیأتی از جمهوری اسلامی ایران به دعوت پاتریارک پورفیریه؛ اسقف اعظم صربستان و برای شرکت در گفتگوهای دینی اسلام و مسیحیت ارتدوکس به صربستان سفر کرده است.
دیدار با پاتریارک پورفیریه، ولادیمیر اورلیچ؛ رئیس مجلس صربستان، خانم مایا گویکوویچ؛ نخست وزیر و وزیر فرهنگ صربستان، مصطفی یوسف اسپاهیچ؛ مفتی بلگراد و نماینده دولت صربستان در وزارت دادگستری و رئیس بخش ادیان آن وزارتخانه از جمله برنامههای سفر سه روزه رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به صربستان است.