پخش زنده
امروز: -
در هر دقیقه ده میلیون سیگاری هر کدام یک نخ سیگار آتش میزنند و ۱۵ نفر نیز بر اثر سیگار کشیدن جان خود را از دست میدهند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از خبرگزاری فرانسه، سازمان جهانی بهداشت روز چهارشنبه را ”روز جهانی بدون دخانیات” اعلام کرده است. سازمان جهانی بهداشت و موسسه تاباکو اطلس شمار افراد سیگاری از جمعیت هشت میلیارد نفری زمین را بیش از یک میلیارد نفر اعلام کرده اند.
تاباکو اطلس که مرکز اطلاعات دخانیات سازمان غیر دولتی آمریکایی ویتال استراترژی و دانشگاه ایلینویز شیکاگو است اعلام کرد افراد سیگاری در مجموع سالانه ۵ میلیارد نخ سیگار مصرف میکنند.
شمار سیگاریها در سالهای اخیر به دلیل اقدامات ضد دخانیات دولتها از جمله افزایش مالیات و همچنین ظهور سیگارهای الکترونیک کاهش یافته است.
در سال دوهزار، یک سوم جمعیت بالای ۱۵ سال جهان سیگاری بودند و این رقم در حال حاضر به ۲۰ درصد رسیده است.
چین بالاترین تعداد سیگاریهای جهان را دارد. حدود ۳۰۰ میلیون نفر از جمعیت ۱.۴ میلیارد نفری این کشور سیگاری هستند.
اندونزی هم بالاترین میزان مردان سیگاری را دارد. ۶۲.۷ درصد از مردان بالای ۱۵ سال در این کشور سیگاری هستند.
سیگار آفتی است که اکنون عمدتاً کشورهای فقیر را تحت تأثیر قرار میدهد: ۸۰ درصد سیگاریها در کشورهای با درآمد کم یا متوسط زندگی میکنند.
در آفریقا و خاورمیانه، استعمال دخانیات در حال کاهش اندک است و در برخی موارد مانند مصر، لبنان و عراق در حال افزایش است.
دخانیات اولین عامل قابل پیشگیری مرگ است: هر چهار ثانیه یک نفر در جهان به دلیل سیگار میمیرد. سیگار کشیدن فعال یا غیرفعال باعث مرگ نزدیک به ۹ میلیون انسان در سال ۲۰۱۹ شد.
سرطان ها، به ویژه سرطان ریه، حملات قلبی، سکته مغزی و اختلالات تنفسی از بیماریهای اصلی مرتبط با دخانیات هستند.
در قرن بیستم دخانیات صد میلیون قربانی داشت که از ۶۰ تا ۸۰ میلیون قربانی جنگ جهانی دوم هم بیشتر است.
سیگار نه تنها به ریهها و شریانهای سیگاریها بلکه به سیاره زمین نیز آسیب میرساند: تولید و مصرف تنباکو سالانه ۸۴ میلیون تن CO۲ منتشر میکند که معادل یک پنجم آلودگی هواپیماهای تجاری است.
سالانه نزدیک به یک میلیون تن ته سیگار با فیلترهای استات سلولز تجزیه ناپذیرشان دور ریخته میشود. کشت تنباکو سالانه به ۲۲ میلیارد تن آب نیاز دارد و صنعت آن ۲۵ میلیون تن زباله جامد تولید میکند.
سازمان جهانی بهداشت به مناسبت روز جهانی بدون دخانیات از کشاورزان میخواهد تا برای تقویت امنیت غذایی به جای تنباکو مواد خوراکی کشت کنند.
در آقریقا مناطق تحت کشت تنباکو طی ۱۵ سال حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است.