پخش زنده
امروز: -
تورم در آرژانتین از ۱۰۰ درصد هم عبور کرده و یکی از راهکارهای دولت این کشور برای حل بحران اقتصادی کنونی، انجام دادن مبادلات تجاری با ارزی بجز دلار آمریکاست.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از شبکه «بی بی سی»، در همین راستا، وزیر اقتصاد آرژانتین هم عازم چین شده است تا محدوده استفاده از یوآن، واحد پول چین، در تبادلات تجاری آرژانتین را بیش از پیش افزایش بدهد.
به سراغ آرژانتین برویم، چون یکی از بالاترین نرخهای تورم دنیا را دارد. شما تصور میکردید وضعیت ترکیه، وخیم است؛ نظرتان درباره تورم بیش از ۱۰۰ درصد چیست؟ این اولین بار است که آرژانتین طی سی سال گذشته این نرخ تورم را تجربه میکند. خشکسالی، صادرات محصولات کشاورزی را نابود کرده و اقتصاد را در آستانه رکود قرار داده است. در نتیجه، ذخایر دلار آمریکا در آرژانتین، کاهش یافته است.
دولت توافقی انجام داده است که طبق آن هزینه کالاهای وارداتی با یوآن چین پرداخت شود. ماه گذشته، آرژانتین سوآپ ارزی با چین را فعال کرد و از طریق این ساز و کار توانست هزینه واردات این ماه خود را که بیش از ۱ میلیارد دلار بود، با یوآن پرداخت کند. امروز، سرجیو ماسا (Sergio Massa)، وزیر اقتصاد آرژانتین، به چین سفر میکند تا بتواند سطح استفاده از یوآن در تجارت خارجی آرژانتین را بیشتر افزایش بدهد.
مجری: گفتگو میکنم با «پاتریک رید»، یکی از موسسان شرکت مشاوره «آدامیس پرینسپل» (The Adamis Principle) که حوزه فعالیت آن بازارهای ارزی است. چین مدتی است سعی دارد استفاده از واحد پول خود در بازارهای بین المللی را به عنوان جایگزین دلار آمریکا، گسترش دهد. این روند چقدر با استقبال کشورهای دیگر مواجه شده است؟
پاتریک رید، تحلیلگر بازارهای ارزی: واکنش واقعاً خیلی خوب و قابل توجه نیست. دلیلش هم این است که اگر شما به آمار و ارقامهای «بانک تسویه حسابهای بین المللی» (BIS) نگاه کنید، دلار ۸۸ درصد از تراکنشهای جهانی را به خود اختصاص میدهد، در صورتی که فقط ۴ درصد تراکنشهای جهانی با یوآن چین انجام میشود. پس نکتهای که باید به آن توجه کنیم این است که چطور ارزی به ارز ذخیره جهانی تبدیل میشود؛ باید مقادیر فراوانی از این ارز وجود داشته باشد و مقادیر فراوانی از یوآن وجود ندارد. این ارز باید از جریان آزاد برخوردار باشد و یوآن، جریان کنترل شدهای دارد. مردم هم باید به آن ارز اعتماد کنند. پس برای اینکه یوآن به ارز جایگزین معتبری برای دلار تبدیل شود، با چند مسئله روبه رو است. دلار از سیاستهای آمریکا مجزاست و ارزی مستقل به حساب میآید. دلار، اکسیژنِ بین المللی برای تمامی کشورهاست و به نظرم این حالت مدتها ادامه پیدا کند.
مجری: میگویید دلار مثل اکسیژن است، اما سوال این است که تا چه مدت به این صورت باقی میماند. آیا به نظر شما روزی میرسد که سلطه دلار بر بازارهای جهانی دچار مشکل و اختلال شود.
پاتریک رید، تحلیلگر بازارهای ارزی: برای پاسخ به این سوال باید از تمامی کشورها سوال کنید. اصولاً همه ما دوست داریم جایگزینی معتبر پیدا شود، اما فعلاً حساب و کتابها با هم نمیخوانند. شما واقعاً باید سراغ کشورهای سراسر خاورمیانه هم بروید، چون آنجا هم به دلار وابسته است. شما واقعاً باید نظر هر کشور را بپرسید. کشورهایی که واقعاً از دلار یا سیاستهای آمریکا خوششان نمیآید که گزینه خاص دیگری در اختیار ندارند. نکته مهم (برای ارز جایگزین احتمالی) این است که چقدر انجام تبادلات تجاری با آن آسان باشد و از این نظر، دلار، ارز شماره یک به حساب میآید. بیایید فرض کنیم میخواهیم آسانترین گزینه را برای جایگزینی دلار پیدا کنیم و سراغ دومین ارز محبوب جهان که یورو است برویم. بیش از دو دهه طول کشید تا یورو بتواند حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از تراکنشهای جهان را به خود اختصاص بدهد، آن هم در شرایطی که تعداد کشورهای استفاده کنند از یورو بسیار زیاد است. وقتی بحث رنمینبی (یوآن) در میان باشد، مشکلات متعددی پیش میآید که باید حل و فصل شوند، اما میتوان گفت که در این شرایط برای آرژانتین بسیار کارساز است.