پخش زنده
امروز: -
مدیر عامل آبفای استان تهران از مردم خواست برای تامین آب در فصل گرما مصرف خود را تا ده درصد کاهش دهند.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما ، شبکه دوم سیما در برنامه صبحانه ایرانی با آقای اردکانی ، مدیر عامل آبفای استان تهران درباره مصرف بهینه آب گفتگو کرد.
مقدمه مجری: در این چند روزی که میتوان گفت فصل گرما هم زودتر شروع شده هم در تهران و هم در برخی از شهرها و روستاهای کشورمان ما گرما را خیلی زودتر از رسیدن تابستان در خردادماه تجربه کردیم و باعث شد که مصرف آب هم، هم در تهران و هم در شهرهای دیگر افزایش عجیب و غریبی پیدا کند روز جمعه میگویند که اعداد خیلی عجیبی در مصرف در ثانیه حتی در پایتخت ثبت شده است.
سوال: روز جمعه چه عددی بوده که خیلی زیاد بوده و نسبت به همه اعدادی که تا حالا در مصرف آب در تهران ثبت شده باید گفت که خیلی ناراحت کننده است از این همه مصرف آبی که دارد اتفاق میافتد؟
اردکانی: من دیروز با مدیر کل هواشناسی استان تهران صحبت میکردم میفرمود که میزان بارندگی در استان تهران در سال گذشته نسبت به میانگین بلند مدت ۴۴ درصد کاهش پیدا کرد، نسبت به سال گذشته که سال خشکی بوده ۶ درصد کاهش پیدا کرده است میبینیم که نزولات جوی در میانگین بلند مدت یک کاهش ۴۴ درصدی را دارد. به نسبت ذخائر سدهای ما که سدهای ۵ گانه که آب تهران را تامین میکنند و همچنین منابع زیرزمینی دچار کمبود آب خواهند شد. ما دو تا کار که بیشتر نمیتوانیم بکنیم اول این که برویم در فضای تامین آب، یکی هم برویم در مدیریت مصرف.مدیریت مصرف تاثیرش خیلی بیشتر خواهد بود از تامین آب، چرا که ما در سال در استان تهران یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب توزیع میکنیم در شهر تهران یک میلیارد و ۱۲۰ میلیون متر مکعب، ده درصد.
سوال: یعنی بیشترش برای تهران است
اردکانی: بله، بخاطر تراکم جمعیت، ده درصد صرفه جویی در موضوع آب در شهر تهران میشود تقریبا ۱۲۰ میلیون متر مکعب. ما آمارهایی را که در سنوات مختلف داریم نسبت میزان مصرف آب در اردیبهشت ماه سال گذشته نسبت به اردیبهشت ماه سال قبل تقریبا خوب بوده و یک رقم راضی کنندهای بوده، اما از اول خرداد ما یک رکورد تاریخی مصرف آب را زدیم.
این ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد، ما مصرف میانگین مان در روز پنج شنبه ۴۱ متر مکعب در ثانیه بوده است یعنی ۲۴ ساعت مردم عزیز و شریف شهر تهران ۴۱ متر مکعب بر ثانیه آب مصرف کردند، رکورد لحظهای مان بین ساعت ۱۲ تا ۱۲:۴۵ شده ۵۲ متر مکعب بر ثانیه. ما اصلا همچنین رقمی را در تاریخ شهر تهران در خصوص مصرف آب نداریم.
سوال: این رکورد برای چه بازهی است از چند سال دارید میگویید؟
اردکانی: ما تا بحال همچنین رکوردی را از روزهای اوایل خردادماه نداشتیم، که مصرف ۵۲ متر مکعب بر ثانیه آنهم ۴۵ دقیقه، چون ما خروجیهای مخازن مان تماما کنتور دارد، این خروجیهای مخازن را نگاه میکنیم میبینیم که یک مصرف ۵۲ متر مکعب بر ثانیهای را ظرف ۴۵ دقیقه نمایش میدهیم، البته دلایل مختلفی دارد.
سوال: مثلا من میگویم ممکن است تعداد واحدهای مسکونی که ساخته شده، آیا مثلا به همین میزان نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است، یعنی نسبت به سرانه را میخواهم بدانم.
اردکانی: رشد بازار ما و رشد مشترکین ما در سال معمولا ۲ و نیم درصد است. یعنی ما بیشتر از دو و نیم درصد رشد مصرف و رشد بازار مصرف نداریم که مشترکین جدید به ما اضافه میشوند، در حالی است که ما میبینیم که سال گذشته ۳۸ متر مکعب بر ثانیه میانگین همچنین روزی بوده، ولی امسال سال ۱۴۰۲ میشود ۴۱ متر مکعب بر ثانیه یعنی اصلا آن رشد بازار نیست، یا رشد مصرف زیادی هست. حالا دلایل مختلفی دارد چرا که ممکن است در همان روز پنج شنبه گذشته یک دفعه مثلا دمای هوا افزایش پیدا کرده و مردم ناگزیر رفتند کولرهایشان را راه انداختند، کولرها را که راه میاندازند، محفظه را شستشو میکنند، نشتی آب دارد و یا موضوعات این چنینی، ولی اگر این روند ادامه پیدا کند فوق العاده نگران کننده است.
سوال: ما اگر با این اعداد یا کمتر برویم جلو اصلا مخازن آب ما جوابگوی همین عدد خواهد بود؟
اردکانی: ما برنامههایی داریم که بالاخره وظیفه ما این است که آب شهروندان را تامین کنیم، این فرض را بر خودمان واجب میدانیم، ولی این کار بینابینی است و مردم هم باید همکاری کنند، الان ۵۳ درصد از مردم شهر تهران تا ۱۴ متر مکعب در ماه آب مصرف میکنند یعنی همان الگویی که وزارت نیرو تعیین کرده، ۵۳ درصد از مردم دارند رعایت میکنند و هیچ مشکلی برای کسی ایجاد نشده و نمیشود، چون راحت میشود مصرف یک خانوار را با ۱۴ متر مکعب در ماه کنترل کرد و بهداشت و استحمام و شرب و سایر نیازهایی که زندگی انسانی دارد انجام بگیرد و ۵۳ درصد از مردم که قریب به بالای مثلا ۵-۶ میلیون نفر این کار را انجام میدهند و اتفاقی هم نیفتاده، ۴۵ درصد از مردم تا دوبرابر الگو دارند آب مصرف میکنند یعنی از ۱۴ تا ۲۸ متر مکعب در ماه.
سوال: اینها شناسایی شدند؟
اردکانی: بله
سوال: میشود بگویید در تهران کدام مناطق بیشتر؟
اردکانی: یک و دو و سه هستند
سوال: بخاطر استخرها میتواند باشد؟
اردکانی: استخرها یک بخشی هست و فضای سبز یک بخشی از آن است و بالاخره شستشوهای بی رویه که نباید از آب استفاده شود یک بخشی از آن است و اینها همه میتواند باشد، مراحل مختلفی هم دارد، ما الان گروههای مروجین را راه انداختیم، حضور میدانی پیدا میکنند تذکرهای لازم را میدهند، از آن طرف ما در حال حاضر دو درصد از مردم دارند بیش از دوبرابر الگو، بیش از ۲۸ متر مکعب در ماه دارند آب مصرف میکنند، این بالاخره اسراف اینگونهای تا کی میشود؟ حالا خوشبختانه در فروردین و اردیبهشت همکاری خیلی خوبی را مردم با ما داشتند و ما هم از این بابت از آنهایی که همان ۵۳ درصدی که عرض کردم کمال تشکر و سپاسگزاری را داریم. از آن ۴۵ درصدی که دوبرابر مصرف میکنند تقاضا داریم که به سمت الگوی مصرف بیایند، آن دو درصدی که در حال حاضر که بیش از دو برابر الگو مصرف میکنند داریم تذکر میدهیم، این جا دیگر جای تذکر دارد و اگر مصرف شان را کاهش ندهند ما به اینها اخطار میدهیم اگر به اخطارهای ما توجه نکنند آن دو درصدی که بیش از دو برابر الگو آب مصرف میکنند قطع موقت آب خواهیم داشت، یعنی ساعاتی از روز آب اینها را قطع میکنیم، ناگزیر هستیم برای رعایت حقوق دیگر مصرف کنندگان
سوال: اصلا یک چیز تمام شدنی است و نمیتوانیم تولیدش بکنیم. من یک تجربهای بگویم به نظرم یک کم برای خودم این قضیه را ملموس کرده، ما شیر آب کولرمان به مشکل میخورد من با دو سطل آب پر کردم کولر آبی را، و کولر را راه انداختم، نیم ساعت دیگر آمدم سر بزنم که این آب چقدرش مانده، خشک خشک بود یعنی باورم نمیشد که در عرض مثلا نیم ساعت یا ۴۰ دقیقه دو تا سطل آب را یک دانه کولر ساده منزل ما مصرف کرده باشد آیا راهکارهای جایگزین داریم که بتوانیم جایگزین کولرهای آبی مان بکنیم؟
اردکانی: با توجه به کمبود برق این توصیه را نمیکنیم که از کولر آبی استفاده نکنند بروند به سمت کولر گازی که مصرف برق بیشتری دارد، اما همین کولرهای آبی یک راهکارهایی دارد اولین راهکار این است که سایبان روی این کولرها بگذارند، چون بخش عمدهای از آبی که در این کولرها استفاده میشود تبخیر میشود. نکته دوم این است که شما این پشت بامهایی که کولرهای آبی هست نگاه کنید میبینید که آب سطح پشت بام جمع شده یک دلیل این است که این محفظه کولر نشتی دارد. این نشتیها را بگیرند. یک کار دیگر که میشود کرد این کولرها را نباید که ۲۴ ساعت روشن کرد ساعتهایی که ضروری هست روشن کنیم ما عادتی داریم که کولر را روشن میکنیم پنجره را هم باز میکنیم اینها باید مدیریت شود، ما همچنان که مدیریت نقدینگی در خانوار داریم باید مدیریت مصرف آب را هم باید در خانوار ملکه ذهن بکنیم، چون همانطور که خانم شریفی فرمودند اب چیزی نیست که ما تولید کنیم آب بایستی توسط نزولات آسمانی تولید بشود، ما وظیفه مان تامین آب است، تامین آب باید یک آبی باشد ما در دسترس قرارش بدهیم وقتی که من خدمت مردم شریف عرض میکنم که ۴۴ درصد بارندگی نسبت به میانگین بلند مدت کاهش پیدا کرده است، یعنی این آب توسط نزولات جوی تولید نشده است که من بروم تامین کنم.
سعدی میفرماید که چو دخلت نیست خرج آهستهتر کن، ما که دخلی نداریم، باید خرج را آهستهتر کنیم. ما همیشه هر کاری را به مردم واگذار کردیم مردم را به کمک و استمداد طلبیدیم در آن کار موفق بودیم، من بعنوان سقای مردم تهران از مردم تهران خواهشم این است که در این زمینه هم ما را کمک کنن کمک شان این است که ده درصد کمتر آب را مصرف کنند، نه به میزان این که ضروریاتشان را رعایت نکنند، ما روی سخن مان بیشتر با آن ۴۵ درصدی است که بیش از الگو آب مصرف میکنند.
سوال: این ده درصد میشود همان سایه بان گذاشتن برای کولر، زمان ظرف شستن آب را بست و باز کردن و ... زمان استحمام آب زیاد باز نباشد.
اردکانی: حالا ماشین ظرفشویی و ماشین لباسشویی را بگذاریم محفظه کاملا پر بشود با آن ظرفیت استاندارد حداکثرش استفاده کنیم اینها یک بخش از آن است و بخش دیگر این که شیرهای کاهنده است که آب با هوا قاطی میشود و حجم بیشتر آب به نظر میرسد، ولی فشار آب را زیاد میکند. یک راهکارهای این طوری دارد، اگر این ۴۵ درصدی که بین الگو تا سقف دوبرابر الگو آب مصرف میکنند اگر دو متر مکعب در ماه کاهش بدهند مصرف شان را یعنی بیایند به سمت الگوی ۵۳ درصدی میشود صد میلیون متر مکعب در سال، یعنی این صد میلیون متر مکعب در سال همان کمبودی است که ما داریم و مردم هم هیچ فشاری احساس نمیکنند و راحت همه مان در کنار همدیگر خوش و خرم زندگی میکنیم، آب هم هست و انشاالله خدا هم که خودش وعده داده که کمک میکند.
سوال: آیا مثل مصرف برق، مثل شرکت توانیر، مثلا مشوقها و جریمههایی هست برای کم مصرفها و پرمصرفها؟ یکی هم این که این هفته قرار است یک کار فرهنگی خوبی انجام شود آن را هم بفرمایید.
اردکانی: مشوقهایی که در قانون پیش بینی شده بیشتر برای خانوادههایی هست که سطح درآمدشان بسیار کم است مثل آنهایی که تحت پوشش کمیته امداد هستند یا آنهایی که تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند، آنهم تا الگوی مصرف؛ چون ما اعتقاد داریم که تا یک حدی نمیشود مصرف آب را کمتر کرد تا حد الگوی مصرف، یک سری کارهای فرهنگی هم داریم انجام میدهیم انشاالله همین دربی که در پیش هست همکاران من در روابط عمومی یک برنامههایی را با پیشکسوتان استقلال و پرسپولیس پیش بینی کردند و میآیند با آنها مصاحبه میکنند.
سوال: بله، قرار است قبل از فینال جام حذفی که یک جور شهرآورد پرسپولیس و استقلال است، پیشکسوتان استقلال و پرسپولیس در مقابل تیم هنرمندان در ورزشگاه طرشت مقابل هم قرار بگیرند و این قرار است پخش مستقیم هم بشود و تماشاگران هم بروند و قدیمیهای فوتبال تهران را ببینند و یک کار فرهنگی آنجا قرار است که یکسری تبلیغاتی هم انجام بشود برای مدیریت مصرف آب.
آیا استفاده از ماشین ظرف شویی به نسبت همان تعداد ظرفی که پر میشود کسی بخواهد خودش بشوید مصرف آبش فرق دارد؟
اردکانی: بله قطعا فرق دارد
سوال: کمتر است یا بیشتر؟
اردکانی: کمتر است، به شرطی که وقتی ماشین ظرفشویی روشن میشود کل محفظه ماشین ظرفشویی ظرف گذاشته شود؛ استفاده از کولرهای آبی ۲۵ درصد مصرف ما را افزایش میدهد و همین که شما تاکید فرمودید که باید مراقبت بشود سایه بان گذاشته بشود و نشتی گرفته شود اینها ما را خیلی کمک میکند.