پخش زنده
امروز: -
رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران : مطلقا هیچ کنترلی بر روی قیمت مواد اولیه این کالاها وجود ندارد و فقط قیمت محصول نهایی کنترل می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آقای مسعود بختیاری رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران با رادیو گفتگو در برنامه صبح و گفتگو در خصوص بازار کنسرو در کشور گفتگو کرده است.
سوال: در مورد بازار کنسرو عدهای میگویند که قیمت تمام شده محصول در کنسرو بسیار بسیار غیرصرفهتر شده نسبت به این که ما بیاییم برای این قوطی را بخریم و آن بسته بندی را انجام دهیم و دومین آن این است که اصلا نمیصرفد و تولید کننده هم تمایلی برای عرضه هم ندارد، اینها باعث شد که ما از شما به عنوان فرد موثق امر بپرسیم که چه دلیلی باعث هم افزایش قیمت و هم کمبود کنسرو است؟
بختیاری: حکایت صنعت کنسرو داستانی است پر آب چشم که در این مجال نمیگنجد فقط اشاره میکنم که این ماجرای تلخ و ناگوار از دی ماه سال ۱۴۰۰ آغاز شد آن هنگامی که ستاد تنظیم بازار کشور در یک مصوبه غیرکارشناسی، دو کالای مهم این صنعت یعنی کنسرو ماهی تن وکنسرو رب گوجه فرنگی را مشمول قیمت گذاری پیشینی کرد و از آن زمان تنش و اخلال جدی در نظام توزیع و تولید و عرضه این محصولات ایجاد شد که ماجرا بسیار طولانی است، اما یکی از مهمترین دلایل هم کمبود این کالا در بازار و هم افزایش قیمت مصرف کننده آن برمی گردد به همین قیمت گذاریهای دستوری که ما بیش از پنج دهه است داریم این مسیر اشتباه را در پیش میگیریم و نه تنها هیچ کنترلی در قیمتها صورت نمیپذیرد چه بسا نتیجه عکس میدهد. اما این که فرمودید قیمتها افزایش پیدا کرده و در سطح عرضه هم ما شاهد کمبود این کالا هستیم کاملا درست میفرمائید من هم تائید میکنم فرمایش شما را که عرض کردم بخش عمده آن برمی گردد به قیمت گذاری پیشینی، این کالاها مشمول قیمت گذاری شدند و ستاد تنظیم بازار کشور است که باید در مورد قیمت مصرف کننده این کالاها تصمیم بگیرد و کالاهایی از این دست مطلقا و به هیچ عنوان نباید مشمول قیمت گذاری پیشینی شوند به دلایل مختلف من صرفا به دو دلیل عمده اشاره میکنم، نخست این که ما در تولید این محصولات از تعدد تولیدکنندگان و تکثر و تنوع برندهای تولیدی مواجه هستیم در چنین حالتی اساسا رقابت بین تولیدکنندگان باعث میشود که قیمت متعادلی ایجاد شود، از سوی دیگر هیچ کنترلی، تاکید میکنم مطلقا هیچ کنترلی بر روی قیمت مواد اولیه این کالاها وجود ندارد، مشخصا یک مورد را عرض میکنم
سوال: یعنی این که ما بدون این که روی قیمت مواد اولیه یا کنترل و نظارت داشته باشیم میآییم قیمت محصول نهایی را فقط کنترل میکنیم و نظارت میکنیم یا محدود میکنیم.
بختیاری: دقیقا به همین صورت است. در زمانی که ستاد تنظیم بازار کشور قیمت هر عدد کنسرو ماهی تن ۱۸۰ گرمی را ۳۹ هزار تومان مصوب کرد، قیمت هر کیلوگرم ماهی تن ۵۲ هزار تومان بود، الان قیمت هر کیلوگرم ماهی تن بیش از ۱۲۰ هزار تومان شده یعنی در یک بازه زمانی حدود ۶-۷ ماهه ما شاهد رشد بیش از ۱۳۰ درصدی قیمت ماهی تن هستیم و این در حالی است که قیمت تمام شده این کالا بیش از ۷۰ درصدش متاثر از قیمت ماهی تن است. من فکر میکنم به قدر کفایت بیانگر شرایط حاد این صنعت است و در پایان سال ۱۴۰۱، رئیس محترم ستاد تنظیم بازار طی بخشنامهای ابلاغ کرده بودند که تا پایان ماه رمضان هیچ گونه افزایش قیمتی صورت نپذیرد و، چون تولید این محصول با آن قیمت مصوب مقرون به صرفه نبود بسیاری از تولیدکنندگان ناگزیر و بالاجبار امکان تولید را نداشتند و کمبودی در بازار پیدا شد که این خلاء کماکان ادامه دارد. پیشنهاد من این است که برای برون رفت از این مشکلات و این بحرانها باید این دو کالا، چون همین شرایط را کنسرو رب گوجه فرنگی ما هم دارد متاسفانه، باید این دو کالا از شمول قیمت گذاری پیشینی خارج شود، نکتهای که وزارت جهاد کشاورزی بعنوان متولی صنایع تبدیلی و سازمان حمایت به عنوان متولی امر قیمت گذاری روی آن صحه گذاشتند و کتبا با رئیس محترم ستاد تنظیم بازار کشور مکاتبه کردند و درخواست خروج این دو کالا را از قیمت گذاری پیشینی داشتند.
سوال: امیدواریم که مسئولان امر تولید کنندگان صنایع کنسروی ما را به مثابه یکی از فعالان و یکی از سربازان عرصه تولید و اقتصاد ببینند که میتوانند کمک حال باشند. اوضاع را دریابند انشاالله که دیر نشود و مشکلی پیش نیاید.
بختیاری: امیدوارم برنامههایی از این دست باعث شود که ما از حیطه شعار حمایت از تولید اندکی به حیطه عمل نزدیک شویم.