به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، این چابگرهای بزرگ سه بعدی مانند نمونههای رومیزی خود کار میکنند، اما به جای جوهر، از بتن استفاده میکنند. یک بازوی رباتیک غولپیکر طبق طرحهایی که در یک طرح دیجیتالی ترسیم شده است، بتن را لایه به لایه، مانند لولهای از خمیر دندان، روی هم میچیند.
این کاربرد فناوری چابگر سه بعدی در سالهای اخیر سر و صدای زیادی به پا کرده است و میلیونها نفر را در رسانههای اجتماعی مجذوب خود کرده است.
ساخت و ساز یکی از قدیمیترین حرفههای روی زمین است و برای زندگی روزمره ما حیاتی است:خانههایی را که در آن زندگی میکنیم، زیرساختهایی که توسط آن سفر میکنیم و مدارسی که فرزندانمان در آنها درس میخوانند را میسازند. اما، این بخش گرفتار گرانی، ناکارآمدی مزمن و کمبود نیروی کار است. علاوه بر آن، این بخش تأثیر زیست محیطی منفی عظیمی نیز دارد. محیط کاری این شغل بیش از ۴۰ درصد از آلودگی دی اکسید کربن دنیاست و همچنین و یک سوم کل زبالههای تولید شده در اتحادیه اروپا را نیز بوجود میآورد. اینجاست که نقش یک روش جایگزین در صنعت ساخت و ساز بسیار حیاتیتر جلوه میکند.
چاپ سه بعدی توانایی سفارشی سازی انبوه را ارائه میدهد که قبلاً برای دستیابی به این مهم با روشهای سنتی، کاری بسیار چالش برانگیز یا پرهزینه بود.
در هر روز تعداد زیادی از بازیگران بزرگ صنعت ساخت و ساز وارد فضای چاپ سه بعدی ساختمانی میشوند که توسط مزایای بالقوه آن جذب شده اند. حتی برج سازان بزرگ و بنام کشورهای حوزه خلیج فارس نیز از این ایده استقبال کرده و در حال توسعه روش خاص خود در طراحی و ساخت سازههای پرینت شده هستند.
با پیشرفت مداوم این فناوری، فرصتهایی برای چاپ در ابعاد بزرگتر، بهتر و قویتر از همیشه پدیدار خواهد شد. حتی ممکن است روزی چابگرهای سه بعدی بتوانند چندین ماده را بصورت همزمان از یک نازل چاپ کنند و نه تنها دیوارهای بتنی، بلکه قابها، پنجرهها و عایقهای فولادی را در یک حرکت بسازند.
همچنین این احتمال وجود دارد که سازههای آینده توسط «تیمهایی» از رباتهای چاپ سهبعدی با اندازههای مختلف چاپ شوند. یک چاپگر بزرگ برای سازه اصلی، چندین چابگر کوچکتر برای عناصری مانند درها و پنجرهها، و انبوهی از پهپادهای چابگر سه بعدی برای تکمیل جزییات. بنابراین، استفاده از چابگر سه بعدی در صنعت ساخت و ساز، بیشتر یک تحول است تا یک انقلاب. در هر صورت باید با این واقعیت مواجه شویم که در آینده حداقل بخشی از ساختمانها و سازهها چاپ شده باشند.
گفتنی است، در سال ۲۰۲۱، اولین خانه با چاپ سه بعدی در آلمان و در شهری به نام بکوم رونمایی شد. در سال ۲۰۲۲، یک آپارتمان دو طبقه، آن هم در آلمان، تنها در ۷۲ ساعت توسط یک خدمه دو نفره به صورت سه بعدی چاپ شد و اکنون دو خانوار در آن زندگی میکنند. در همان سال، استارتاپ چاپ سه بعدی فرانسوی نیز ۵ خانهی اشتراکی برای افراد بی خانمان در شهر رِیمز فرانسه بنا نهاد که هر کدام از این خانهها در کمتر از ۴۸ ساعت ساخته و تکمیل شدند.