پخش زنده
امروز: -
هیات اعزامی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به سیستان و بلوچستان امروز از منطقه تاسوکی، هنگ مرزی زابل مرز جمهوری اسلامی ایران و افغانستان بازدید کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز سیستان و بلوچستان، رییس کمیته مرز مجلس با تاکید بر رعایت حق همسایگی از سوی پاکستان و افغانستان، گفت: تامین امنیت مرزها و حقآبه هیرمند طبق معاهدات بین المللی لازم الاجراست.
شهریار حیدری رییس کمیته مرز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نظارت میدانی هیات اعزامی کمیسیون از مرزهای این استان، گفت: دو کشور ایران و پاکستان در مورد مرزهای مشترک دغدغه هایی دارند اما امروز تنها جمهوری اسلامی ایران نسبت به تامین امنیت در این مرزها فعال بوده واقداماتی را انجام داده است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: مجلس و دستگاه دیپلماسی کشورمان بارها اعلام کرده اند و بازهم تاکید می کنیم که اگر پاکستان در تامین امنیت مرزها توانایی ندارد، جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا در عمق مناسبی از خاک پاکستان امنیت ایجاد کند البته این موضوع مشروط به درخواست پاکستان است.
وی در ادامه با اشاره به نتیجه ارزیابی بررسی های میدانی، افزود: مرزبانی جمهوری اسلامی ایران از نیروهای شجاع و مقتدر برخوردار است و دستگاه های همکاری اطلاعاتی، ارتش و سپاه جمهوری اسلامی ایران هم در مرزها اقدامات شایسته ای را انجام داده است.
حیدری در ادامه به پدیده دیگر سیستان و بلوچستان یعنی کم آبی اشاره کرد گفت: آب شرب ۵ شهرستان از حفر چاه نیمه های۱، ۲، ۳ و ۴ تامین می شود که ما در این سفر از آنها بازدید کردیم.
وی افزود کمیسیون امنیت دو ماه پیش هم نشستی را با حضور همه دستگاه ها اعم از وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی و امور خارجه و همچنین نمایندگان استان سیستان و بلوچستان برگزار و در سه حوزه ورود کرد.
وی افزود: اجرای نکات ومعاهده هیرمند که در سال ۱۳۵۱ بین ایران و افغانستان در کابل منعقد شده باید اجرا شود، و نظام بین الملل بر پایه همین معاهدات بنا شده و آب هیرمند هیچ زمانی نباید بر روی کشور ما بسته شود.
حیدری تاکید کرد: وزارت امور خارجه نیز باید این موضوع را مجدانه پیگیری کند البته ما انتظار داریم که کشور مسلمان و همسایه افغانستان، حق همسایگی را رعایت کند. ایران دوست و همسایه افغانستان است و امنیت افغانستان برای ما اهمیت دارد و بهتر است که هیات حاکمه سرپرستی افغانستان از معاهده مذکور پیروی کنند چرا که در طول تاریخ آب هیرمند جاری بوده است
رییس کمیته دیپلماسی آب کمیسیون امنیت ملی مجلس هم با اشاره به نظارت میدانی هیات اعزامی کمیسیون از منطقه سیستان و بلوچستان، گفت: کشور همسایه و دوست افغانستان باید نسبت به تامین حقآبه هیرمند اقدام کند و نباید هیچ کوتاهی در این زمینه داشته باشد.
مرتضی محمودوند رئیس کمیته دیپلماسی آب کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: بحران آب در کل کشور موضوع حائز اهمیتی است، این موضوع به طور ویژه در استان سیستان و بلوچستان مشهود است، مردم این سرزمین سالهاست که از این موضوع رنج می برند.
وی با اشاره به سفر اخیر رئیس جمهور کشورمان به این استان و موضع جدی ایشان درباره تامین حقآبه هیرمند، افزود: مواضع اخیر هیات دولت بر کمبود آب در این منطقه صحه می گذارد. کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با توجه به اهمیت موضوع امنیت آب، اقداماتی را در دستور قرار داده و امروز نیز هیاتی از منطقه نظارت میدانی انجام داد.
محمودوند همچنین تاکید کرد: دستگاه های آب شیرین کن نیز باید در این استان مستقر شود، همچنین باید توجه داشت که چاه های سطحی به طور موقت می توانند مشکل مردم را رفع کنند، بنابراین حفر چاه های ژرف باید مورد توجه مسئولان ملی و استانی قرار گیرد و در این زمینه سرمایه گذاری صورت بگیرد.
رئیس کمیته دیپلماسی آب کمیسیون امنیت ملی مجلس یازدهم در ادامه اظهار کرد: انتقال آب از دریای عمان نیز در دستور کار است و باید مورد توجه جدی تر قرار گیرد تا مسئله بحرانی آب به طور کامل حل شود.
امروز هیات اعزامی کمیسیون امنیت ملی مجلس به سیستان و بلوچستان از چاه نیمه های ۱، ۲،۳ و۴ تامین آب حوزه سیستان شهر زاهدان هم بازدید کردند.
مخازن چاه نیمه ها، تامینکننده آب شرب ۵ شهرستان حوزه سیستان و روستاهای آن و تامین کننده آب شهر زاهدان مرکز استان سیستان بلوچستان است و با توجه به عدم آورد آب رودخانه هیرمند و عدم اجرای تعهدات معاهده ۱۳۵۱ مبنی بر سهم تعیین شده آب در قرارداد مورد اشاره، وضعیت آب در وضعیت بحرانی قرار گرفته و در ماه های آتی تامین آب شرب و کشاورزی را تحت شعاع را قرار خواهد داد.
شهریار حیدری رئیس کمیته مرز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به عنوان ریس هیات اعزامی و مرتضی محمودوند عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و ملک فاضلی رییس مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان در این نظارت میدانی حضور داشتند، فرمانداران نظامی، مرزبانی و برخی مدیران استانی نیز نمایندگان را همراهی کردند.
از ۲۵ سال پیش که سیستان خشکسالی شده، دامداری و کشاورزی سیستان به ۱۰ درصد رسیده بود.
از ۲۵ سال قبل بعضی سالها اب از طرف افغانستان نمی اومد و اکثر سالها فقط برج ۱۲ ،۱ و۲ اب به سیستان میرسید. که اوج بارندگی ها و ذوب برف در افغانستان بود در واقع اب مازاد از مصرف اونا که نمیتونستن کنترل کنن به سیستان میرسید و در چا نیمه ها و تالاب هامون و زمینهای کشاورزی هدایت میشد و احتمالا ۲ تا ۳ میلیارد متر معکب اب مازادافغانستان به سیستان میرسید.
الان ۳ ساله افغانستان اب هیرمند رو نزدیک مرز ایران منحرف کرده به گود زره. و۳ ساله ابی به سیستان نرسیده و فقط از ذخیره چاه نیمه ها استفاده شده ،دامداری و کشاورزی و درامد مردم تقریبا صفر شده.
ذخیره چاه نیمه ها هم ۲ و ۳ ماه دیگه تمام میشه و این یعنی مرگ سیستان!
سیستان بدون کشاورزی، دامداری و ماهیگیری معنی ندارد، همین جوری هم کل مردمش تو ۲۵ سال خشکسالی مهاجرت کرده و هیج جوانی بعد رسیدن به سن کار تو سیستان نمیمونه.
مسئولین محترم باید تو زمستون و زمانی که هیرمند اب داشت و افغانستان اب رو ۵۰ کیلومتری مرز ایران به شوره زار منحرف کرده بود باید به فکر گرفتن حق ابه می بودن نه الان که اب هیرمند خشک شده، این رو براساس ابی که همه یاله برج ۱۲ ، ۱ و ۲ به سیستان میرسید میگم. ساکن سیستانم.
ظرفیت سد کجکی ۳ میلیارد متر مکعب هست اگه ۱ میلیارد هم ازش رها بشه با توجه به مسافت ۱۰۰۰ کیلومتری و شاید دهها هزار روستا در مسیر در افغانستان هست شاید ۵۰ میلیونش به ایران برسه که قطعا افغانها موافقت نمیکنن که ۳۰ درصد سد کجکی رو خالی کنن از نظر علمی هم درست به نظر نمیرسه.
بند انحرافی کمال خان هم ۵۰ میلیون ظرفیتش هست که اگه تمامشم به ما بده بازم کفاف ۱ سال مصرف شرب رو نمیده چه لرسه به کشاورزی!!
سوال
چرا مسئولین محترم حرفی از انحراف اب نمیزنن ؟؟؟؟؟؟؟؟
چرا الان که دیر شده به فکر افتادن اگه اونم ظاهری نباشه!!!!!@
چرا پیله شدن به سد کجکی و کمال خان اونم الانکه ذوب برف تمام شده و فقط ذخیره سد اونا پره، چرا زمانی که رودخانه به صورت طبیعی اب داشت و مازاد افغانستان بود و از طریق تصاویر ماهواره ای مشخص بود به شوره زار میره به فکر نشدن و حرفی نزدن!!!!!!!
به چه حقی افغانستان اب رودخانه طبیعی که هزاران سال بیش از هزار کیلومتر به طور طبیعی به سیستان می امددر نزدیکی مرز ایران منحرف ساخته و از ایران باج میخواد. حتی اگر سرریز سد کمال خان به سمت ایران باشه حداقل سالی ۱ میلیارد به سیستان اب میاد.
چرا در مورد انحراف اب حرفی نمیزنید ؟؟؟؟؟
چرا تصاویر ماهواره ای بند کمال خان رو نشون نمیدید؟؟؟؟؟
نکنه منافع اقتصادی کار با طالبان از زندگی، تاریخ و سرزمین مادرمان ارجعتر است.
سیستان سرزمین اسطوره ها، تاریخ، حماسه ها، انبار غله ایران و سرزمین شیر مردان است.
لطفا جدی و صادقانه پیگیری کنید،