پخش زنده
امروز: -
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر گفت: بالغ بر ۴۰۰ نفر در قالب تیم پزشکی زائرین سفر حج امسال را همراهی می کنند در حالیکه بیش از دو هزار و ۳۰۰ زائر بالای ۸۰ سال در سفر حج امسال داریم.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما شبکه دوم سیما در برنامه صبحانه ایرانی با رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر گفتگو کرده و تمهیدات سلامت حجاج را بررسی کرده است.
مقدمه مجری: مطلع هستید که حجاج عزیز کشورمان از روز گذشته عازم شدند و انشاالله که سفر معنوی بسیار خوب و دلچسبی داشته باشند و انشاالله به سلامت و عافیت بروند و برگردند، حتما نکات و تمهیداتی دارد، مسائل پزشکی و بهداشتی که حجاج محترم نیاز دارند که هم رعایت بکنند و هم باید بدانند نسبت به آنچه که قرار است در طول این سفر معنوی تجربه اش بکنند.
سوال: من فکر میکنم کارها و مسائلی که مربوط به سلامت و پزشکی کسانی میشود که به سفر حج مشرف میشوند، یکسری چیزها قبل از سفر هست، مسائلی در حین سفر و احتمالا بعد از سفر هم مسائلی را باید ملاحظه بکنند. به ترتیب یک مروری به اینها داشته باشیم، قبل از سفر شما چه توصیههایی به حجاج محترم دارید؟
مرعشی: همانطور که فرمودید تمهیدات قبل از سفر که شامل معاینات حجاج بوده به پایان رسیده و همه معاینات انجام شده است.
سوال: چه معایناتی بوده؟
مرعشی: زائرین قبل از این که بتوانند در کاروان ثبت نام کنند بایستی استطاعت جسمی و روانی شان تایید شود که این توسط مرکز پزشکی حج و زیارت هلال احمر انجام میشود و آزمایشات لازم، سابقه مصرف داروهایشان، سابقه بیماریهای مزمن اگر داشته باشند، فشار خون، دیابت و ناراحتی تنفسی، همه اینها از زائرین پرسش میشود و در پرونده الکترونیک زائرین ثبت میشود و این پرونده عینا در مکه و مدینه و مشاعر قابل استفاده است برای پزشکانی که آنجا ارائه خدمات را میکنند .
سوال: پزشکانی که آنجا ارائه خدمات میکنند باز هم جزء جمعیت هلال احمر میشوند؟
مرعشی: بله داوطلب هستند .
سوال: جمعیت هلال احمر ایران هستند یا جهانی؟
مرعشی: نه اینها جمعیت هلال احمر ایران هستند و همه کشورهای اسلامی موظف هستند ارائه خدمات شان به زائرین کشور خودشان باشد. این اقدام انجام میشود.
سوال: پس شما یک بانک اطلاعاتی از هر کدام از حاجیهای بعد از این دارید و آنها پرونده پزشکی نزد شما دارند، اینها پایش میشوند و بعد چه اتفاقی میافتد؟
مرعشی: بعد چنانچه حداقلهای استطاعت جسمی را برای سفر سنگین ۳۰-۴۰ روزه داشته باشند تایید میشود و بعد در کاروان ثبت نام میشود و بعد برنامههای آموزشی روحانیون و پزشکان در کاروان و مدیر کاروان هم همین طور، برنامههای آموزشی شان برای زائرین آغاز میشود و بعد اعزام میشوند به سرزمین وحی.
سوال: چه نکاتی را باید حجاج محترم رعایت کنند؟ چه الان که پیش از سفر خیلی هایشان است و چه در حین سفرشان؟
مرعشی: قبل از سفر بالا بردن سطح آمادگی جسمی است، خیلی از زائرین ما امسال سن شان بالاتر از میانگین زائرین سالهای قبل است. این هم علت دارد، علتش هم چند سالی است که نتوانستند بروند و سال گذشته که فقط زائرین زیر ۶۰ سال مشرف شدند، باعث شده که امسال تعداد زائرین مسن ما بیشتر باشد به طوری که ما الان بیش از دو هزار و ۳۰۰ زائر بالای ۸۰ سال داریم.
سوال: این کار شما را هم سخت میکند.
مرعشی: بله ما یک چیزی حدود مجموع بیماران قلبی، ریوی، دیابتی و مشکلات فشارخون بالغ بر ۴۰ هزار نفر زائر ما این بیماریهای همراه را دارند، ما در این سفر ۱۷ تا زائر دیالیزی را با خودمان داریم که این خدمات را آنجا از دولت سعودی یک روز در میان برای زائرین و هفتهای سه روز دیالیز را برنامه ریزی کردیم و زائر ما در برنامه دیالیز آنها است.
بردن زائر به سلامت و آوردنش با سلامت و حفظ سلامت او در طول سفر بعهده این تیم پزشکی است که بالغ بر ۴۰۰ نفر تیم پزشکی در این سفر همراه زائرین هستند، زائرین بایستی آمادگی جسمانی شان را بالا ببرند به این معنا که ما دو طواف داریم، دو دور هفت دور طواف داریم، دو دور سعی صفا و مروه را داریم و پیاده رویهای عرفات را داریم، منا را داریم، جمرات را داریم، اینها را بایستی بدن آمادگی پیاده روی طولانی را داشته باشند، اگر نداشته باشد آنجا دچار گرفتگیهای عضلانی، مشکلات زانو، کمر، مفاصل میشوند و باعث میشود که در طول سفر لذت معنوی لازم را به دلیل مشکلات جسمی و دردهایی که در حین پیاده روی دارند، کمتر لمس بکنند.
سوال: یک اتفاقی که همیشه میافتد، کسانی که سفر حج میروند و بر میگردند حتما سرماخورده بر میگردند علت خاصی دارد و راهی هم برای پیشگیری دارد یا خیر؟
مرعشی: یکسری اقداماتی کمک میکند به این مسئله که کمتر مبتلا بشوند، بیش از سه میلیون زائر از تمام کشورهای اسلامی حضور دارند با فرهنگها و بیماریهای بومی مناطق مختلف، اینها در مسجدالحرام و مسجد النبی در فاصله بسیار نزدیک با هم در تماس هستند و انتقال بیماریهای تنفسی هم بسیار سریع اتفاق میافتد، داشتن ماسک در مسجد الحرام و مسجد النبی، رعایت فاصله مناسب، نوشیدن مایعات به میزان کافی، کمک میکند که زائرین ما انشاالله از این بیماریها کمتر مبتلا بشوند و بیشتر مصون باشند.
سوال: آیا حجاج میتوانند داروهای خودشان را که به شکل روزانه دارند استفاده میکنند با خودشان همراه ببرند یا ممانعتی وجود دارد؟
مرعشی: ما یکسری دارو داریم که توسط وزارت بهداشت عربستان بعنوان داروی ممنوعه اعلام شده است، مثل داروهای مخدر، تمام ترکیبات یا مشتقات مرفین، خود اینها، مرفین، متادون، همه اینها اکسی کودون، چیزهایی که مخدر در ترکیبات آن وجود دارد ممنوع است ولو این که با نسخه باشد، سایر داروهایی که به طور معمول توسط زائرین مصرف میشود اینها با داشتن نسخه پزشک معالج شان منعی برایشان نیست.
سوال: یعنی زائرین محترم اگر داروهای اینچنینی که اصطلاحا میگوییم در آن مخدر دارد استفاده میکنند، به پزشکشان مراجعه کنند که حداقل برای این ایام اینها را تعویض کنند اینها شدنی است؟
مرعشی: حتما هر گونه شکی را اگر دارند که این دارو را من میتوانم ببرم یا نه؟ با مدیر کاروان و پزشک معاینه کننده شان مشورت کنند و نظرات این عزیزان را حتما اعمال بکنند.
سوال: نکته خاصی برای توصیه هست؟
مرعشی: من یک توصیه دارم، چون در این سفر ما از خانه و خانواده جدا میشویم و سبک زندگی مان متفاوت میشود، با سه یا چهار نفر در یک اتاق داریم زندگی میکنیم و با سلائق مختلف، یکی بیشتر گرمایی است و یکی سرمایی است و سعی بکنیم که نظرات جمع را بر نظرات شخصی خودمان ارجح بدانیم و جوانترها مراقب مسنترها در طول این سفر در کاروان شان باشند.