جلوگیری از سوزاندن کاه و کلش در خوزستان با ارائه مشوق به کشاورزان
عضو هیئت علمی دانشگاه منابع طبیعی و کشاورزی رامین بر ارائه مشوقها و انگیزههای علمی و کاربردی به کشاورزان برای جلوگیری از سوزاندن کاه و کلش تاکید کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما استان خوزستان، محمدحسین قرینه در گفتگو با خبر ۲۳ شبکه خوزستان با اشاره به خسارت زیست محیطی و اقتصادی
سوزاندن کاه و کلش و بقایای گیاهی به استان خوزستان و حتی کشور، گفت: باید با نگرش علمی از سوزاندن بقایای گیاهی پس از برداشت محصولات جلوگیری شود.
وی ایجاد انگیزههای علمی و مشوقهای مناسب و همچنین آموزش را یکی از راهکارهای مناسب برای تشویق کشاورزان به خودداری از سوزاندن کاه و کلش عنوان کرد و افزود: در این رابطه کشاورزانی که بقایای گیاهی را نمیسوزانند باید تشویق شوند.
آقای قرینه ادامه داد: باتوجه به تحقیقها و بررسیهای علمی که در این زمینه انجام شده است، کشت مستقیم در این بقایا نقش مهمی دارد و کوددهی و آبیاری به راحتی میتوان کاه و کلش و همچنین خاک، آب و سایر منابع مورد استفاده در بخش کشاورزی را حفاظت کرد.
وی سوزاندن کاه و کلش در سطح گسترده از سوی کشاورزان را یکی از مشکلات جدی در خوزستان و ایجاد نگرانی برای دانشگاهیان و متخصصان بخش کشاورزی در استان عنوان و اضافه کرد: توصیه میشود به کشاورزانی که به توصیههای کارشناسان و جامعه علمی عمل میکنند، امکانات بیشتری داده شود، ضمن اینکه کشت مستقیم در مزارع انجام شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه منابع طبیعی و کشاورزی رامین مزارع سوخته را نمادی از نابودی همه منابع زیستی، رطوبتی و باکتریهای مفید موجود در زمین دانست و گفت: جلوگیری از این کار نیازمند توجه ویژه مسئولان است و باید روشهای نوین کشاورزی باهدف ایجاد پایداری بیشتر در مزارع استان خوزستان را ترویج دهند تا کشاورزان انگیزه لازم را به دست آورند.
آقای قرینه به آگاهی تعداد زیادی از کشاورزان از به ضرر و زیانهای سوزاندن کاه و کلش و بقایای گیاهی اشاره و کرد و افزود:، اما انگیزههای اقتصادی کوتاه مدت و نگرانی برای کشت شلتوک باعث شده بازهم این کار اشتباه را انجام دهند.
وی بر تعامل مناسب کشاورزان و مسئولان دستگاههای اجرایی مرتبط تاکید کرد و ادامه داد: امسال سوزاندن بقایای گیاهی زیاد و نگران کننده بود که امیدواریم با اندیشیدن و اجرای تهمیدات لازم در سالهای آینده شاهد کاهش و رفع کامل انجام این کار باشیم.
آقای قرینه با بیان اینکه پژوهشها در زمینه زیانها و خسارتهای جبران ناپذیر سوزاندن کاه و کلش و بقایای گیاهی حاصل از برداشت محصولات به خوبی نشان میدهند که باید این بقایا حفظ شوند، افزود: در استان کشاورزانی که در بقایا کشت جدید انجام میدهند، شاهد افزایش عملکرد و بهره وری بیشتر از منابع آب و خاک و همچنین افزایش حاصلخیزی خاک بوده اند.
وی میگوید: در زمینهای کشاورزی که بقایا آتش زده نمیشوند، در مدت ۲-۳ سال نتایج بسیار خوب بر کشت محصول و کیفیت محصولات مشاهده شده است، بطوریکه برخی کشاورزان حاضر نیستند کمترین مقدار از کاه موجود در مزرعه را از دست بدهند، زیرا به مزایای آن پی برده اند.