۳۱ اردیبهشت ، روز ملی اهدای عضو، اهدای زندگی
اهدای عضو اوج بخشش یک انسان است، انسانی که در سختترین لحظه زندگی خود تصمیم میگیرد اعضای بدن یکی از عزیزانش را که دچار مرگ مغزی شده ببخشد؛ روز ملی اهدای عضو را می توان در تقویم کشورمان یکی از مصادیق ایثار و جاودانگی نامید.
به گزارش
سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، اهدای عضو در بیشتر کشورهای جهان بخصوص در ایران دیده میشود و روز ۳۱ اردیبهشت در ایران را روز اهدای عضو نامگذاری کرده اند.
پیوند عضو یعنی چه ؟
پیوند عضو یعنی اینکه تمام یک عضو یا بخشی از یک عضو را از بدن فردی زنده یا فوت شده خارج کنند و در بدن فرد دیگری بگذارند، هدف از پیوند، جایگزین کردن یا ترمیم عضو صدمه دیده یا از کار افتاده در شخص گیرنده است. پیوند موفق انسان به انسان سابقهای نسبتاً طولانی در زمینه مهارتهای کاربردی دارد که این مهارتها مدتها پیش از تشخیص لزوم مراقبتهای بعد از پیوند کشف شدهاند. پس زدن و عوارض جانبی راههای جلوگیری از پس زدن عضو (به خصوص عفونت و نفروپاتی) همیشه مشکلاتی مهم در این موضوع بودهاند.
چه عضوهایی را می توان اهدا کرد ؟
اعضای قابل اهدا از قبیل قلب، ریه ها، کبد، روده ها، لوزالمعده و کلیه ها میباشد. علاوه بر این اعضا برخی از بافتهای بدن نیز قابل پیوند میباشند. با اهدای قرینه میتوان بینایی را به فردی که دچار صدمه شدید به چشم شده بازگرداند.
تاندون و غضروف باعث بازسازی اعضای آسیب دیده مربوطه میشود. پیوند استخوان میتواند مانع قطع عضو در سرطان استخوان شود. دریچه قلب برای کودکان با بیماری مادرزادی دریچهای و بزرگسالان با دریچه آسیب دیده به کار میرود. پیوند پوست نجاتبخش بیماران با سوختگی شدید میباشد. پیوند مغز استخوان تنها درمان ممکن در بعضی از سرطانهای خون میباشد. برخلاف عضو، بافت میتواند تا ۲۴ و یا حتی ۴۸ ساعت بعد از مرگ فرد اهدا شود و حتی میتوان آن را برای مدتهای طولانی ذخیره کرد.
تاریخچه و اهمیت کارت اهدای عضو
کارت اهدای عضو یکی از بزرگترین نمادهای فرهنگی در زمینه ارتقای فرهنگ اهدای عضو است، از زمان راه اندازی واحدهای فراهم آوری اعضای پیوندی در کشورمان، مراکز مختلفی شروع به ثبت نام و صدور کارت اهدای عضو کردند، در روزها و ماههای اول تعداد ثبت نام به بیش از ۱۰۰ نفر در ماه نمیرسید، اما با شروع تبلیغات فرهنگی و برگزاری جشن نفس، تعداد بیشتری از مردم نیک اندیش سرزمینمان با این امر مقدس آشنا شدند.
تقاضای دریافت کارت اهدای عضو روز به روز بیشتر شد، به اندازهای که مدت زمان دریافت کارت اهدای عضو برای هر فرد به بیش از پنج ماه رسید. با توجه به اینکه کارت اهدای عضو فقط نشان دهنده رضایت قلبی هر شخص برای اهدای عضو در زمان مرگ است و جنبه قانونی ندارد سامانهای راه اندازی شده تا مدت زمان دریافت کارت را به طور چشمگیری کاهش دهد تا انتظار رسیدن این کارت، مردم ایثارگر میهن را آزرده خاطر نسازد.
با توجه به مسائل فوق و همچنین پیرو تاکید مقام محترم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ابداع روشی برای ثبت نام و صدور آنی کارت اهدای عضو در دستور کار این وزارت قرار گرفت و نتیجه تمام بررسیها، سامانهای است که اکنون در دسترس است، در این سامانه کد ملی هر فرد به صورت آنلاین کنترل شده و در صورتی که اطلاعات مطابق کارت ملی وارد شده باشد، کارت اهدای عضو صادر شده و متقاضی میتواند همان لحظه کارت خود را ذخیره و چاپ کند.
اطلاعات داوطلبان دریافت کارت بلافاصله وارد سامانه کشوری کارت اهدای عضو شده و در آن ذخیره میشود، این سامانه از طریق کلیه بیمارستانهای کشور قابل دسترسی بوده و امکان جستجوی نام افراد مرگ مغزی بستری در این بیمارستانها وجود دارد. البته این کارت مشروعیت قانونی ندارد و برای اهدا نیاز به رضایت خانواده وجود دارد.
منابع :
خبرگزاری ایمنا
https://clinic.iut.ac.ir/