پخش زنده
امروز: -
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: باید تنوع ژنتیکی حیات وحش را در دل طبیعت حفظ کنیم تا در آینده با نابودی جمعیت آنها روبرو نشویم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداو سیما حسن اکبری معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به جزیرهای شدن زیستگاههای حیات وحش افزود: باید بتوانیم تنوع ژنتیکی حیات وحش را در دل طبیعت حفظ کنیم اگر نتوانیم این کار را انجام بدیم حتما در آینده جمعیت حیات وحش نابود میشوند.
آقای اکبری تصریح کرد به عنوان مثال اینکه ما چه تعداد آهو داشته باشم خیلی مهم نیست، اما تنوع ژنتیکی آهوان چه قدرباشد مهم است چرا که از ۱۰ راس آهو هزار راس تکثیر شود آین آهوان تکثیر شده از تنوع ژنتیکی بسیار پایینی برخوردارخواهند شد بنا بر این ما باید تنوع ژنتیکی آنهارا در دل طبیعت حفظ کنیم تا در آینده با نابودی جمعیت حیات وحش روبرو نشویم.
وی با اشاره به جمعیت کم یوزپلنگ که تعداشان به ۲۰ بیست قلاده هم نمیرسد گفت:اگر جمعیت این قدر کم باشد موجب درون آمیزی و یا همان ازدواج فامیلی زیاد میشود و این از نظر ژنتیکی به شدت حیوان را ضعیف میکند و احتمال انقراض راخیلی بالا میبرد.
آقای اکبری افزود:ما این را درمورد گونههای دیگر هم داریم یعنی اکثر مناطق ما دارند جزیرهای میشوندو در مناطق حفاظت شده مثلا جمعیت قوش و میش یا کله بز، آهو یا یا گونههای دیگر را داریم و به دلیل نبود نیرو و امکانات کافی نمیتوانیم حفاظت انجام بدهیم.
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مسئله کریدورها میتواند خیلی به ما کمک کند ما یک تفاهم نامهای هم با مرکز ملی ذخایر ژنتیک داریم که از حیات وحش بتوانیم نمونههای سلولی بگیریم نمونههای زنده که کشت پیدا کنندو در آینده یک گونهای اگر در شرایط بحرانی قرار گرفت بتوانندبا کشت سلولی حیوان را برگردانند. مثلا اگر ما از ببر مازندران و یا شیر ایرانی سلول زنده داشتیم الان مرکز رویان یا مراکز مشابه میتوانستند برای ما احیا کنند ما در مورد یوزپلنگ هم سلولهای جنسی و هم و هم سلولهای زنده شان را در آن مرکز سیو کردیم و قصد داریم برای گونههای مهم کشور مثل خرسها مثل گربه سانان کوچک و مثل خیلی از گونههای در خطر انقراص بتوانیم این کار ا رانجام بدهیم.
آقای اکبری یکی از عملکردی سازمان حفاظت محیط زیست را بیمه شدن حیات وحش کشور در قبال آسیب به مزارع کشاورزی و دام مردم برشمرد و گفت: طی هماهنگی صندوق ملی محیط زیست با صندوق بیمه کشاورزی وزارت جهاد اگر حیات وحش مثلا به دام و یا کشاورزی مردم آسیب بزند آنها میتوانند با مراجعه به محیط زیست و با تکمیل پرونده میتوانند خسارتشان را دریافت کنند.
وی مسئله قاچاق حیات وحش را از دیگر مسئله آسیب پذیری به حیات وحش کشور دانست و افزود: متاسفانه بسیاری از گونههای زینتی که مشمول ضمائم سایتیست هستند از مرزهای شرقی و جنوب شرق کشور وارد میشوند و به صورت غیر مجاز خرید و فروش میشوند.
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: متاسفانه اصناف مجوزهایی را به واحدهای پرنده فروشی و همین طور مراکز معاملاتی میدهد و مشکلاتی رابرای ما برای ما ایجاد میکند و ما در برخی از شهرها به ویژه تهران مشکل حادی در این زمینه داریم که متاسفانه سازمان محیط زیست از عهده برخورد با اینها بر نمیآید.
وی افزود: بخش زیادی از پرندگان شکاری در معرض خطر انقراض به ویژه هوبره، بالا وان و یا شاهین که از گونه پرندگان بسیار ارزشمند ما هستند به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و عراق خارج شدند.
آقای اکبری گفت:قصد داریم امسال با نیروی انتظامی، گمرک و برخی مراجع در خصوص خروج پرندگان یکسری مراوات و جلسات و آموزش هی را داشته باشیم.
وی افزود ما در مورد برخی از گونهها یکسری از مطالعات را شروع کردیم که بسیار برای ما مهم است. مثلا در مورد گورخر ایرانی فقط یک جمعیت در استان فارس داریم
و بالطبع باید زیستگاه مناسب پیدا کنیم و بخشی از این گورخر را به آنجا منتقل کنیم و در مورد پلنگ و خزندگان ما امسال یک مطالعه کارگاهی را با حضور دانشگاه همینطور متخصصان سازمان در البرز یرنامه ریزی کردیم که بتوانیم برای پلنگ یکسری برنامه عملیاتی تهیه کنیم
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: متاسفانه تعارضات و هم تلفات پلنگ در کشور زیاد است و هم زیستگاههای آنها به شدت در حال آسیب است گونهای است که قلمرو وسیعی دارد و به طعمههای زیادی نیاز دارد به حضور انسان بسیار حساس است و ما میخواهیم با یک برنامه عملیاتی خطر انقراض پلنگ در کشور را کاهش دهیم.
آقای اکبری افزود:امسال حدود شش میلیارد تومان اعتبار برای یوز پلنگ گذاشتیم که به نظر این اعتبار بسیار کم است و اگر سازمان برنامه واقعا میخواهد گونهای مثل یوز پلنگ به عنوان یک سرمایه زیستی نجات پیدا کند از نظر اعتبار حمایت کنند.
وی گفت: برای چند تا از استانها از جمله چهار محال و بختیاری ، سیستان و بلوچستان هرمزگان، اردبیل درباره خرس اعتبار گذاشتیم تا بتوانیم با آموزش جوامع محلی وبا یک سری اقدامات بتوانند تعارضات خرس را کم کنند یک مقداری کمک کنند تا این گونه را حفظ کنیم در مورد خرس سیاه که در هرمزگان و سیستان است به شدت مشکل داریم و جزء گونههای در حقیقت آسیب دیده ما هستند
معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست در باره میش مرغ که بزرگترین و سنگینترین پرنده است گفت: این پرنده در خطر انقراض تقریبا از زیستگاهها غرب قزوین و همدان و بخشهایی از آذربایجان غربی ، کردستان و کرمانشاه زندگی میکرد، ولی هم اکنون محدود شده به یک لکه کوچکی در بوکان آذربایجان غربی و کل جمعیت آن فقط ۲۰ قطعه است و وضع خطرناکی دارد و ما برای آنها هم یکسری برنامههایی را تعریف کردیم از تکثیر میش مرغ گرفته تا موضوع جلب مشارکت مردمی و همینطور یکسری خرید محصول و یکسری اقدامات تخصصی برای اینکه بتوانیم این گونه را نجات دهیم.
آقای اکبری افزود :خشکسالی در بخشهایی از زیستگاهها ایران مرکزی به ویژه شرق کشور که تنوع زیستی ارزشمند دارد، بسیار نگران کننده است.
وی گفت: در زاگرس نگران آتش سوزی هستیم، چون پوشش خوب بوده و این پوشش کف جنگل وقتی که خشک میشود بسیار مستعد آتش سوزی میشود، ولی به همین نسبت در بخشهایی از زیستگاهها ایران مرکزی مخصوصا شرق کشور به ویژه استانهایی مثل خراسان رضوی که تنوع زیستی ارزشمند دار د بسیار نگران خشک سالی هستیم.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: هم منابع آبی مان به شدت کاهش پیدا کرد و هم رویشگاههامان به شدت ضعیف هستند متاسفانه سال قبل تلاشهای زیادی کردیم، اما اعتباری بابت خشکسالی دریافت نکردیم امیدوارم امسال بتوانیم اعتبار لازم برای رفع خشکسالی دریافت کنیم.
وی گفت: دستورالعمل رتبه بندی باغ وحشهای کشور تمام شده و در مرحله اجرا است ما باغ وحشهای کشور داریم رتبه بندی میکنیم و میخواهیم آخر سال به این نتیجه برسیم که بهترین باغ وحشهای ما از نظر شاخصهای محیط زیستی کدام است که آموزش محیط زیست وهم حفاظت و هم نگهداری حیات وحش در آن باغ وحش بااصول استانداردهای محیط زیست همخوانی دارد دستورالعمل تعین منزلت مناطق یعنی ما درجه بندی مناطق را داشته باشیم از نظر میزان تنوع دست نخوردگی و مشارکت جامعه محلی و به یک رتبه بندی مناسب برسیم و بتوانیم در حوزه محدودیت را آن استفاده کنیم
نظرمن یکی از امکانات نجات سازمان از این فقر و از این وابستگی تام به بودجه دولت این است که به سمت طبیعت گردی برود و بتواند از مناطقش استفاده کند و درآمد ناشی از آن را صرف حفاظت کند و همین طور بخشهایی از جامه محلی را در مدیریت حیات وحش دخیل کند
ما یک دستورالعمل داخلی تدوین کردیم که بزودی انشاالله ابلاغ خواهد شد این راه را تا حدودی بازی میکند، اما برای اینکه بتوانیم دراین زمینه توفیق بهتری داشته باشیم نیاز به مصوبه دولت داریم که در حقیقت داریم آن را پیگیری میکنیم.