پخش زنده
امروز: -
تشخیص حرکت انسان و بررسی رفتار آن در تصاویر ویدیویی سه بعدی برای شناسایی رخدادهای غیرطبیعی عنوان طرحی است که نرجس الهدی محمدزاده آن را با حمایت صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور به انجام رسانده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از روابط عمومی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور (INSF)، هوش مصنوعی و استفاده از فناوری برای بهبود زندگی بشر، همواره مورد توجه دانشمندان و محققان بوده است. صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور هم به علت اهمیت و حساسیت موضوعات مربوط به فناوری، همواره از طرحها و رسالههای دکتری و پسا دکتری در این حوزه حمایت کرده است.
خانم محمد زاده دکتری تخصصی مهندسی برق - مخابرات - سیستم را از دانشگاه تورنتو کانادا اخذ و کارشناسی ارشد خود را هم در رشته مهندسی برق - مخابرات - سیستم از دانشگاه کلگری کانادا دریافت کرده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف درباره جزییات این طرح گفت: تشخیص حرکت فرد یکی از موارد مهم در بینایی ماشین است. یکی از مهمترین کاربردهای این موضوع، استفاده برای کنترل و نظارت بر یک محیط است. با گسترش جمعیت، رشد فناوری و اهمیت پیداکردن نظارت و مراقبت از افراد در محیطهای مختلف، روشهای متنوعی برای کنترل و نظارت بر محیطهای عمومی و خصوصی به وجود آمده است. البته سادهترین راه برای کنترل و مراقبت در محیطهای مختلف استفاده از انسان است که نیاز به نیروی انسانی زیادی دارد.
وی ادامه داد: روش دیگر استفاده از تصاویر ویدیویی است که امکان کنترل محیطهای مختلف از راه دور و با نیروی انسانی کمتر را فراهم میکند. به همین منظور تعدادی دوربین در محیط نصب میشود و با کمک اپراتور انسانی این تصاویر کنترل میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف در ادامه بیان کرد: استفاده از انسان برای مشاهده تصاویر، باعث میشود که برخی از وقایع از دید فرد دور بماند و به همین دلیل در بیشتر موارد کاربرد و استفاده اصلی از این تصاویر، پس از وقوع حوادث است و تصاویر ذخیره سازی شده برای یافتن علت حادثه بررسی میشوند.
خانم محمد زاده اضافه کرد: علاوه بر آن استفاده از اپراتور انسانی برای کنترل محیطهای خصوصی مثل مراقبت و نظارت بر رفتار افراد سالمند، بیماران و یا کودکان در منزل با توجه به حفظ حریم خصوصی افراد امکان پذیر نیست. به همین دلیل از روشهای مختلف بینایی ماشین کمک گرفته شده است.
وی ادامه داد: برای تشخیص حرکت روشهای مختلف مطرح شده است. برخی از روشها تنها با کمک تصاویر دو بعدی دوربین سعی در تشخیص حرکت دارند، اما روشهای دیگری نیز وجود دارد که با کمک چند دوربین و یا حسگرهای تشخیص عمق و ایجاد مدلهای سه بعدی حرکت را در سه بعد بررسی میکنند. نکته مهم این است که برای اینکه بتوان از این سامانه ها در کاربردهای مراقبت از سالمندان و کاربردهای دیگری استفاده کرد که فرد را در محیط زندگی خصوصی خود تحت کنترل میگیرد، باید در طراحی برای حفظ حریم خصوصی و کنترل امنیت آن نیز تمهیداتی لحاظ شود.
این پژوهشگر در ادامه توضیح داد: با گسترش فنوری و به وجود آمدن حسگرهای تشخیص عمق میتوان در کنار اطلاعات تصویر از اطلاعات عمق نیز کمک گرفت و با کمک آنها برخی از این چالشها را برطرف کرد. در واقع در این طرح با کمک یک حسگر به دنبال تشخیص حرکت فرد در تصاویر ویدیویی هستیم، تا در مرحله بعدی با تحلیل حرکات رخ داده، وقوع رخدادهای غیرطبیعی را گزارش کنیم و محیط تحت نظارت خود را از این طریق کنترل کنیم.
خانم محمد زاده درباره اهداف انجام این طرح گفت: با گسترش فناوری، ابزارهای نوینی از جمله حسگر تشخیص عمق برای تشخیص عمق اشیای موجود در تصویر به وجود آمدهاند. در این طرح، با توجه به قیمت مناسب و تجاری سازی شده این حسگر برای تشخیص عمق نسبت به سایر روشها، با بهرهگیری از تصویر عمق در کنار تصویر ویدیویی به دنبال ایجاد روشهایی بی درنگ برای تشخیص حرکت بودیم. این کار امکان بررسی رفتارهای حرکتی مختلف را فراهم میکند تا برای کنترل و نظارت محیطهای مختلف و تشخیص وقوع رویدادهای غیرطبیعی از آنها کمک بگیریم.