به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، محمد رجبی مسئول هوشمندسازی تامین و توزیع محصولات کشاورزی با حضور در برنامه «میزاقتصاد» درباره چالشهای سامانه هوشمند تأمین و توزیع کالاهای اساسی توضیحاتی ارائه کرد.
مجری: آبان سال گذشته سامانهای برای شفافسازی زنجیره تامین و توزیع کالاهای اساسی کشاورزی در رصدخانه وزارت جهادکشاورزی رونمایی شد.
شروع کار سامانه با عرضه مرغ منجمد بود و قرار بود در نهایت همه کالاهای اساسی کشاورزی از طریق این سامانه عرضه شود، اما این سامانه مدتی است آنطور که باید فعال نیست و به اذعان مسئولان جهاد کشاورزی کارایی لازم را از دست داده است.
سوال: آقای رجبی بفرمایید: یک بار دیگر خیلی ملموس کارایی این سامانه را توضیح دهید.
رجبی: وزارت جهاد کشاورزی به صورت مستمر در کارگروه امنیت غذایی به دنبال مدیریت و سیاستگزاری درست بازار است و جلسات متعددی در این زمینه تشکیل میشود و همه مسئولان و ارکان وزارت جهاد کشاورزی به دنبال این هستند که تامین کالاهای اساسی مردم با خدشه روبرو نشود.
در رابطه با سامانه تامین و توزیع هوشمند محصولات کشاورزی که در تهران سامانه ستکاوا است و در استانهای دیگر هم سامانههای دیگر را ما مستقر کردیم و مشغول فعالیت هستند به این شکل نیست که از مدار خارج شده باشد.
اول من چند تا آمار بیان کنم و بعد در رابطه با وضعیت فعلی سامانه بیشتر صحبت کنیم.
تاکنون در استان تهران بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ تن مرغ منجمد در سامانه ستکاوا عرضه شده، در استان البرز بیش از سه هزار تن عرضه شده، در استان قزوین، استان گلستان اینها هم با ارقام قابل قبولی عرضه شده مثلا در استان گلستان ۱۱۰۰ تن مرغ منجمد عرضه شده، در حال حاضر در چرخه زنجیره عرضه مرغ گرم، بعد از سال یعنی تقریبا از ۲۷ فروردین به بعد از طریق سامانه ستکاوا بیش از سه هزار و ۵۰۰ تن مرغ گرم از میدان بهمن بین واحدهای صنفی توزیع شده است.
سوال: چه مدت زمان فرمودید؟
رجبی: البته فعالیت و استقرار آن بعد از تعطیلات نوروز شروع شد، اما آنچه در عمل شروع شد در مقدمات و کارهایی که باید انجام میشد و اینها با کمک دادستانی محترم تعزیرات حکومتی مستقر در میدان بهمن از ۲۷ فروردین شروع شد، حدود ۳۵۰۰ تن تاکنون مرغ گرم به واحدهای صنفی از میدان بهمن عرضه شده از طریق سامانه ستکاوا و این ادامه دارد.
سوال: از مجموع چقدر؟
رجبی: تقریبا کل باری که در میدان بهمن روزانه میآید از طریق سامانه ستکاوا بین واحدهای صنفی توزیع میشود. مرغ گرم را عرض کردم
سوال: در تهران که فقط ملاک و معیار میدان بهمن نیست در کل تهران چقدر توزیع میشود روزانه؟ از چقدر چقدرش با سامانه توزیع میشود؟
رجبی: مرغ گرم میدانید که در تهران یک مقداری تامین مرغ گرم تهران از استانهای معین تهران انجام میشود، از استان گلستان، استان مازندران، استان گیلان، استان قزوین، سمنان و بعضی از استانهای دیگر.
سوال: روزانه تقریبا ۱۲۰۰ تن هست؟
رجبی: الان یک مقداری این آمار ما کمتر شده یعنی الان عرضهای که وجود دارد، حالا عددش را باید دقیقتر. ولی الان یک مقدار این کمتر است، ولی با توجه به مدیریت ...
سوال: اگر عدد دقیقی وجود ندارد یعنی سامانه درست کار نمیکند.
رجبی: با توجه به مدیریتی که دارد انجام میشود ما با بحران توزیع الان روبرو نیستیم، یعنی تا این باری که در اختیار داریم توانستیم بین واحدهای صنفی با یک عدالتی سعی کردیم توزیع بکنیم، متناسب با سیاستگزاریهایی که سازمان جهاد استان تهران انجام میدهد روزانه این کار مدیریت میشود و در حال انجام شدن است. عرضه مرغ زنده هم در استانهای معین تهران به صورت کامل در سامانه انجام میشود یعنی از مقابل درب مرغداری تا کشتارگاه هم به صورت کامل مرغ زنده الان در سامانهها عرضه میشود، حالا ممکن است یک نوساناتی داشته باشد، ولی این زنجیره شکل گرفته که این اتفاق میافتد.
در استان اصفهان هم به همین شکل است، در استان فارس هم به همین شکل است، در استان خوزستان هم هست و بعضی از استانهای دیگر به همین شکل یعنی این زنجیره برقرار است، استان سمنان، این کار دارد انجام میشود یعنی گفته بشود که سامانههای زنجیرهای تامین و توزیع هوشمند محصولات کشاورزی تعطیل شده توسط وزارت کشاورزی و عرضه نمیشود این نیست، اما این قابل قبول است که این چرخهها به صورت کامل هنوز شکل نگرفته است.
سوال: آماری که شما دادید روزانه اگر فرض را بر این بگذاریم که در تهران روزانه هزار تن مرغ گرم توزیع میشود برای یک ماه حدودی میشود سی هزار تن، الان شما آماری که دادید میگویید از ۲۷ فروردین تا الان حدود یک ماه، سه هزار و ۵۰۰ تن آن تنها از طریق سامانه عرضه شده است این که ما میگوییم آن فعالیت لازم را ندارد و خیلی در مدار نیست بخاطر این است.
رجبی: این عددی که عرض کردم مربوط به میدان بهمن است.
سوال: ببینید سامانه قرار است که کل محصول را توزیع کند.
رجبی: بله حرف شما درست است، همانطور که مستحضر هستید ما در چرخه تامین و توزیع محصولات کشاورزی با بخش خصوصی ارتباط داریم یعنی ما اصناف زیادی طرف کار ما هستند مثلا فرض کنیم که کشتارگاهها هستند، تولید کنندگان مرغ گوشتی هستند، اتحادیه اصناف هستند، همه اینها باید بیایند در داخل سامانه یعنی این مربوط فقط به وزارت کشاورزی نمیشود.
سوال: متصل نشدند اینها درست است؟
رجبی: مثلا الان در عرضه گوشت گرم از کشتارگاهها به واحدهای صنفی هنوز به صورت کامل انجام نشده.
سوال: یعنی کشتارگاهها متصل نشدند؟
رجبی: چرا در برخی استانها هست، سامانه هست، ولی از نظر این که اینها به سامانه بیایند نیاز به این داریم که دستگاههای دیگر حاکمیتی مانند سازمان تعزیرات کمک بکنند و خود این انجمنهای محترم که کمک میکنند، انجمنها و اتحادیههای صنفی که بخش خصوصی هستند آنها هم بیایند کمک کنند و وارد بشوند.
سوال: اکنون آن مصرفکننده نهایی هم مشخص نیست یعنی در فروشگاهها هم سامانههایی نصب شده، ولی متصل نیست به رصدخانه کشاورزی.
رجبی: مسئله اتصال نیست مسئله اجرا است، اتصال برقرار است. اما مسئله این که ما مثلا از یک مغازه مرغ فروشی وقتی مرغی توزیع میشود به مردم، ما پزهای هوشمندی را آنجا مستقر کردیم، اما عملیاتی کردن آن را نیاز است، اینها یک بحثهای اجتماعی و زیرساختی و اجرایی هم دارد که اینها را بایدمدیریت کنیم به مرور و با یک ..
ما نباید در اقداماتی که انجام میدهیم شوکهای اجتماعی بوجود بیاوریم یعنی مثلا مردم حس کنند که چه اتفاقی افتاده که الان مثلا میگوییم حتما با این پز هوشمند مشخص کنیم که چند کیلو مرغ به کی داده شده و اینها.
سوال: اگر این موارد توضیح داده شود واقعا مردم متوجه میشوند.
رجبی: برنامهای که شما زحمت کشیدید و این جلسهای که برگزار کردید و این خودش کمک میکند و ما هم نیاز به کمک رسانهای هم در این زمینه داریم.
سوال: در مورد نان این اتفاق افتاده است.
رجبی: مردم باید حس کنند که هدف ساماندهی است نه اینکه مثلا خدایی نکرده مشکل یا بحرانی وجود دارد این به این دلیل است که بالاخره ما در این زنجیره تامین و توزیع محصولات کشاورزی ممکن است که کشاورزی است دیگر فصلی است و در بعضی فصلها بعضی محصولات باشد و در بعضی از فصلها مشکلاتی بوجود بیاید اینها کمک میکند که ما ساماندهی کنیم نه این که مثلا اگر در یک فرض کنید واحد صنفی بیان شده که از پز هوشمند استفاده شود مثلا یک مشکلی بوجود آمده در کشور. به این شکل نیست.
سوال: نه الان در نان همین موضوع دارد اجرایی میشود و مشکل خاصی نیست الان در واقع بحث این است که به نظرم فراتر از این که به مرور زمان بگذاریم و این که باید انجام شود کم کم و اینها، به نظرتان یک جایی، یک مجمعی و یا مجموعهای که بیاید این موضوع را تبیین کند و واقعا به اجرا شدن آن کمک کند یک چنین تشکیلاتی نیاز نیست؟
رجبی: بله ما نیاز داریم که در رابطه با این موضوع اطلاع رسانی کار رسانهای و همچنین بحثهای سیاستگزاری یک چرخهای را بوجود بیاوریم که هم اغنا اجتماعی بوجود بیاید و هم این که این سامانههایی که بستر آن خوشبختانه با پیشرفت فناوری و با وجود شرکتهای فناوری که هستند و ما اینها را مستقر کردیم انشاالله بتوانیم این کار را انجام بدهیم و حتما در برنامه وزارت جهاد کشاورزی هست که این کار انجام شود.
سوال: این برنامه چه زمان بندی دارد؟
رجبی: ما به دنبال این هستیم که این زنجیرههای توزیع هوشمند را در ۶ ماهه اول سال برای محصولات مهم مثل مرغ و اینها که یک مقداری معمولا در کشور همیشه اگر شما مثلا بروید به رسانهها ۵۰ سال پیش هم نگاه کنید میبینید که در رابطه با مرغ حساسیت در جامعه ما وجود داشت، اینها که یک مقداری حساستر هستند را بتوانیم در یک برنامه شش ماهه این زنجیره را ما کامل کنیم این برنامه ما هست که انشاالله این کار را انجام بدهیم ...
سوال: تا زنجیره کامل نشود سامانه کارایی ندارد، یعنی از ابتدا از مرغداری باید اتصال صورت بگیرد تا بیاید ...
رجبی: کارایی کامل خودش را ندارد یعنی نمیشود بگوییم هیچ کارایی ندارد، ولی آن کارایی که انتظار میرود و ...
سوال: من یک مثال میدانی برای شما بزنم، در گزارشهای مختلف دیدند مردم که یک مرغ منجمدی سر از پشت بام یک واحد صنفی در آورده بود آنجا از حالت انجماد هم در میآمد و بعنوان مرغ گرم توزیع میشد، اگر این سامانه اتصال هایش کامل بود که اصلا مشخص میشد از ابتدا و مبدا چطور آمده و کجا آمده و کجا رفته و مقصد هم به دست چه کسی رسیده است، و مصرف کننده نهایی آن مشخص میشد این مرغ سر از پشت بام یک واحد صنفی در نمیآورد.
رجبی: هدف ما هم در رصد خانه کشاورزی از ایجاد این سامانهها همین است یعنی این اتفاق بیفتد. سیاست ما هم این است که حتما در این شش ماهه این کار را انجام بدهیم البته عرض کردم نیاز به کمک داریم.
سوال: بدون یک مرکز فرماندهی متمرکز میشود به نظر شما؟
رجبی: حتما باید این کار را ما در وزارت جهاد. البته الان سیاستگزاری این کار با کارگروه امنیت غذایی وزارت جهاد کشاورزی هست، اما یک مقداری بعضی از ضرورتهایی که بعضا ممکن است در آنجا پیش بیاید این دوستان حس میکنند که مثلا شاید خارج از سامانه کار موثرتر هست، اما به نظر ما بعنوان بخشی که مربوط به حوزه فناوری هستیم و این سامانهها حتما کارایی شان بیشتر است و اثربخشی شان بیشتر است و فکر میکنیم که نیاز به این است که یک فرماندهی موثرتری برای این که بتوانیم این چرخهها را کاملا عملیاتی بکنیم، نیاز هست.
سوال: آقای حسین رسولی نماینده بهره برداران پروتئینی میادین میوه و تره بار تهران هم با ما همراه هستند.
شما با این سامانهی تامین و توزیع هوشمند کالاهای اساسی کار کردید به طور مستقیم، میخواهم ببینم چه مواردی در مورد آن بوده و چه ضعف و نقاط قوتی دارد؟
رسولی: ضعفهایی که دارد مثلا به صورت عادلانه میگویند باید توزیع بشود، به صورت عادلانه توزیع نمیشود، یکسری فروشگاهها هستند که مثلا مصرف روزانه شان خیلی بیشتر است یکسری فروشگاهها مصرف روزانه شان کمتر است اینها مثلا بعنوان مثال یک فروشگاهی روزی یک تن فروش دارد یک فروشگاهی روزی صد کیلو فروش دارد اینها را همه به صورت مثلا هر کدام ۲۰۰ کیلو و ۳۰۰ کیلو و ۴۰۰ کیلو یکسان توزیع میشود، و یک فروشگاهی که مثلا صد کیلو فروش داشته میآید ۴۰۰ کیلو مرغ که میگیرد آن ۳۰۰ کیلو یا ۲۰۰ کیلو اضافی که دارد باعث میشود که یک فسادی در فروشش ایجاد شود.
مشکلات دیگری که دارد از مبدا تا فروشگاه که میگویند که رصد میشود به طور کامل رصد نمیشود، مبدا مرغداری است، بعد کشتارگاه است بعد از کشتارگاه یا میادین هستند یا میدان بهمن است یا فروشگاههای بزرگ است که اینها به طور کامل رصد نمیشود و وزن هایشان بالا و پایین میشود به طور کامل دقیق ارائه نمیشود.
سوال: آیا شما از این سامانه خرید کردید؟
رسولی: ما خودمان توزیع کننده هستیم و خیلی هم موردهای خوبی این موضوع دارد، مثلا این که یک عدد واحدی دارد مثلا ما ۶۸ هزار تومان میفروشیم مغازه دار ۷۳ هزار تومان میفروشد، اما برای مغازه دار این دستگاه هنوز تعبیه نشده، مغازه دار مثلا میتواند بالاتر یا پایینتر بفروشد، ولی برای غرفه دار، غرفه دار همان ۶۸ هزار تومان را میتواند بفروشد و بالاتر از آن عدد دیگر نمیتواند فروش داشته باشد و تخلفی نمیتواند بفروشد.
سوال: غرفه دار منظورتان میدان بهمن است؟
رسولی: این موضوع فقط در میدان بهمن صدق میکند جای دیگر صدق نمیکند.
سوال: یعنی چه صدق نمیکند؟
رسولی: یعنی در میدان بهمن به طور کامل دارد رصد میشود این موضوع فروش ستکاوا و در سایر مناطق تهران این طور نیست.
سوال: مورد دیگری هست؟
رسولی: مورد زیاد است.
سوال: میتوانید مواردی هم که مثبت بوده و با آن برخورد داشتید بفرمایید:
رسولی: موارد مثبت آن از زمانی که این سیستم ستکاوا وارد توزیع مرغ شده، مثلا ورودی مرغ به میدان بهمن یک مقدار کمتر شده، حالا مرغداریها یا کشتارگاهها ورودی مرغ شان را به میدان بهمن کمتر کردند یک علتش هم این میتواند باشد که کلا در حال حاضر موجودی مرغداریها کمتر است و این موضوع هم باعث شده که کمتر به میدان بهمن بیاید و توزیع دچار مشکل شده است.
سوال: این بخاطر همان اتصال ناقص است که بیشتر پیگیری میکنیم. آقای رجبی یک مواردی را هم شنیدید که اقای رسولی گفتند، این که این مقادیر توزیع ۲۰۰ کیلو ۳۰۰ کیلو بالا و پایین میشود و توزیع کننده به آن میزانی که نیازش هست نمیرسد را شما تایید میکنید؟
رجبی: سیاستگزاری این که به کدام مغازه چقدر بدهند این با مسئولین میدان بهمن و سازمان جهاد کشاورزی استان تهران است. ولی سامانه بالا و پایین نمیکند اگر مثلا گفته میشود به همه ۲۰۰ کیلو بدهید این بر اساس آن سیاستگزاری است که مسئولین این کار انجام میدهند مثلا میگویند به همه ۲۰۰ کیلو بدهید یا به بعضی مغازهها میگویند که چه مقدار بدهید یا بیشتر یا کمتر.
خوبی این سامانه این است که این قدرت اعمال آن سیاست را دارد حالا اگر آن سیاست اشتباه باشد آن داستان دیگری است یعنی مربوط به سامانه نیست مثلا ممکن است به یک مغازهای ۳۰۰ کیلو میدهند این برآورد درستی نباشد باید به او ۴۰۰ کیلو یا ۲۰۰ کیلو بدهند این بسته به سیاستی است که مسئولین توزیع در جهاد استان تهران و میدان بهمن و اینها اعمال میکنند. اما اگر قرار شد سامانه کار خودش را انجام میدهد یعنی به هر شکلی که به آن بگویند به همان شکل کارش را انجام میدهد.
سوال: و اگر این سامانه به درستی کار بکند این را پایش میکند که چقدر نیاز است تراکنشها مشخص میشود و دیگر این بالا و پایینها هم برطرف میشود؟
رجبی: بله، اگر کمکی به ما بشود به رصد خانه کشاورزی ایران از طرف مسئولین توزیع، و همچنین تعزیرات و اینها که ما بتوانیم از کشتارگاه به میادین عمده عرضه مثل میدان بهمن را و یا میادین خرد را وارد سامانه بکنیم، خیلی از این نگرانیها و مشکلاتی که هست این حلقه ما کامل میشود، یعنی چند تا حلقه دارد این بحث عرضه مرغ یکی از بحث جوجه کشی است تا ورود به واحدهای پرورش دهنده مرغ گوشتی است، این یک بخش است، یک بخش از پرورش دهندگان مرغ گوشتی است تا وقتی که میآید وارد کشتارگاه میشود الان تمام استانهایی که ما سامانهها را بردیم این قسمت تقریبا کامل انجام شده است یعنی ...
سوال: یعنی کدام قسمت از کجا تا کجا؟
رجبی: عرضه مرغ زنده به سامانه تا ارسال آن به کشتارگاه
سوال: اینها سامانهای انجام میشود؟
رجبی: بله
سوال: یعنی الان تولید کنندگان مرغ و مرغداریها متصل هستند به سامانه؟
رجبی: بله در بیشتر استانهایی که سامانه مستقر شدند همه شان مستقرند.
سوال: چطوری متصل هستند؟
رجبی: اینها میآیند در سامانه روزانه عرضه میکنند که چقدر مرغ دارند، امروز میتوانند عرضه کنند، بعد با توجه به اطلاعاتی که از سایر سامانهها میآید مشخص است که موجودی این مرغداریها و موجودی یک استان از نظر مرغ زنده چقدر است.
سوال: این صحت سنجی اش به چه گونهای است؟
رجبی: سیاستگزار این جا سیاستگزاری میکند مثلا نگاه میکند به روزهای آینده، روزهای بعد
سوال: از کجا معلوم آن اطلاعات دقیق است آنها که برخط نیست ..
رجبی: اطلاعات برخط است، اما مرجع آن سامانه سماصط است که مربوط به مرغداری هاست و تحت مدیریت اتحادیه در حال عملیاتی شده است.
سوال: سماصط هم یک جور خود اظهاری است و آنجا هم خیلی آمار ...
رجبی: ممکن است یک نقصهایی در سماصط باشد، اما الان خود اتحادیه سراسری تولید کنندگان مرغ گوشتی به سماصط و دفتر طیور وزارت جهاد کشاورزی اعتقاد دارند که سامانه سماصط سامانه قابل قبولی است از نظر آمار و ارقامی که در آن است و انحراف زیادی ندارد، با توجه به آن آمار موجودی که هست سیاستگزار روزانه تایید میکند این عرضه مرغدار را یا کم میکند یا زیاد میکند، مثلا میگوید باید یک مقدار بیشتر عرضه کنید یا کمتر عرضه کن، بعد از این که این اتفاق افتاد کسانی که مجاز به خرید مرغ زنده هستند در سامانه میآیند و این مرغ را خرید میکنند، تاییدیههایی که از طرف دامپزشکی باید انجام شود و آن مسئولین نظارتی واحدهای مزارع باید انجام شود این کار را انجام میدهند و در نهایت ما میدانیم که چقدر مرغ زنده به کدام کشتارگاه رفته است، اما وقتی که کشتارگاه میرود و فرآوری میشود حالا با یک ضریب تبدیل مثلا ۷۵ درصدی که حدودا متوسط است البته بعضی کشتارگاهها.
سوال: از کجا مطمئن هستید عدد درست است تا این جا که مبنی بر خوداظهاری بود و تراکنشی هم وجود ندارد.
رجبی: بله آن قسمت اول عرضه و خرید باید انجام بشود یعنی معاملات است، ولی بعد از آن که گوشت.
سوال: شما ریز معاملات را دارید؟
رجبی: بله، کشتارگاه که میآید باید بعد از آن به واحدهای صنفی که عرضه میشود و یا به استان دیگری که ارسال میشود این خرید و فروش از طریق سامانه انجام بشود این زیرساختی است که ایجاد شده است.
سوال: ولی انجام نمیشود
رجبی: بعضی جاها انجام میشود و بعضی جاها انجام نمیشود مثلا استان اصفهان شاید ۷۰ درصد معاملات گوشتش هم در آنجا انجام میشود در داخل سامانه مرتبطش انجام میشود، در بعضی از استانها هم انجام نمیشود. اما در تهران با توجه به وضعیت خاص و نقشی که میدان بهمن دارد در تنظیم بازار، کل عرضه مرغ گرم و منجمد از میدان بهمن به واحدهای صنفی در سامانه از طریق همین دستگاههای کارت خوان هوشمند انجام میشود که میآید در سامانه ستکاوا مینشیند سرجایش.
سوال: تراکنشها را از کجا میگیرید؟
رجبی: تراکنش را عرض کردم کارتخوان هوشمند مستقر شده
سوال: اگر کارتخوان هوشمند نباشد همه جا که نیست؟
رجبی: در میدان بهمن
سوال: غیر از میدان بهمن همه جا که نیست.
رجبی: ما هر کجایی که لازم باشد این را قرار میدهیم در کشتارگاه در مغازه در هر کجا که لازم باشد از نظر زیرساخت نرم افزاری، امنیتی، سخت افزاری، این مشکلی وجود ندارد، اما بحث عملیات سازی اش ...
سوال: ما بحث مان خیلی در فروشگاهها نیست ما ابتدای زنجیره توزیع را میگوییم از آن ابتدا که تراکنشها که انجام میشود آمارش را از کجا دارید؟
رجبی: ما آمدیم با شرکت خدمات رفاه ایرانیان که یک شرکت حاکمیتی مربوط به کالابرگ و اینها هست، دستگاههای آنها را مذاکره کردیم و قرار دادیم که هر کارتی که میکشند دیگر نیاز نیست که مثلا طرف کد ملی وارد کند، این دیگر، چون به سیستم حاکمیتی متصل هست، مشخص میشود چه کسی خریداری کرده، این هم کارش انجام ...
سوال: این هم متصل نیست البته
رجبی: متصل هست، عملیاتی نیست، اجرا نمیشود، ببینید اجرا شدن یک داستان است، دو تا دستگاه کارتخوان دارد یکی مربوط به این کار است، یکی نیست، شما به جای این که از این استفاده کنید از این یکی استفاده میکنید، این مشکل است الان و در واقع باید این کار را انجام بدهیم.
سوال: بحث ضمانت اجرایی میآید وسط یعنی شما الان میگویید خیلی راحت از این کارت خوان میتواند استفاده کند، از این نمیتواند استفاده کند، خب از این استفاده نمیکند یا میدان بهمن یک صحبتی که هست و اقای رسولی هم گفتند، ورودی اش کم شده میگویند، چون آنجا ستکاوا هست و میآیند خارج میدان بهمن توزیع میکنند، این سامانه میآید که جلوی اینها را بگیرد دیگر؟
رجبی: بله عرض کردم بحث سامانه مشکل ندارد بحث اجرا هست ...
سوال: الان دقیقا مشکل چیست؟
رجبی: رصدخانه کشاورزی ایران، ما پیشنهادمان این است که همان طور که شما هم در صحبت هایتان بود، یک فرمانده برای هوشمند سازی مشخص بشود، یک مسئول، که بتواند این کار را به صورت حاکمیتی جلو ببرد یعنی اگر رفت مثلا در کشتارگاهی دید عمل نمیکنند بتواند تصمیم گیری کند برای این کار، الان ما در رصد خانه کشاورزی ایران فاقد این قدرت هستیم برای این موضوع، یعنی رصد خانه کشاورزی ایران ...
سوال: یعنی زیرساختی هست و ضمانت اجرایی برایش وجود ندارد.
رجبی: بله
سوال: تا کی قرار است برای این موضوع کاری انجام شود؟
رجبی: اگر چه در رصد خانه اگر مثلا مسئولین یا کس دیگر باشد ما آمادگی داریم که کمک بکنیم که این کار انجام شود .. خودمان هم میتوانیم.
سوال: برخی اصلا اعتقاد ندارند به این که بیایند از این سامانه استفاده بکنند میگویند که خارج سامانه عرضه شود راحتتر است، این زمان بندی که به ما خواهید گفت چه هست که هم یک فرماندهی متحد آنجا باشد و دیگر محصولات کشاورزی حداقل کالاهای اساسی اش بیایند داخل سامانه عرضه شوند.
رجبی: ما از نظر زیرساختی و ایجاد زیرساختهای لازم برنامه شش ماهه حتما این کار را کامل میکنیم از نظر اجرایی هم انشاالله ...
سوال: وقتی زیرساختها آماده است ۶ ماه زیاد نیست؟
رجبی: نه زیاد نیست، فقط آماده بودن سامانه مهم نیست دادههای پایهای که نیاز است که معامله انجام شود مثلا تمام مرغداران باید شماره حساب شان وارد شود، این یک کار عظیمی است.
سوال: این را که فرمودید انجام شده که؟
رجبی: نه در استانهایی که انجام شده، استانهایی که انجام نشده من عرض کردم برای کل کشور
سوال: چقدرش انجام شده تا حالا؟
رجبی: بیش از ۱۲ استان تقریبا انجام شده و ۴-۵ استان دیگر هم در حال مذاکره قراردادی هستند بعضیها مثلا د رحال پایلوت هستند یعنی اجرای آزمایشی هستند و این کارها را دارند انجام میدهند.
و این بحث زیرساختی اش است یعنی ما در رصد خانه کشاورزی ایران این شش ماه این را حتما با کمک بخشهای خصوصی انشاالله این کار را کامل خواهیم کرد. این سامانهها برای بخشهای خصوصی است و ما آنها را مدیریت میکنیم سیاستگزاری و ساماندهی میکنیم حمایت میکنیم که این کار را انجام بدهند و هدف مان هم همین است یعنی اگر ما مثلا فرض کنیم که این کار انجام شود شما ببینید چه گسترهای هم از نظر این که صرفه جویی در هزینههای حاکمیتی به شدت، تولید سامانهها و از آن طرف هم در اجرا خود این بخش خصوصی میآید کمک میکند، از نظر زیرساختی ما این کار را انجام خواهیم داد، از نظر اجرایی انشاالله مقامات وزارت کشاورزی، سرپرست محترم وزارت جهاد کمک کنند ما بتوانیم یک مسئول اجرای هوشمند سازی را داشته باشیم خود رصدخانه هم آمادگی دارد که اگر ابزارش در اختیارش باشد این را انجام بدهد و کار را پیش ببرد.
مجری: آنچه که مسلم است زیرساخت مناسبی هست برای تامین و توزیع هوشمند کالاهای اساسی، اما در اجرا مشکلاتی وجود دارد ما این مشکلات را باز هم پیگیری خواهیم کرد.