تاثیر بازی های ویدیویی بر روی حافظه
بازی های ویدیویی بسته به نوع بازی و شیوه بازی کردن میتوانند بر حافظه تاثیر داشته باشند. اما سن شروع آن چه زمانی است؟
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا وسیما بازی های ویدیویی معمولاً شامل وظایف، چالشها، و حل مسئله های متنوع هستند که باعث تقویت حافظه میشوند. همچنین بازی های ویدیویی ممکن است باعث افزایش تمرکز و توجه شود، که هر دو، عاملی مهم برای حفظ و تقویت حافظه هستند.
بازی های ویدیویی و افزایش حافظه شناختی
بازی های ویدیویی میتوانند همچنین باعث افزایش حافظه شناختی شوند، که این حافظه به خاطرسپاری اطلاعاتی مانند شناسایی الگوها و تشخیص اشیاء، صورت میگیرد. برای مثال، بازی هایی که بر اساس حل مسئله، ارزیابی و انتخاب گزینه های درست و نادرست
به بازیکن ارائه شده ، وی را در تقویت حافظه شناختی کمک میکنند.
با این حال، نوع بازی و شیوه بازی کردن میتوانند از تأثیرات مثبت بازی های ویدیویی بر روی حافظه کاسته شوند. به عنوان مثال، بازی های ویدیویی که به طور مداوم از حالت انجام وظایف به حالت تفریحی تغییر کنند، ممکن است به جای تقویت حافظه، به خستگی و عدم تمرکز بازیکن منجر شوند.
به طور کلی، بازی های ویدیویی میتوانند برای حفظ و تقویت حافظه مفید باشند، اما باید به این نکته توجه کرد که بازی هایی که برای این منظور طراحی شدهاند، نیازمند تعادلی بین مسئولیت و تفریح هستند.
چه بازی هایی می توانند برای حافظه موثر تر باشند
بازی های ویدیویی مختلفی وجود دارند که میتوانند برای حفظ و تقویت حافظه مفید باشند. چند مثال از این بازی ها آورده شده است:
1- بازی های حل مسئله: بازی هایی که برای حل مسائل و چالشهای مختلف طراحی شدهاند، میتوانند به تقویت حافظه معطوف به کار کمک کنند. مثالهایی از این بازی ها عبارتند از بازی های معمایی، بازی های مبتنی بر فکر و استراتژی، بازی های مبتنی بر ارزیابی و تصمیم گیری و بازی های معرفی شده به عنوان "بازی های مغزی".
2- بازی های مبتنی بر حافظه: بازی هایی که برای تقویت حافظه طراحی شدهاند، میتوانند به تقویت حافظه کاری و شناختی کمک کنند. مثالهایی از این بازی ها عبارتند از بازی های حافظه الگو، بازی های حافظه صوتی، بازی های حافظه دیداری و بازی های حافظه اعداد و رقمها.
3- بازی های شناختی: بازی هایی که برای تقویت شناخت کاربران طراحی شدهاند، میتوانند به تقویت حافظه شناختی کمک کنند. مثالهایی از این بازی ها عبارتند از بازی های تشخیص شیء، بازی های تشخیص الگو، بازی های تشخیص شکل، بازی های تشخیص رنگ و بازی های تشخیص صدا.
در نهایت، میتوان به این نکته اشاره کرد که انواع بازی های ویدیویی میتوانند برای تقویت حافظه مفید باشند، اما باید به این نکته توجه کرد که تنها بازی کردن این بازی ها، برای تقویت حافظه کافی نیست و نیاز به رعایت عوامل دیگری مانند تغذیه مناسب، استراحت کافی، ورزش، اجتناب از استفاده افراطی از دستگاه های الکترونیکی و استفاده از تکنیکهای مربوط به بهبود حافظه مانند تمرین بازگویی خاطرات، استفاده از ابزارهای یادداشت برداری و مطالعه فعال و مطمئن میباشد.
از چه سنی کودکان میتوانند به بازی های ویدیویی بپردازند؟
سن مناسب برای شروع بازیهای ویدیویی به شدت وابسته به نوع بازی و وضعیت هر کودک است. با این حال، سازمان پزشکی آمریکا (American Academy of Pediatrics) برای کودکان زیر ۲ سال پیشنهاد میدهد که هیچ گونه بازی ویدیویی بازی نکنند. برای کودکان بین ۲ تا ۵ سال، سازمان پزشکی آمریکا پیشنهاد میکند که زمان بازی را محدود کنید و تنها به بازی هایی اجازه دهید که دارای محتوای آموزشی و سازنده هستند.
برای کودکان بالای ۶ سال، اغلب بازی های ویدیویی مخصوص به این گروه سنی طراحی شدهاند. با این حال، برای این گروه سنی نیز باید به انتخاب بازیهای مناسب توجه داشته باشید و به تعادل بین بازیهای ویدیویی و فعالیتهای دیگر مانند فعالیتهای بدنی و مطالعه رسیدگی کنید. همچنین، نباید اجازه دهید که بازی های ویدیویی بیش از حد به زندگی کودک تاثیر بگذارند و او را از ارتباطات اجتماعی و دیگر فعالیت های مهم دور کنند. در کل، نگرانی به دلیل بازی های ویدیویی به تنهایی کافی نیست و باید با توجه به نوع بازی و سن کودک، استفاده از آنها را تنظیم کرد.
آیا بازی های ویدیویی می تواند باعث افزایش هوش شود ؟
بله، برخی از مطالعات نشان دادهاند که بازی های ویدیویی میتوانند به بهبود برخی از مهارت های شناختی و هوشی در کودکان و نوجوانان کمک کنند. به عنوان مثال، بازی های استراتژیک میتوانند بهبود تواناییهای حل مسئله، برنامهریزی و تصمیمگیری کمک کنند. همچنین، بازی های ورزشی و حرکتی میتوانند به بهبود تواناییهای مکانیکی و حرکتی کودکان و نوجوانان کمک کنند.
به علاوه، بازی های ویدیویی میتوانند به بهبود توجه و تمرکز کودکان و نوجوانان کمک کنند. در بازی های ویدیویی، بازیکنان باید به طور همزمان به چند ورودی توجه کنند و به طور مداوم تصمیماتی را اتخاذ کنند. این تمرین بهبود توانایی توجه و تمرکز را به همراه دارد که میتواند به کودکان و نوجوانان در مدرسه و دیگر فعالیتهای روزمره آنها کمک کند.
همچنین، بازی های ویدیویی میتوانند به تقویت حافظه و یادگیری کمک کنند. برخی از بازی های ویدیویی شامل موضوعات تاریخی، علمی و فرهنگی هستند که میتواند به یادگیری دانش و اطلاعات جدید در مورد این موضوعات کمک کند. همچنین، بازی های معمایی و پازلها میتوانند به تقویت حافظه و تمرین فرآیند حل مسئله کمک کنند.
منبع: جام جم آنلاین