دبیر کمیته تخصصی منسوجات نبافته یا اسپان باندگفت: رفتم صنایع موضوع را مطرح کردیم.
آقای گرجی و آقای برادران این مساله پیگیری کردند و حالا این مساله برداشته شد که هر شرکت دیگری می تواند این محصول را بخرد.
شفیعی گفت: مساله ی دیگری که اخیرا اضافه شده، کاهش عرضه از 12 هزار تن به هفت تن بوده یعنی تا حدودی سطح رقابت بالا رفته است.
وی اضافه کرد: معمولا در این گرید، هر دو ماه یک بار، دو تا سه هزار تن ارائه می شد اما با کسر شدن مواد اولیه، ابتدا هزار تن می دادند و هم اکنون به 500 هزارتن هم رسیده است.
آقای شفیعی گفت: قبلا اراک ارائه می داد هم اکنون پتروشیمی مارون عرضه می کند.
وی اضافه کرد: فعلا بله، چون هر پتروشیمی به غیر از پتروشیمی مارون، جم و شازند اراک نمی تواند این محصول را تولید کند، و چون فقط این سه شرکت می توانند تولید کنند مشکلاتی که به وجود آمده را به پتروشیمی مارون موکول کرده و از آنجائیکه پتروشیمی مارون هم مشکل دارد در هفته 500 تن بیشتر نمی تواند این محصول را عرضه کند.
آقای گرجی گفت: البته این تقاضای ما از مجموعه های پتروشیمی هم هست اگر چه بنده تشکر و قدردانی می کنم به واسطه این که نهایت همکاری را هم شرکت صنایع پایین دستی پتروشیمی با ما انجام داده و هم شرکت های تولید کننده،
وی افزود پلی پروپیلن یک حوزه ای است که عرضه و تقاضایش با هم منظم نیست نه تنها در حوزه بی بافت، بلکه در سایر حوزه هایی که در نساجی هم نیاز داریم؛ اما در حوزه های دارویی هم مواد اولیه مورد نیاز است در جاهای دیگر هم استفاده می شود عرضه و تقاضا یا میزان تولید داخل با میزان مصرف، تنظیم نیست و باوجود اینکه همه مجموعه ها تلاش می کنند اما تقاضا بیش از ظرفیتی است که در داخل تولید می شود.
مدیرکل دفتر صنایع نساجی وزارت صمت اضافه کرد: از مجموعه های پتروشیمی و شرکت صنایع پایین دستی پتروشیمی تقاضا کردیم در این گرید، حداقل هفته ای 570 تن عرضه داشته باشد که در جلسه امروز مصوب و مقرر شد که حتما هفته ای 570 تن را ارائه کنند اما مقداری هم از سال گذشته جامانده که درخواست کردیم این مقدار هم به ظرفیت اضافه شود و اگر هم پتروشیمی ظرفیت تولید ندارد عرضه تلفیقی کند یعنی کار واردات را خود پتروشیمی و خود تولیدکننده آن گرید، موظف است انجام دهد و در بورس کالا به صورت تلفیقی ارائه کند.
وی گفت: امروز در عرضه ها حدود 40 درصد رقابت می خورد ما پیش بینی مان این است که اگر پتروشیمی از خارج از کشور هم وارد کند خیلی بیشتر از این عدد قیمت در نمی آید؛ این اجازه را البته به تولیدکنندگان ما دادند اما طبیعتا تولیدکنندگان ما به واسطه کوچک بودن و بحث هاییکه در تخصیص و تامین ارز وجود داد در این کار ناموفق اند.
مجری: خانم فائزه نوروزبیگی خبرنگار تحریریه صنعت خبرگزاری صدا و سیما بفرمائید باتوجه به ارتباط شما با تولیدکنندگان صنعت نساجی ، مهم ترین دغدغه تولیدکنندگان از وجود انحصار در این بخش چه موضوعاتی است؟
نوروزبیگی گفت: در ابتدای برنامه اشاره کردید دامنه کاربرد منسوجات بی بافت در صنایع مختلف بسیار گسترده است مثلا می توان به صنایع ساختمانی، پزشکی، بهداشتی مثل پوشک بچه و صنایع فیلتراسیون حتی صنعت خودروسازی اشاره کرد؛ تولیدکنندگان منسوجات بی بافت از نداشتن دسترسی به تامین مواد اولیه این صنعت که توسط پتروشیمی ها باید تامین شود، گلایه داشتند و نکته ر لابلای صحبت هایشان این بود که انحصاری در بازار وجود دارد که قیمت ها را در بازار با نوسان روبرو کرده و دسترسی این تولیدکنندگان به این مواد اولیه را با مشکل مواجه کرده است.
مجری: توضیح بفرمائید چرا و چگونه این انحصار بر اساس ضابطه ای در وزارت صمت ایجاد شده است و چرا سود حاصل در انحصار دو یا سه شرکت است؟
گرجی گفت: در وهله اول کار دفاتر تخصصی وزارت صمت، گذاشتن ضابطه است و این ضوابط در دوره های مختلف امکان دارد که خروجی های مختلفی داشته باشد در یک زمان این ضوابط مناسب و برای زمانی دیگر نیاز به تغییر داشته باشد.
مجری: آیا در آن زمان ضابطه گذاشتن مناسب بوده است؟
شفیعی گفت: متاسفانه خیر.
مجری: پس چطور این ضوابط گذاشته می شود؟
شفیعی افزود: از طریق چند شرکت ، سال 1400 یا سال قبل از آن پیگیری و نامه نگاری کردیم اما موفق نشدیم در این زمینه ورود کنیم.
مجری: یعنی همچنان انحصار برای یکی دو واحد پابرجا بود؟ شما به کدام دستگاه ها مراجعه کردید؟ آیا به وزارت صمت هم مراجعه کردید؟
شفیعی اضافه کرد : بله؛ اجازه دهید نگویم، به وزارت صمت و به بالادست و پایین دست آن هم مراجعه کردیم با خیلی از دستگاه ها نامه نگاری کردیم که مستندات آن موجود است اما به هیچ نتیجه ای نرسیدیم تا اینکه به آقایان براداران و گرجی مراجعه شد، پیگیری و این مساله را حل کردند.
مجری: آیا سازوکارها ممکن است به گونه ای بعضا طراحی شود که به سود یک واحد تولیدی باشد آیا این اتفاق ممکن است بیفتد؟
گرجی گفت: از لحاظ نظری ممکن است اتفاق بیفتد این ضابطه به اضافه ارائه نامنظم در بورس بوده که بیشتر مشکل ساز شده است یعنی این گرید ضمن این که این طور نبوده که سایرین نتوانند در این گرید خریداری کنند ایشان هم می توانست در این گرید خریداری کند اما به واسطه این که ارائه توسط تولیدکنندگان و شرکت های تولیدکننده پرو پروپلین (پ.پ)و عرضه در بورس یک تاریخ مشخصی نداشته لذا اگر واحدهای کوچک می رفتند در آن گروه و منتظر می ماندند کاملا بلاتکلیف بودند که این ماده چه زمانی ارائه خواهد شد و چقدر باید منتظر بایستند یعنی تلفیقی از ضابطه دفتر و قوانین بورس.
مجری: آیا شرکت های دیگر و شرکت های خاصی که در این بحث منتفع بودند آنها هم مطلع بودند؟
گرجی: به هر حال آنها این فضا را و این ابهام را در آن زمان پذیرفته بودند اما شرکت های کوچک تر این ابهام را نمی توانند، بپذیرند.
مجری: متوجه نمی شوم ابهام را نمی توانستند بپذیرند یعنی چی؟
گرجی: یعنی ابهام زمان و میزان عرضه کالا را مجموعه های کوچک نمی توانستند، بپذیرند.
مجری: شما نمی توانستید بپذیرید؟
آقای شفیعی: در بورس کالا ماهی یک عددی سهمیه داریم حالا 100 یا 200 تن و این عدد سهمیه را باید از ابتدای ماه تا آخر ماه خریداری کنیم اگر نتوانیم خریداری کنیم یعنی سهمیه سوخت شده و این امر مخصوص بورس کالا است که عرضه می شود این محصول شما حساب کنید هر دو ماه یک بار عرضه می شد و سه هزار تن، چهارهزارتن، پنج هزارتن عرضه می شد معلوم نیست چه زمانی می خواهد عرضه بشود من تولیدکننده نه می توانم وام بگیرم به این عدد که مثلا برای دو ماه سه ماهم را بگیرم شما حساب کنید یک رقم خیلی درشتی می شود وی امکان خرید آن محصول برای ما ایجاد نمی شد چون یک شرکت وارد می شد دو هزار تنش وارد می شد و قیمت صدتومان هم بالاتر من نمی دانستم که قیمتش چیه چه قیمتی می خواهد ارائه بدهند کل محصول برمی داشتم می بردم آن زمان های خاصی هم بود که این اتفاق می افتاد.
مجری: چه اتفاقی در بازار می افتاد؟
آقای شفیعی گفت: این محصول دست یک نفر بود ما فقط می توانستیم وارد محصولات دیگری بشویم که همانطوری که دکتر گفتند گرید 552 محصول های دیگر این محصول ها هم همه می خواستند خرید بکنند صنوف مختلفی هستند که باید خرید بکنند به خاطر همین یک رقابت کاذبی ایجاد می شد ما باید 10 هزار تومان 15 هزار تومان قیمت بالاتری خرید می کردیم که اصلا به طور کامل رقابت از دست ما توی بازار می گرفت نمی توانستیم رقابت بکنیم کیفیت مطلوب را نمی توانستیم ارائه بدهیم عملا از بازار خارج می شدیم ما نسبت به این مساله، همان شرکت هایی که می خریدند به قیمت مواد اولیه بخش صنعتی شان را بیشتر به این قیمت می فروختند یعنی همان قیمتی که محصول را مثلا گفتند 39 هزار تومان یا 35 هزار تومانی که من گفتم می خریدن بدون ارزش افزوده و همان قیمت فروش انجام می دادند.
مجری: چطور و چرا این اتفاق می افتاد؟
آقای شفیعی گفت: به دلیل اینکه ما نتوانیم کار کنیم؛ حرف منِ تولیدکننده نیست شاید حرف بیش از 30 نفر است که ازا ین 30 نفر، شاید الان هفت و هشت نفر فعال هستند از این کارخانه ای که من می گویم این ها کاملا بعد سرمایه گذاری خیلی زیادی کردند.
مجری: تکلیف بقیه چیست؟
آقای شفیعی گفت: طرف آمده بیش از سه تا چهار میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده به طور کامل اینا بستند یا بدهکار بانک شدند هزارو یک مسائل دیگر اتفاق افتاده.
مجری: آقای گرجی هم اکنون وضعیت عرضه در بازار و در بورس چگونه است ؟
آقای گرجی گفت: در آخرین عرضه ای که چند روز پیش( 18 اردیبهشت) اتفاق افتاد در این دو گروه، عددها نزدیک هم است یعنی در گرید 552 قیمت پایه 28 هزار و 700 و قیمت معامله شده و نهایی 51 هزار و 300 است در گرید 564 و 565 قیمت پایه 30 هزار تومان و قیمت نهایی 48 هزار تومان یعنی این اعداد دو گروه خیلی به همدیگر نزدیک شدند و یک رفتار می کنند و طبیعتا یک بخشی از آن مسائلی که با آن برخورد کرده بودیم و آن فاصله ای که حالا من به صورت موردی یکی از فواصل را گفتم که این فاصله ده هزار تومانی بود یا مهمان برنامه فاصله برنامه 15 هزارتومانی را گفتند دیگر خیلی فاصله نزدیکی به همدیگر شد.
مجری: جلسه با چه کسانی برگزار شد؟
گرجی گفت: هم تصمیم گیری های عرضه مواد، با شرکت صنایع پایین دستی پتروشیمی است، کمیته ای را آنجا دارند با همین نام که وزارت صمت هم نمایندگانی دارد از بخش های دیگر هم نمایندگانی هستند از انجمن ها امروز در راستای تقاضایی که ما کرده بودیم در این که کف 570 تن حتما به صورت هفتگی رعایت شود.
گرجی ادامه داد: خدا را شکر در جلسه امروز پتروشیمیها با کف عرضه ۵۷۰ تن مواد پلی پروپیلن مورد استفاده منسوجات نبافته موافقت کردند.این خبر خوبی است اگر چه کفایت این زنجیره را نمی دهد و حتما دوستان پتروشیمی باید به ما کمک کنند جبران آن چه که در ماه های پایانی سال قبل ، تقریبا ما دو ماه عرضه نداشتیم به طور کل و این فشار می آورد به کل زنجیره مان و کل مجموعه ها آقای شفیعی که قبلا گرید 552 را استفاده می کردند و چه صنعتگرانی که گرید 564 و 565 الان کل زنجیره ما تحت فشار است و ما تقاضا داریم که این کسری حتما جبران بشود اگر مسائل فنی دارند که ما هم در جریان هستیم حتما عرضه تلفیقی را در دستور کارشان بگذارند و زنجیره ما را که هم محصول نهایی مهمی مثل پوشک را منجر خواهد شد هم بحث اشتغال کارگران بسیار بحث مهمی است در گرو همتی است که باید مجموعه های پتروشیمی یا به صورت تولید داخل یا به صورت عرضه تلفیقی در دستورکارشان قرار بدهند و گرنه همین تصمیمی هم که ما گرفتیم و همین ضابطه ای که با همدیگر وضع کردیم که خدا رو شکر جمیع و قاطبه تولیدکننده محصول بی بافت هستند اگر عرضه به مقدار کافی نباشد این ضابطه ای را هم که ما درنظر گرفتیم تحت الشعاع قرار خواهد گرفت ضمن این که ما مجموعه خیلی خوبی را داریم که شاید تا 20 روز دیگر وارد چرخه تولید بشوند که آنها هم نیاز به مواد اولیه دارند.
مجری: آنها چی تولید می کنند؟
گرجی: ما مجموعه ای را داریم که شاید در کمتر از یک ماه به ما قول دادند که البته این اتفاق بیفتد و شاهد افتتاحش باشیم آنها هم گرید بهداشتی هستند که عمدتا در محصولات بهداشتی از جمله پوشک استفاده می شود ، تقریبا تخمینی که داریم به صورت هفتگی هزارتن از گرید 564 و 564 را نیاز داریم که به نظرمان می رسد که حتما مجموعه های پتروشیمی باید یک سازوکاری برای تامین این زنجیره در نظر بگیرند.
مجری: پتروشیمی ها هم اکنون مواد اولیه صادرات دارند؟همه را به بازار داخلی دارند عرضه می کنند؟
شفیعی گفت: صادرات ندارند.
مجری: الان با این اتفاقی که افتاده شما به هرحال خودتان تولیدکننده هستید چه تغییری کرده آیا توی قیمت ها می تواند تاثیر داشته باشد این سازوکار جدیدی که گذاشتند در وزارت صمت؟
شفیعی گفت: 100 درصد این اتفاق افتاده اولا حالا با یک نمونه اش خود مردم خودشان می دانند ما محصولاتی که خودمان هم از پارسال همه محصولات حالااکثرا 20 تا 30 درصد قیمتش گران شده در صورتی که پارچه های ما گران نشده همان قیمت پارسال فروش می رود به قیمت همان پارسال است که انجام می شود یعنی تورمی تویش نبوده به هیچ عنوان .
مجری: آن بخش بهداشتی اش را شما می گوید؟
شفیعی گفت: هم بهداشتی اش؛ قبلا رقابتی تویش نبوده الان رقابت دارد وارد می شود روی بهداشتی هم یعنی همانجوری که روی صنعتی ما رقابت بوده روی گرید بهداشتی مان هم دارد رقابت می شود از زمانی که محصول آمده به عام رسیده یعنی من تولیدکننده ای که همان پارچه را دارم تولید می کنم گنجایش پزشکی هم تولیدش را دارم و این کار هم عملیاتی شده توی واحد خودمان شرکت های دیگری هم آمدند که این محصول تولید بکنند همانجوری که آقای دکتر فرمودند، طبیعتا قیمت های آنها را هم پایین تر می آورد و به یک قیمت تعادل خوبی خواهد رسید.
مجری: شرایط شما به دلیل اینکه مواد اولیه است شرایط پایداری است حالا کالایی که مردم با آن در ارتباط هستند مثل بحث پوشک چون دایره مصرف این مواد خیلی بالا هست اثراتش در بازار هم دیده می شود تنش در این طرف باشد در بازار هم بلافاصله خودش را نشان خواهد داد.
شفیعی گفت: توی همه محصولات به همین صورت هست یک روزی 15 هزار تومان، 10 هزار تومان ما تفاوت قیمت داشتیم ، الان دو تا سه هزار تومان تازه پایین تر است ، این گریدی که همه آمدند خریداری کردند نسبت به همان مواد 552 ای سه هزار تومان پایین تر است قیمتش یعنی آن تعادل به وجود آمده ، آن رانت و ویپه خواری برداشته شده و به یک یکنواختی رسیده این مساله.