همه چیز درباره گیاه سرخس و فواید آن!
آیا می دانستید گیاه سرخس فواید زیادی دارد و شرایط نگهداری آن خاص و سخت می باشد؟
به گزارش
سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، سرخسها از جمله محبوب ترین گیاهان آپارتمانی هستند که گونههای مختلفی دارند. سرخسها (نام علمی: Polypodiopsida) گروهی از گیاهان نهانزاد آوندی هستند که ۱۲۰۰۰ گونه را در برمیگیرد. این گیاهان از طریق تولید هاگ تولید مثل میکنند. رشد برگ در سرخسها نسبتاً کامل و مدوام است.
سرخسها از نظر اندازه بهطور قابل ملاحظهای با همدیگر فرق دارند و اندازهشان از سرخسهای تکسلولی و ریز آبزی گرفته تا گیاهان غولپیکری که در حدود ۲۱ متر بلندی دارند فرق میکند. به غیر از سرخسهای درختی، ساقهٔ سرخسهای دیگر کاملاً کوچک بوده و کموبیش در زیر زمین قرار دارد. سرخسها گیاهان بادوامی هستند به این معنی که میتوانند چندین سال زندگی کنند.
سرخس گیاهی است طوقه برگی، انشعابهای فراوانی دارد و برگهایش قوسیاند. برگ سرخس از نوع برگهای بزرگتری است که اصطلاحاً برگشاخه گفته میشوند. اما انواعی هم یافت میشوند که برگهایشان نیزهمانندند. بعضی دیگر برگچههایشان شبیه به برگچهٔ درخت راج یا دکمه مانند است.
بیشتر سرخسها را میتوان به آسانی در خانه رویاند، اما غفلت از آنها خسارت زیادی وارد میکند. خاک گلدان سرخس را نباید هیچگاه خشک نگه داشت. هوای اطراف شاخ و برگ سرخس نیز همواره باید مرطوب باشد.
اندازه برگهای گیاه در زادگاهش به ۲۵۰ سانتی متر هم میرسد، اما در فضای خانه برگها بین ۲۰ تا ۷۰ سانتی متر رشد میکنند.
سرخسها بیشتر در جاهای مرطوب زندگی میکنند مثلاً استانهای شمالی کشور. در این مناطق سرخسها بهطور خودرو رشد میکنند، یعنی خودشان تولید مثل میکنند و نیازی نیست انسان آنها را بکارد و از آنها مراقبت کند.
هرس کردن
برعکس سرخس شاخ گوزنی سرخس نر نهتنها از هرس کردن آسیب نمیبیند، بلکه برای داشتن ظاهری سالمتر و پرپشتتر به این کار نیاز هم دارد؛ بنابراین در طول نگهداری از سرخس سپر طلایی یا سرخس نر اگر برگهای آن آسیب دیدند، میتوانید بهراحتی آنها را هرس کنید و خیالتان راحت باشد که برگهای جدید دوباره رشد میکنند.
فراوانی برگها میتواند باعث تحریک شیوع برخی بیماریهای قارچی باشد همچنین تماس بیش از اندازه برگها موجب قهوهای شدن حاشیه آنها میشود؛ بنابراین در صورت زیاد شدن برگها بخصوص در مرکز گیاه، یا گیاه را با عمل تقسیم بوته کوچک کنید و از یک گیاه دو یا چند گیاه تهیه کرده و هر یک را به شکل گیاهی مستقل بکارید و یا آنکه از تعداد برگسار آن البته در طی چند مرحله کم کنید
برای هرس کردن بهتر است اینکار را در ابتدای بهار انجام دهید، زیرا در این زمان گیاه میخواهد رشد خود را از سر بگیرد و قدرت بیشتری برای تحمل این کار دارد. ضمن اینکه هرس کردن بهخصوص هرس برگهای مرده و آسیب دیده در این زمان باعث میشود تا انرژی گیاه هدر نرود.
روش تکثیر
یکی از راحتترین روشهای تکثیر این گیاه، تقسیم ریشههای آن است. ریشهها یا در واقع ریزومهای این سرخس میتوانند پس از بلوغ به چند تکه تقسیم شوند و هر کدام برای خود گیاهی مستقل و کامل باشند.
کافی است در فصل بهار گیاه خود را از خاک خارج کنید. سپس تمام خاک اطراف ریزومها را تمیز کنید و ریشههای خراب را هرس کنید. در ادامه با کمک یک چاقوی تیز و استریل شده ریزومهای گیاه خود را به دو یا چند تکه تقسیم کنید. کار تمام است! فقط تنها چیزهایی که باید مراقب باشید این است که اولا به ریزومهای سالم آسیب نزنید، ثانیا هر تکه به تعداد کافی ساقه و برگ داشته باشد تا بتواند انرژی لازم برای گیاه را تامین کند.
تعویض گلدان: زمان مناسب انجام این کار ماه اردیبهشت و فصل بهار در زمانی است که ریشه ها از گلدان بیرون زده اند.
در پشت برگها معمولاً برآمدگی های نارنجی و قهوهای رنگی قرار دارند. هر یک از این برآمدگیها شامل چندین هاگدان است. درون این هاگدانها هاگها ساخته میشوند که عامل زاد و ولد سرخس هاهستند وقتی پوشش هاگدانها باز شود، هاگها پراکنده میشوند. با قرار گرفتن هاگها در جای مرطوب، این هاگها رشد میکنند و هر کدامشان یک سرخس جدید تولید میکنند.
فواید گیاه سرخس؛
یکی از فواید گیاه سرخس تصفیه هواست که آن را به گیاهی مناسب برای داخل منزل تبدیل کرده است.
این گیاه علاوه بر این که یک تصفیه کننده طبیعی هواست خواص دارویی نیز دارد. برخی از خواص گیاه سرخس عبارتند از: درمان درد مفاصل / درمان نفخ/ درمان کرم معده/ درمان درد استخوان لگن
البته باید ذکر کنیم که عدهای از کارشناسان معتقدند این گیاه سرطان زاست و نباید به صورت خوراکی مصرف شود.
انواع گیاه سرخس
همان طور که گفته شد بیش از ۳۰ نوع انواع گیاه سرخس وجود دارد، اما تنها گونههای محدودی از آنها در آپارتمان نگهداری میشوند. در ادامه نام انواع و عکس گل سرخس برای آشنایی شما آمده است:
۱. سرخس معمولی مجعد/ ۲. سرخس شاخ گوزنی/ ۳. سرخس پرسیاوشان/ ۴. سرخس برگ بیدی/ ۵. سرخس لانه پرنده/ ۶. سرخس برگ پهن
منبع: ویکی پدیا/ نازبانو/ گل ستان/ ایران درخت