پخش زنده
امروز: -
کانادا روز دوشنبه یک دیپلمات چینی را به تلاش برای ارعاب یک نماینده کانادایی منتقد چین متهم و اخراج کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، به نقل از خبرگزاری فرانسه، این اقدام کانادا دو کشور را در بحران دیپلماتیک شدید جدیدی فرو برد که پکن مسئولیت آن را به عهده کانادا دانست.
ملانی ژولی، وزیر امور خارجه کانادا ضمن خبر دادن از اخراج یک دیپلمات چینی که کانادا وی را «عنصر نامطلوب» دانسته است، اعلام کرد «ما به هیچ شکلی از مداخله در امور داخلی خود مدارا نخواهیم کرد».
چین، دومین شریک تجاری کانادا که اتاوا را به «خراب کردن» روابط دو جانبه متهم کرده است، بلافاصله از این تصمیم کانادا انتقاد کرد. روابط چین و کانادا پیش از این نیز بسیار متشنج بود.
سفارت چین در کانادا در بیانیهای اعلام کرد «چین تدابیر متقابل محکمی در این باره اتخاذ خواهد کرد و کلیه پیامدهای آن به عهده کانادا خواهد بود».
این بیانیه تاکید کرد دولت جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا «نه تنها حقوق بین الملل را نقض میکند، بلکه معیارهای اساسی روابط بین الملل را نیز زیر پا میگذارد».
وزیر امور خارجه کانادا در بیانیه کوتاهی با اشاره به اهمیت «دفاع از دموکراسی» در کانادا تصریح کرد «این تصمیم با در نظر گرفتن دقیق همه عاملهای موثر اتخاذ شده است» زیرا چین پیشتر در این پرونده بعد از احضار هفته گذشته سفیر خود با اشاره به «تهمت ها» و «افتراهای» کانادا، سخنان درشتی زده بود.
به گفته یک منبع نزدیک به پرونده، ژائو وی، کارمند کنسولگری چین در تورنتو در پنج روز آینده از کانادا اخراج خواهد شد.
کانادا او را به جای داشتن در بطن تلاشهایی برای ارعاب یک نماینده محافظه کار کانادا متهم کرده است. مایکل چانگ و خانواده او به علت انتقادهای پارلمانی مخالفان علیه چین –به ویژه درباره مسئله اویغورها- تحت فشارهای های احتمالی چین قرار خواهند گرفت.
چندین هفته است که دولت جاستین ترودو با فشارهای فزایندهای مواجه است تا لحن خود را در برابر پکن که با اتهامات متعدد مداخله در امور داخلی کانادا مواجه است، تشدید کند؛ و افشاگریهای مطبوعاتی (کانادا) باعث شده بود تنشها بازهم شدیدتر شود.
ژنویو تلیه (Geneviève Tellier)، استاد مطالعات سیاسی در دانشگاه اتاوا این طور تحلیل میکند که «برای دولت ترودو یک خطر سیاسی واقعی (..) وجود داشت. بنابراین، او تصمیم گرفت خطر کند و شدت عمل نشان دهد».
- «آیا کانادا با تلافی جوییهای اقتصادی چین مواجه خواهد شد؟»
روابط میان پکن و اتاوا در سالهای اخیر، به ویژه بعد از بازداشت و زندانی کردن یک مقام غول مخابراتی چینی هوآوی در کانادا در سال ۲۰۱۸ و بازداشت دو تبعه کانادا در چین به تلافی آن، به شدت رو به وخامت نهاده است.
اگر چه هر سه نفر این افراد آزاد شده اند، اما تنشها ادامه دارد، پکن از اتاوا به علت همراهی با سیاست واشنگتن درباره چین انتقاد میکند و مقامات کانادایی هم به طور مرتب چین را به مداخله در امور کانادا متهم میکنند.
چین به ویژه به تلاش به مداخله در انتخابات کانادا از ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ مظنون است. در مجموعه مقالاتی که رسانههای کانادایی منتشر کرده اند، به ویژه درباره کمکهای مالی مخفیانه یا مداخله در مبارزات انتخاباتی برخی نامزدها سوالاتی مطرح است.
مقامات چین این ادعاها را «به شدت» تکذیب کرده اند.
کانادا در ماههای اخیر کم کم با اخراج شرکتهای چینی از صنعت سنگهای معدنی نادر به نام «امنیت ملی» مواضع خود را در برابر پکن تشدید و به طور علنی رفتار پکن با اقلیت مسلمان اویغور را محکوم کرده و از راهبرد خود برای آسیا-اقیانوس آرام جهت مقابله با نفوذ چین پرده برداشته است.
روروم شانتال (Roromme Chantal)، استاد مدرسه مطالعات عمومی مونکتون (در شرق کانادا) و متخصص چین به خبرگزاری فرانسه در این خصوص گفت «اکنون باید منتظر اخراج اگر نگوییم تعداد زیادی از دیپلماتهای کانادایی، بلکه دست کم یک دیپلمات کانادایی باشیم».
وی افزود: «پکن ممکن است تدابیر تلافی جویانه اقتصادی نیز اتخاذ کند. با توجه به این مسئله که این اقدام میتواند روشی برای ارسال پیام به کشورهای دیگری باشد که به مداخلات چین در امور داخلی خود اشاره میکنند».