گزارش مکتوب
بزرگترین طرح درمانی استان، معطل یک تصمیم
ساخت بیمارستان تخصصی مادر و کودک در بجنورد از رویا به واقعیت تبدیل شده اما آغاز عملیات اجرایی آن بعد از چند ماه همچنان معطل یک تصمیم گرد یک میز یا روی یک کاغذ است.
بیمارستان یا زایشگاه بنت الهدای بجنورد تنها بیمارستان نیمه تخصصی بانوان است که غالبا خدمات زایمان را عهده دار است که سن ۶۰ ساله بنای آن و ظرفیت محدودش در مقابل جمعیت حدود ۵۰۰ هزار نفری بانوان خراسان شمالی جوابگوی نیازها نیست.
فارغ از این موضوع این بیمارستان به گفته سرپرستش، در مقابل استانداردهای تعریف شده سطح پایینی دارد. دکتر روهنده سطح اشغال تختهای این بیمارستان را در برخی ماهها ۸۵ درصد اعلام میکند و میگوید: درصد اشغال تخت برخی از بخشها مانند جراحی ۸۹ درصد و بخش ویژه نوزادان (NICU) ۱۰۴ درصد و در برخی ماهها ۱۵۴ درصد است.
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی درصد اشغال تخت اورژانس بیمارستان بنت الهدی را نیز ۳۸۷ درصد اعلام کرده.
این موضوعی است که آقای بهادری شهروند بجنوردی که به تازگی پدر شده از آن گله میکند. او میگوید تراکم بیماران ورودی، انبوه مراجعان و همراهان و اعزام بیماران از شهرستانهای مجاور موجب کاهش سطح خدمات مراجعان و نارضایتی آنان میشود.
کمبود خدماتی که سالها قبل خبرگزاری صداوسیما به آن اشاره میکرد و دانشگاه علوم پزشکی آن را رد، حالا و در شرایطی که نیاز جامعه شدیدتر شده از طرف خود دانشگاه اعلام میشود.
سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۶ هزار زایمان در این بیمارستان انجام شده. کمبود فضای درمانی در استان موجب ارجاع نوزادان نارس به مشهد میشود.
آزمایش غربالگری الزامی الزام آور
آقای وحید از شهروندان اسفراینی است که حالا برای یک غربالگری تخصصی بارداری همسرش مجبور شده به مشهد برود.
سختی راه برای خانم باردار، خطرات موجود در مسیر، هزینههای بالا، سختی شرایط اسکان و طولانی شدن زمان انجام این آزمایشات در کنار تعدد مراجعات به شهر مشهد او را سخت نگران و مضطرب و همسرش را خسته کرده است.
درمان بیماریهای مربوط به نازایی، فشار روانی ناشی از آن، سختی و نفس گیر بودن مسیر اخذ فرزندخواندگی هم موجب شده متقاضیان درمان آن به ساری، تهران، یزد یا مشهد سفر کنند، موضوعی که هزینههایی به مراتب بالاتر از دیگر درمانهای بانوان دارد.
هرچند تلاشهایی برای ایجاد مراکز تخصصی درمان نازایی در خراسان شمالی انجام شده، اما این مراکز هم از نظر تجهیزات و هم تخصصهای مورد نیاز، هیچ وقت جوابگوی نیازهای مراجعان نیست.
پروژه مرکز پیشرفته درمان ناباروری و بخش نوزادان بیمارستان بنتالهدی بجنورد با اعتبار ۱۵۰ میلیارد ریال دهه فجر پارسال به بهره برداری رسید، گامی بزرگ برای توسعه زیرساختی و تسهیل سازی در بحث جوانی جمعیت که کافی نبود.
در شرایطی که زادآوری و جوانی جمعیت به دکترین، خط مشی و سیاست راهبردی کشور برای جبران سیر نزولی هرم سنی جمعیت است، توجه به این مقوله بیش از پیش احساس میشود و نمایندگان منتسب به دولت جهادی و انقلابی مسئولیت خطیری در آن زمینه دارند.
اینجاست که ورق برمی گردد:
از ۳ ماه قبل بود که موضوع ساخت بیمارستانی تخصصی در حوزه زنان و کودکان نقل محافل شد. خبری که به جای انتشار اصل آن یکباره از انتشار محل پیشنهادی برای ساختش شروع شد. روایتی که از ابتدا مخالفانی را مقابل خود دید و حاشیه ساز شد.
تاکید بر جانمایی این بیمارستان در پارک شهربازی بجنورد که با نگرانی شهروندان از تجربه ناخوشایند پارک بانوان این شهر همراه شد کم کم بر مخالفانش افزود .
دکتر شاهین فر رئیس دانشگاه علوم پزشکی اینگونه میگوید: بیمارستان تخصصی مادر و کودک با ظرفیت ۳۲۰ تختخواب برای استان پیش بینی شده است.
او میگوید: هرچند صحبتها و تلاشها برای احداث بیمارستانی تخصصی در حوزه زنان و کودکان، پیشینهای ۱۵ ساله دارد، اما نباید فراموش کرد که یک روز تاخیر در آغاز عملیات اجرایی آن به معنای یک روز محرومیت هم استانیها خصوصا مادران و کودکان استانمان از خدمات درمانی و تخصصی به شمار میرود.
دکتر شاهینفر اعتبار پیشبینی شده برای احداث این پروژه مهم را بیش از ۲ هزار میلیارد تومان برآورد کرد که در صورت تعیین تکلیف زمین مناسب برای احداث آن، میتوان در کمتر از ۵ سال شاهد افتتاح این طرح درمانی باشیم.
این طرح بزرگ عمرانی در حوزه سلامت مانند دیگر طرحهای ملی ابتدا نیازمند زمین است. علوم پزشکی میگوید ضرورت احداث آن در مرکز شهر به منظور دسترسی راحتتر و بدون دغدغه مادران و کودکان و خانواده آنان است. موضوعی که مورد استقبال هم استانی هاست.
چرا تعجیل؟
به گفته روسای دانشگاه علوم پزشکی استان اگر زمین این بیمارستان تا ۳۱ شهریور تعیین تکلیف نشود مسیر مطالعات به سال ۱۴۰۳ و شروع ساخت به ۱۴۰۴ موکول خواهد شد.
اینکه زمین برای شهریور باید آماده شود به این معنی است که از همین الان که این خبر منتشر میشود باید مراحل قانونی آن آغاز و در صورت جدیت در اقدامات، در شهریور به وزارت اعلام شود.
۱۵ سال برای ساخت یک بیمارستان تخصصی مادر و کودک در خراسان شمالی دوندگی شده است و حالا که اعتبار اولیه برای ساخت این بیمارستان تخصیص داده شده باید همه یک دست شوند تا این شانس بزرگ درمانی از مردم این استان دریغ نشود.
این بیمارستان ۳۲۰ تخت خوابی بزرگترین بیمارستان تخصصی استان خواهد بود که پس از کلنگ زنی ۵ سال دیگر میتوانیم شاهد بهره برداری از آن باشیم.
حمایتها شدت گرفت، اما اقدام نه ...
استاندار خراسان شمالی، نماینده ولی فقیه در استان، رسانه ها، دادستان مرکز استان، رئیس کل دادگستری و برخی از نمایندگان در مجامع مختلف در این باره اظهارنظر و بر تسریع در اقدام عملیاتی تاکید کردند.
حجت الاسلام والمسلمین نوری در نمازجمعه بجنورد و در دیدار با روسای دانشگاه علوم پزشکی به این مهم به طور جد تاکید کرد و گفت: الان که مجوزها اخذ شده و بودجه وجود دارد، جانمایی بیمارستان دیگر موضوع سختی نیست.
وی افزود: مسئولان این موضوع را به یکدیگر حواله ندهند؛ باید دور یکدیگر بنشینند و سریعاً جای مناسبی را انتخاب کنند، اینکه نامهها رد و بدل شود و جوابها داده شود، باعث تأخیر در کار شده و مردم را اذیت میکند.
محمدرضا حسین نژاد هم که عالیترین مقام دولت در استان است در گفتگو با خبرنگاران گفت: با جانمایی درست این بیمارستان در مسیر اجرای بهتر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و بهره مندی بیشتر آیندگان از مزایای آن حرکت خواهیم کرد.
او پیشتر شخصا در نشست شورای شهر بجنورد حاضر شد و در این نشست از شورا و شهردار خواست نظرشان برای امکتان جانمایی بیمارستان در محدوده شهر را اعلام کنند.
انتظار از دولت انقلابی
تعیین تکلیف زمین این بیمارستان، نه در هرجایی بلکه در بهترین مکان با رعایت همه جوانب عمرانی، امنیتی، پدافندی، بهداشتی و خدماتی با حجم زمینهای ملی اطراف شهر بجنورد کار سختی به نظر نمیرسد.
مسئولان حوزه عمرانی، راه و شهرسازی و دیگر دستگاههایی که منتسب به دولتی هستند که انتخاب مردم برای اقدامات انقلابی به مراتب سختتر است، چگونه معطل یک هماهنگی مانده اند؟
البته این اولین تعلل در حوزه جانماییها نیست. جانمایی نمایشگاه دائمی صنایع دستی در بجنورد و ورودیهای استان که تاکید مستقیم رئیس جمهور و با قید فوریت از طرف او در سفر به استان بود، بعد از گذشت ۹ ماه آن هم نیمه کاره انجام شد.
اجرای طرح بیمارستان ۳۲۰ تختخوابی زنان بجنورد در کنار طرحهای احداث بیمارستان راز و جرگلان و ارتقای بیمارستان پورسینای آشخانه از جمله مهمترین طرحهای حوزه سلامت هستند که میتواند ضمن رفع مشکلات عمده بیماران، موجب افزایش رضایتمندی اجتماعی آنان نیز شود.
نویسنده : امین صادقی