پخش زنده
امروز: -
حسن بهشتیپور درباره صحبتهای رئیسجمهور سابق درباره توافق با آمریکا در موضوعات مرتبط با سپاه و دفتر رهبری گفت: به نظر میرسد آقای روحانی برداشتهای خود را از صحبتهای آمریکاییها مطرح کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما در برنامه «بدون خطخوردگی» رادیو گفتگو درخصوص شبهات درباره ادعای رئیس دولت پیشین درباره برجام با حسن بهشتیپور کارشناس مسائل بینالملل و دکتر فوآد ایزدی کارشناس مسائل بینالملل بهصورت تلفنی گفتگو کرد.
حسن بهشتیپور درباره صحبتهای رئیسجمهور سابق مبنی بر اینکه با آمریکا برای خروج سپاه از لیست سازمانهای تروریستی و همچنین لغو تحریم دفتر رهبری به توافق رسیده بودیم و رهبری از این موضوع خرسند بودند گفت: به نظر میرسد آقای روحانی برداشتهای خود را از صحبتهای آمریکاییها مطرح کرده است، زیرا هیچ متن مکتوبی از طرف آمریکا برای پذیرش لغو تحریمها و خروج سپاه از لیست سازمانهای تروریستی به ایران نداده است.
وی با طرح این ضربالمثل که هزار وعده خوبان یکی عمل نکرد اظهار کرد: آمریکاییها وعدههای زیادی دادهاند و ممکن است به رئیسجمهور سابق یا مسئولین مذاکرهکننده آن زمان وعدههایی دادهاند، اما اولاً مکتوب نشده است و در ثانی عملیاتی نشده است. اساساً در طول مذاکرات وعدههای زیادی داده میشود که عملیاتی نمیشوند.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه برجام یک مجموعهای از ابعاد سیاسی، حقوقی، فنی، اقتصادی و هستهای بود بیان کرد: اینکه رئیسجمهور سابق در همان زمان اعلام کرد در برجام با نتیجه ۳ بر ۲ پیروز شدیم؛ یک تشبیه اشتباه است.
وی خود را طرفدار برجام دانست و ابراز کرد: این طرفداری بهخاطر این نیست که در زمان آقای روحانی این توافق امضا شده است و حتی اگر در دوران آقای احمدینژاد هم برجام امضا میشد، حمایت میکردم. حمایت از برجام به این دلیل است که آن را خدمت به کشور میدانم.
بهشتیپور برجام را بهعنوان یک سند دارای مزایا و معایبی دانست و گفت: دوستان منتقد معایب آن را برجسته میکنند، زیرا تصورشان این است که برجام خسارتبار است و جز خسران چیز دیگری برای کشور نداشته است. اما بنده بهعنوان یک پژوهشگر در این حوزه معتقد هستم برآیند توافق برجام به نفع منافع ملی ایران بود.
وی افزود: امروز هم سیاست دولت این است که برجام را احیا کند و اگر قرار بود ضد منافع کشور بود چرا هنوز به دنبال احیای این توافق هستیم؟ البته اینکه فکر کنیم در یک سند همه آنچه میخواستیم را باید به دست بیاوریم، اساساً چنین چیزی شدنی نیست.
فوآد ایزدی در ادامه درباره اظهارنظر رئیسجمهور سابق گفت: دولت قبلی و بهویژه رئیسجمهور سابق یک حالت شیفتگی نسبت به برجام داشتند و از آن بهعنوان خورشید تابان یاد میکردند و حتی حل مشکل آب کشور را هم به برجام مرتبط میکردند.
وی افزود: زمانی که مذاکرهکنندگان ایران در وین حضور داشتند، صحبت از خالی بودن خزانه میکردند. یکی از مذاکرهکنندگان در جلسهای تعریف میکرد که طرف مذاکرهکننده غربی به آنها گفته است اگر خزانه شما خالی است چرا دنبال برنامه هستهای هستید؟
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اظهارات مقامات دولت سابق مبنی بر اینکه هر توافقی بهتر از عدم توافق است اظهار کرد: این حرف بدان معنا است که هر توافقنامهای جلوی دولت قبل قرار میدادند، امضا میکردند.
وی با تأکید بر اینکه در مذاکرات بینالمللی وقتی طرفهای مقابل آمریکا و انگلیسی هستند که سابقه خوبی با ایران ندارند نباید حالت شیفتگی داشت ابراز کرد: متأسفانه دعواهای سیاسی داخلی در طول مذاکرات دولت سابق به سمت خارج هدایت میشد و با لجبازی، حرفهای خلاف زده میشد.
وی به ادعای رئیسجمهور سابق درخصوص لغو تحریمها در روز نخست اجرای توافق هستهای اشاره و تصریح کرد: این حرف صحیحی نبود، زیرا اساساً مسئله لغو در توافق مطرح نبود و اکثر قریب بهاتفاق تحریمها قرار بود تعلیق شود. تعلیق به این معنا است که رئیسجمهور بعدی آمریکا میتواند این شرایط را بازگرداند و این اتفاق در عمل افتاد. همچنین همه تحریمها هم قرار نبود تعلیق شود و فقط بخشی از آنها تعلیق میشد.
این کارشناس مسائل بینالملل دوره این افراد را تمام شده دانست و گفت: همان زمانی که این افراد در رأس بودند به کشور ضررهای قابلتوجهی زدند و به نظر میرسد اگر امروز سکوت کنند سنگینتر است.