پخش زنده
امروز: -
بیش فعالی به علت خشکی و داغی مغز است و باید با خنک کردن و تصفیه مغز حرارت غیر طبیعی را کاهش و بیماری را درمان کرد.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، طب سنتی معتقد است هرگاه حرارت کبد زیاد شود اخلاط سوخته در کبد ایجاد و وارد مغز و موجب بیش فعالی می شود، که باید با اصلاح مزاج حرارت بالای مغز را کاهش داد.
در علم نوین بیش فعالی (ADHD) نوعی اختلال رفتاری –رشدی است که باعث بروز واکنشهای تکانشی، اختلال در یادگیری و فعالیتهای فیزیکی بیش از اندازه شده و با برخی رفتارهای غیرعادی همراه است.
بهخاطر داشته باشید، رسیدگی نکردن به این بیماری میتواند مسائل و مشکلات بسیار حادی را ایجاد کند.
شایعترین علائم بیش فعالی عبارتاند از:
نکته:
علاوهبرآن چه گفته شد، طیف گستردهای از رفتارها و واکنشهای فردی را میتوان از بارزترین نشانههای این بیماری دانست. اگر هر یک از علائم یاد شده را در خود یا در فرزندانتان مشاهده میکنید، لازم است به پزشک مراجعه کنید.
بر اساس مطالعات، در فاصله سنین ۵ تا ۱۷ سالگی، از هر ۱۰ کودک یک نفر به اختلال ADHD مبتلاست. دانشمندان این عارضه را یکی از شایعترین اختلالات رشدی – عصبی این گروه سنی میدانند. بیش فعالی کودکان، عمدتاً مشکلات متعددی را بهدنبال داشته و ممکن است روند تحصیل کودک را مختل کند.
عدم تابآوری در فضای کنترل شده کلاس درس و عدم تمرکز در هنگام مطالعه و یادگیری از شایعترین مسائل این دوران به حساب میآید. پژوهشها نشان میدهند، احتمال درگیری پسران با این عارضه تا دو برابر بیش از دختران بوده و معمولاً با نشانههای متفاوتی همراه است.
با وجود شایع بودن این عارضه، علت به وجود آمدن بیش فعالی چندان مشخص نیست. با این حال، اعتقاد عمومی بر این است که بروز این بیماری به طور معمول دارای ریشههای عصبی و ژنتیکی است.
تحقیقات نشان میدهند، کاهش دوپامین از اصلیترین عوامل مؤثر در بهوجود آمدن ADHD است. دوپامین یک ماده شیمیایی است که ترشح آن به شکل قابلتوجهی بر روی فعالیتهای مغز و بدن انسان تأثیر گذاشته و به انتقال سیگنالهای عصبی کمک میکند. این ماده در ایجاد پاسخها و واکنشهای عاطفی مؤثر است.
یافتهها نشان میدهند، حجم قشر خاکستری مغز مبتلایان به این عارضه از سایر افراد کمتر است. ماده خاکستری شامل نواحی خاصی از مغز است که کنترل برخی رفتارها و عملکردها را برعهده دارد. از آن میان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
محققان هنوز هم برای آگاهی از دلایل بروز این عارضه تلاش میکنند. بااینحال، احتمال میرود موارد زیر اصلیترین علت به وجود آمدن بیش فعالی باشند:
از عمدهترین عوارض بیش فعالی میتوان به افسردگی، احتمال بروز خطرات فیزیکی جدی ناشی از حواسپرتی و ناآرامی، مشکلات خانوادگی و ارتباطی، ناتوانی در بیان احساسات، ایجاد مشکل در روند یادگیری، ناتوانی در پیروی از دستورالعملها، احتمال ازدستدادن شغل و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.
بیش فعالی بزرگسالان معمولاً از عدم درمان این اختلال در زمان کودکی ناشی میشود. بر اساس مطالعات، در حدود ۶۰ درصد از کودکان مبتلا به این عارضه به شکل مناسب درمان نشده و در دوران بزرگسالی هم همچنان از تبعات آن رنج میبرند. بیشفعالی بزرگسالان معمولاً با نشانههایی بهمراتب ملایمتر از کودکان همراه است. با این حال، اختلال مذکور به شکل قابلتوجهی بر جنبههای مختلف زندگی افراد تأثیرگذار بوده و ممکن است روابط خانوادگی یا حرفهای افراد را به شدت دچار اختلال کند.
تست بیش فعالی بر اساس روش واحدی انجام نشده و بسته به شرایط سنی فرد مبتلا و نوع عارضه ممکن است متفاوت باشد. برای انجام این کار، پزشک متخصص اطلاعات و سوابق ششماهه گذشته بیمار را جمعآوری کرده و درعینحال، معاینات بالینی موردنیاز را انجام میدهد.
تست بیش فعالی بزرگسالان در اصل، نوعی آزمون آنلاین است که میتواند به تشخیص این بیماری کمک کند. تعیین شدت این عارضه نیز از طریق پاسخگویی به آزمون مذکور امکانپذیر است. بهاینترتیب، فرد مبتلا در صورت لزوم میتواند به پزشک مراجعه کرده یا از طریق خدمات مشاوره آنلاین پذیرش ۲۴ علاوه بر برقراری ارتباط با بهترین متخصصان ایران، تست بیش فعالی را نیز دریافت کنند.
برای درمان ADHD به روش دارویی معمولاً دو گزینه وجود دارد:
محرکهای سیستم عصبی مرکزی (CNS) متداولترین داروهایی هستند که برای درمان ADHD تجویز میشوند. این داروها به افزایش ترشح دوپامین (dopamine) و نوراپینفرین (norepinephrine) کمک کرده و عملکرد مغز را بهبود میبخشند.
ممکن است داروهای محرک بر روی فرد مبتلا به اندازه کافی تأثیرگذار نبوده یا مصرف آنها عوارض جانبی مشکلآفرینی را به همراه داشته باشد. در این صورت، پزشک متخصص داروهای غیر محرک را تجویز خواهد کرد. برخی از داروهای یاد شده، سطح نوراپینفرین (norepinephrine) مغز را افزایش میدهند.
شرکت در جلسات رواندرمانی به فرد کمک میکند با احساسات ناشی از ابتلا به بیشفعالی و تبعات آن مقابله کند. همچنین، انجام این کار در کشف الگوهای مناسب رفتاری، بهبود روشهای برقراری ارتباط و مدیریت آنها تأثیرگذار خواهد بود.
هدف از رفتاردرمانی، آموزش روشهای کنترل و نظارت بر رفتار به فرد مبتلا و نزدیکان او است؛ بنابراین، جلسات رفتاردرمانی معمولاً با حضور فرد مبتلا، والدین یا در مواردی آموزگاران وی برگزار میشوند. به این ترتیب، اعضای خانواده و افراد مرتبط با فرد مبتلا به ADHD با استراتژیها و تکنیکهای مناسب برای برقراری ارتباط مؤثر و کمک به وی آشنایی مییابند.
بیشتر بخوانید : تشخیص یک اختلال در کودکان با کمک واقعیت مجازی
آموزش مهارتهای اجتماعی به یادگیری الگوهای رفتاری مناسب کمک میکند. از این جمله میتوان موارد زیر را نام برد:
درمان بیش فعالی در طب سنتی
بادام شیرین کمی گرم و تر است. برای کودکان (که زیاد فعالیت دارند) بسیار مفید است و موجب رشد آنان می شود، همان طور که گیاهان برای رشد به حرارت و رطوبت کافی نیاز دارند و عدم وجود هر یک موجب عدم رشد می شود، بدن انسان و کودکان (به خصوص) نیز از این امر مستثنی نیست.
استفاده از بادام
بادام دوست دستگاه گوارش و تنفس است و انرژی را افزایش می دهد. «روغن بادام» از نظر حرارت معتدل و از نظر رطوبت بخشی بسیار قوی است و این خاصیت برای افرادی که فعالیت ذهنی فراوانی دارند، بسیار مفید است.
این افراد می توانند روزی چند عدد بادام را کاملا بجوند و یک قطره از روغن آن را در بینی بچکانند. ماساژ با روغن بادام نیز عضلات را نرم و آماده فعالیت می کند. متأسفانه روغن بادام تقلبی که با پارافین و اسانس تهیه می شود، فراوان شده است و باید از جای معتبر روغن بادام را تهیه کرد.
علاوه بر این درمان بیش فعالی با عسل یکی دیگر از راهکارهای درمانی است که برای درمان بیش فعالی کودکان در طب سنتی به کار گرفته میشود.
همچنین با توجه به تحقیقلات انجام شده مشخص شده است که یکی دیگر از عواملی که در بروز این بیماری نقش دارد، کمبود آهن میباشد. این کمبود باعث افزایش علائم اختلال بیش فعالی در شخص میشود. از این رو لازم است افرادی که مبتلا به این اختلال هستند از مواد غذایی همچون اسفناج، عدس، کنجد و… استفاده کنند.
همچنین مصرف پروتئین ها یکی دیگر از راهکارهای درمان قطعی بیش فعالی در طب سنتی است که سبب افزایش تمرکز، تنظیم سطح قند خون و بهبود عملکرد مغز شخص می شود.
نکته مهم دیگری که در این زمینه وجود دارد آن است که لازم نیست همیشه مواد غذایی خاصی برای درمان خورده شود. گاهی لازم است از برخی مواد غذایی پرهیز کرد. برای مثال در افرادی که به این اختلال دچار هستند استفاده از لبنیات چندان توصیه نمیشود. اشخاصی که نسبت به مصرف لبنیات آلرژی دارند ممکن است با خوردن آن، علائم اختلال بیش فعالی در آنها افزایش یابد.
برای کمک به بهبود علائم بیش فعالی، ممکن است روشهای درمان خانگی و طبیعی بهعنوان مکمل یا جایگزین درمان دارویی توصیه شوند. روشهای درمان خانگی ADHD عبارتاند از:
اختلال بیش فعالی در صورت عدم رسیدگی ممکن است مشکلاتی جدی نظیر افسردگی، انزوا، مشکلات خانوادگی و ارتباطی و حرفهای را برای فرد به همراه داشته باشد؛ بنابراین، در صورت مشاهده نخستین علائم، علاوه بر تغییر سبک زندگی و مراقبتهای خانگی لازم است به پزشک مراجعه کرده یا با مشاوره با متخصصص اطفال در ارتباط باشید.
صحبت های خانم دکتر مقیمی درباره درمان بیش فعالی در طب سنتی
منابع : پذیرش ۲۴ ، درمانکده ، انجمن عارف