پخش زنده
امروز: -
اختلال خواب و کم خوابی عوارض زیادی برای بدن انسان به همراه دارد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، به نقل از پایگاه اینترنتی سَ منتِرِس ، بد خوابیدن یا دیر خوابیدن کنترل قند خون را در زمان بیداری مختل می کند. تجزیه و تحلیل داده های یک مطالعه تایید می کند تنظیم قند خون زمانی که افراد کم خواب هستند دشوارتر خواهد بود. در این صورت سطح قند خون بالا باقی می ماند و قند خون تثبیت نمی شود که موجب نیاز به تزریق انسولین می شود.
ارتباط میان دیابت نوع ۲ و کم خوابی مزمن به عنوان مثال در موارد کار شبانه در مطالعات متعدد تایید شده است.
علاوه بر این تردیدهایی در مورد ارتباط میان کم خوابی و بسیاری از سرطانها از جمله سرطان روده، پروستات و پستان وجود دارد. مطالعات اخیر تایید کرده است که در موارد آپنه انسدادی خطر سرطان به ویژه ریه و پوست افزایش مییابد. زیرا بدن خسته کمتر از خود در برابر سلولهای غیر طبیعی دفاع میکند و این احتمالا موجب بروز بیماری میشود.
در واقع کم خوابی تعداد سلولهای سرباز بدن را که عامل مقابله با سلولهای غیر طبیعی هستند کاهش میدهد.
آزمایشها همچنین نشان داده است در سرطان پستان اختلال خواب موجب افزایش رشد سلولهای سرطانی و متاستاز میشود.
اختلال خواب سیستم ایمنی بدن را هم تضعیف میکند. خواب شبانه آرام و عمیق خطر بیماریهای خود ایمنی و التهابی را کاهش میدهد و عملکرد صحیح سیستم غدد درون ریز را تضمین میکند.
سیستم ایمنی ضعیف میتواند موجب بروز اختلالات تیروئید شود که خود از عوامل اختلال در خواب است و در نتیجه این یک دور باطل است.
کمبود خواب همچنین از عوامل تخریب سیستم عصبی است که میتواند به زوال عقل یا ابتلا به آلزایمر منجر شود. پروتئینهای تاو به عنوان مشخصه زوال عقل در مناطقی از مغز که خواب را کنترل میکند تجمع مییابد و همین توضیح میدهد چرا این بیماران از کمبود خواب رنج میبرند.
اما کمبود خواب هم موجب تجمع این پروتئینها میشود. تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۳ نشان داد افرادی که تنها شش ساعت در شب میخوابند تجمع بیشتری از پروتئین بتا آمیلوئید هستند که دیگر نشانگر بیماری آلزایمر در مغز است. از همین رو افراد بین ۵۰ تا ۶۰ سال که خواب کمتر از شش ساعت دارند در دراز مدت با خطر بیشتر ابتلا به آلزایمر رو به رو هستند. اختلال خواب منجر به مشکلات بینایی هم میشود.