بسته سلامت؛
نکات تغذیه ای فصل بهار از دید طب سنتی
متخصصان طب سنتی توصیه می کنند برای در امان ماندن از بیماری ها در فصل بهار به خوراکی ها و نوشیدنی های مصرفی توجه کنید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کهگیلویه و بویراحمد، با فرا رسیدن فصل بهار طبیعت بدن نیز دچار تغییر و تحول می شود.باقی ماندن مواد زائد بدن در زمستان و رقیق شدن و به حرکت درآمدن این اخلاط به سوی اندام های ضعیف در فصل بهار موجب ابتلا به بیماری هایی مانند: دمل ها، ورم های چرکی، جوش ها، خارش، ورم های حلق، خونریزی بینی، زکام، گرفتگی صدا، سرفه، صرع، سکته ها و بیماری های دیگر می شود.
کارشناسان طب سنتی توصیه می کنند در بهار از خوردن غذاهای چرب و سنگین خودداری نمایید و برای جلوگیری از سستی و افزایش غلظت خون در فصل بهار از رژیم غذایی سبک استفاده کنید.
سیستم گوارشی ما با خروج گرما از اندام های داخلی، ضعیف تر می شود و دیگر قدرت کافی برای هضم غذاهای سنگین نخواهد داشت پس باید مصرف غذاهای سنگین تر و چرب تر را کاهش دهیم.
در فصل بهار در خوردن غذا میانه روی کنید.
مواد غذایی مناسب در فصل بهار
در بهار مزاج، حرارت و میزان رطوبت بدن تغییر می کند و اخلاط بدن با گرم تر شدن هوا و عبور از زمستان سفت و منجمد می شوند و قدرت هضم و جذب در سیستم گوارش کاهش می یابد، بنابراین بهتر است در فصل بهار برای اینکه دچار مشکلات کمتری گردید، غذای کمتری مصرف نمایید.
کم خوری در بهار باعث می شود بدن راحت تر بتواند خود را با شرایط تطبیق دهد و دچار مشکلات کمتری شود.
از مصرف خوراکی هایی با مزاج گرم پرهیز نمایید.
در فصل بهار خوراکی هایی با مزاج گرم مانند غذاهای چرب و سرخ کردنی، خوراکی های تلخ، تند و تیز و شور را مصرف نکنید و همراه غذا ادویه های دارای مزاج گرم را نخورید بلکه بهتر است غذاهای خنک، غذاهای غلیظ و با طبیعت سرد مصرف کنید تا هیجان و رقت اخلاط و مواد تعدیل شود.
برای کاهش خارش گلو این نوشیدنی مفید است
در بهار بسیاری از افراد دچار حساسیت های فصلی خواهند شد. از علائم حساسیت فصلی، خارش گلو، چشم ها، بینی، عطسه، سرفه و... است.
درمانگران طب سنتی برای درمان حساسیت توصیه می کنند افراد ۱۰ گرم گل بنفشه و شکر تیغال را در ۲ لیوان آب ریخته و روی حرارت ملایم بجوشانند تا یک لیوان آن باقی بماند.
دمنوش باقی مانده را صاف کرده و شب پیش از خواب میل کنند. بهتر است افرادی که خارش گلوی شان خیلی زیاد است علاوه بر شب، صبح بعد از بیدارشدن از خواب نیز یک لیوان از این دمنوش گیاهی بنوشند.
حساسیت فصلی دارید ؟ این غذا ها را نخورید:
استفاده از روغن بنفشه و بادام برای درمان عطسه های ناشی از آلرژی و حساسیت فصلی مفید است.
برای درمان عطسه روزی ۲ بار، یک قطره از روغن بنفشه را درون حفره های بینی خود بچکانید یا از این روغن به پیشانی خود بمالید.
همچنین بهتر است مواد غذایی حساسیت زا مانند گوجه، بادمجان، ادویه جات، غذاهای سرخ کردنی، شکلات، و قهوه نخورید.
به صورت مکرر حمام و وزرش نکنید.
در فصل بهار، غذا های گرم و خشک نخورید و از انجام ورزش زیاد و سنگین اجتناب نمایید.
همچنین از حمام مکرر خودداری شود و به جای آب از عرق کاسنی یا عرق شاه تره استفاده شود.
از خوردن غذاهای کنسروی و مانده پرهیز کنید.
در فصل بهار، غذاهای شور، غذاهای کنسروی، مانده، غذاهای غلیظ مانند کله پاچه، خامه و ماست ترش نخورید.
گرسنگی نکشید
گرسنگی سبب تحریک بیشتر اخلاط می شود پس نباید اجازه دهید که بیش از حد گرسنه شده و سپس غذا بخورید. در این فصل هنگام گرسنگی بهتر است مواد غذایی سبک و کم کالری مثل میوه ها و سبزیجات را میل کنید.
گوشت کمتر مصرف کنید
در فصل بهار بهتر است گوشت گوسفند، گوساله، گاو کمتر مصرف شود زیرا مصرف زیاد گوشت باعث افزایش گرمی و رطوبت در بدن می شود و به علت گرم و تر بودن فصل بهار، مصرف بیش از حد گوشت باعث ایجاد بیماری در بدن می شود.
در این فصل بهتر است گوشت پرندگانی مانند کبک و بلدرچین مصرف شود.
همچنین با گرم شدن هوا، قدرت هاضمه کاهش یافته و معده افراد نمی تواند غذاهای گوشتی را هضم کند و هضم بد غذا اخلاط نامناسب را در بدن می سازد.
بدنتان را پاکسازی نمایید
در فصل بهار پاکسازی کبد از سموم اهمیت زیادی دارد و تغذیه صحیح، در این امر نقش مهمی خواهد داشت.
در صورت پاک نشدن کبد از سموم، دریافت غذای بیشتر سبب سلامتی نمی شود و باعث بروز بیماری ها، ایجاد دمل های چرکی، بثورات پوستی، خونریزی از بینی و پارگی برخی رگ های بدن به دلیل زیادی خون ناشی از عدم دفع مواد و فضولاتی که در طول زمستان در بدن جمع شده اند، می شوند.
در بهار هر فرد باید پاک سازی بدن انجام دهد.
این پاکسازی متناسب با عادت ها و قابلیت های فردی افراد از طریق قی کردن، حجامت کردن، فصد (خون گیری) یا مصرف داروهای مسهل انجام می شود.
این پاکسازی ها شامل:
۱ - خونگیری بر حسب مزاج و سن فرد با نظر متخصص طب سنتی مثل فصد حجامت زالو به خصوص برای افراد دارای غلظت خون و فشار خون.
۲ - کم خوری و پرهیز از برهم خوری به خصوص برای کسانی که با خون گیری ها مشکل دارند.
پرخوری کردن فضولات هضم بالایی دارد، از طرفی با فضولات متکاثف در فصل زمستان جمع شده و تولید خلط ناصالح و خام می کنند.
۳ - از مصرف زیاد نوشیدنی های گرمی بخش و رطوبت زا پرهیز شود چون باعث هیجان مضاعف خلط دم میشوند که در بهار این خلط به خودی خود دارای هیجان است.
۴ - مصرف غذاهای مولد خون و محرک خلط دم مانند گوشت قرمز و ادویه جات تند و فلفل و شیرینی جات کمتر شود.
۵ - از شربت ها و نوشیدنی های خاموش کننده یا مطفی حرارت به اعتدال استفاده شود.
۶ - از ادویه جات تند و شوری ها و تنقلات شور پرهیز شود.
۷ - حمام داغ و طولانی و آبگرم معدنی ممنوع است.
۸ - اگر با خوردن غذا یا میوه ای احساس سنگینی و خشکی دهان یا خواب رفتن و مورمور شدن دست و پا کردید حتما آن را از وعده غذایی خود حذف کنید. خوراکی های را مصرف کنید که به شما نشاط و سبکی می دهند.
۹ - از خشم و پرخاشگری پرهیز شود. چون موجب افزایش بی رویه حرارت بدن است.
۱۰ - به هر شکل ممکن یبوست برطرف شود.
امروزه به دلیل فراگیر شدن بیماری غلظت خون و فشار خون، باید افراد دچار این بیماری ها در انتخاب غذاهای فصل بهار دقت کنند و در این فصل از خوراکی های رقیق کننده خون و کاهنده فشار خون استفاده کنند.
مصرف این نوشیدنی ها در فصل بهار مفید است:
همانطور که میدانید در فصل زمستان سموم تجمع یافته و مواد هضم نشده در بدن به وجود می آید. در این فصل بهتر است، شربت های خنک مانند لیمو، نارنج، آلبالو، به، غوره، انار، سکنجبین، کاسنی و زرشک بنوشید.
شربت ها مانند: شربت ریواس، شربت غوره، شربت آبلیمو.
میوه ها و آبمیوه ها شامل: والک، آلوچه یا گوجه سبز، آب سیب، ریواس.
میان وعده ها: کاهو با سکنجبین.
این مواد را در سبد خوراکی های تان بگنجانید
بهترین و مفیدترین غذاها در فصل بهار سبزی و حبوبات محسوب می شود، بنابراین بهتر است در وعده ناهار و شام از سبزی ها فصل، سبزی های صحرایی برای تهیه خوراک، آش و انواع بورانی با سبزی های تازه و با طراوت استفاده کنید.
امروزه به دلیل فراگیر شدن بیماری غلظت خون و فشار خون، باید افراد دچار این بیماری ها در انتخاب غذاهای فصل بهار دقت کنند و در این فصل از خوراکی های رقیق کننده خون و کاهنده فشار خون استفاده کنند.