پخش زنده
امروز: -
در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۶۰ رزمندگان اسلام موفق شدند تنگه جنگ حاجیان در محور گیلان غرب را آزاد و متجاوزان را از خاک میهن بیرون کنند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، صدام بعثی با آرزوی تصرف ایران اسلامی به مرزهای کشور حمله کرد اما مردم گیلان غرب با مقاومت خود قصر آرزوی دشمن را ویران کردند.
موقعیت گیلان غرب
شهر گیلانغرب (به کردی: گیهڵان) مرکز شهرستان گیلانغرب است. این شهر در جنوبغربی استان کرمانشاه واقع و به عنوان پایتخت اصلی ایل کلهر شناخته شده میباشد تمام مردم این شهر با یکدیگر فامیل هستند و به همین علت باهم بسیار صمیمی هستند.
گیلانغرب شهری مرزی است و بر سر مسیر اصلی قصرشیرین به ایلام واقع شدهاست که استان ایلام را به مرز خسروی و گذرگاه مرزی پرویزخان وصل میکند.
جنگ ایران و عراق
صدام بعثی، اسم عملیات آغاز جنگ را سریع و برق آسا گذاشته بود که لشکرهای ۴ و ۱۲ ارتش بعثی پس از تصرف قصرشیرین در روز سوم مهرماه سال ۵۹ به منظور تصرف گیلانغرب راه این شهرستان را در پیش گرفتند.
ساعت پنج بعد ازظهر روز سوم مهرماه بود که از قصرشیرین خبر رسید ارتش عراق در حال پیشروی به طرف گیلانغرب است که باشنیدن این خبر، گیلانغربیها فرار نکرده و در قالب نیروهای مردمی متشکل از شهرنشینان، روستاییان و عشایر آرایش دفاعی گرفتند و آماده رزم شدند.
قبل از رسیدن ارتش عراق به ورودی شهر گیلانغرب، مردم با کندن سنگر در مناطق جلوتر از سمت باغ فلاحت تا میدان کنونی مقاومت و تپه ماهورهای اطراف شهر به مقابله با نیروهای متجاوز پرداخته و با سلاحهای شکاری و تبر به مبارزهای جانانه پرداختند.
دفاع مردم از شهر
با دفاع مردم معادلات دشمن به هم ریخت، زیرا ارتش بعثی که آمده بود تا ویران کند و بگذرد، در ورودی شهر غافلگیر شد و در روستاهای اطراف و مجاورت شهر، مردم آب را در اراضی کشاورزی رها کردند تا تانکها و نفربرهای دشمن گرفتار شوند، از این رو زمینهای کشاورزی به شکل باتلاق درآمد و ادوات جنگی دشمن در گل و لای زمین گیر شد.
بمباران شهر
ستاد فرماندهی حزب بعث برای شکستن مقاومت مردم تصمیم جدیدی گرفت و اقدام به بمباران کرد، اما مقاومت مدافعان که ترکیبی از مردم و اندک نیروهای رزمنده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود، تغییری نکرد و لشکر چهارم حزب بعث با مقاومت مردم همیشه مقاوم گیلان غرب زمین گیر شد.
رشادت شهید شیرودی
سپس هوانیروز قهرمان وارد عمل شد تا با رشادت شهید شیرودی حلقه دفاع محکمتر و شکل تهاجمی به خود گیرد که دشمن با زبونی مجبور به عقب نشینی تا فاصله ۱۰ کیلومتری از شهر شد و رفته رفته زمینه خلق حماسههای ماندگار فراهم شد که عملیاتهای بزرگ مطلع الفجر، مسلم بن عقیل و انتقام و آزادسازی نقاط اشغالی را تا آن سوی مرزها محقق کرد.
تخریب 32 روستا
گیلان غرب در طول دفاع مقدس بارها آماج حملات هوایی، موشکی و توپخانهای بود به گونهای که شهر و ۳۲ روستا به طور کامل تخریب شد، اما مردم هیچگاه منطقه را رها نکردند و به شکل آواره در دیگر شهرها ساکن نشدند.
مردم گیلان غرب نه تنها باری بردوش دولت نگذاشتند بلکه در کنار رزمندگان ماندند تا علاوه بر فعالیتهای اقتصادی، با تشکیل تیپ مستقل مسلم بن عقیل کنترل اوضاع را به دست گرفتند.
گیلان غرب در طول دفاع مقدس بیش از ۱۵۰ بار بمباران شد که تقدیم ۷۵۰ شهید گرانقدر، ۲ هزار و ۲۵۰ جانباز سرافراز و ۱۴۱ آزاده سرافراز از این سرزمین و پنج هزار و ۸۰۰ شهید مهاجر از جای جای ایران اسلامی در این منطقه خود گواهی بر مطهر بودن این خاک پاک است.
روز مقاومت مردم
گیلانغرب به خاطر مقاومت مردماش در برابر حملهٔ ارتش عراق در سال ۱۳۵۹، از سوی سید علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران دومین شهر مقاوم کشور نامیده شدهاست. در تقویم رسمی ایران نیز چهارم مهر ماه روز مقاومت مردم گیلانغرب نام گرفتهاست.
عملیات آزاد سازی تنگه حاجیان
عملیات آزاد سازی تنگه حاجیان در منطقه گیلان غرب در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۶۰ صورت گرفت، این عملیات ۱۰ روز پس از عملیات بازی دراز و به منظور آزاد سازی تنگه حاجیان و باز شدن جاده مواصلاتی گیلان غرب به جبهه شیشه راه و سرپل و با شرکت ۹۰۰ تن از نیروهای سپاه انجام گرفت.
بیشتر بخوانید:سالگرد حمله شیمیایی رژیم بعثی عراق به روستاهای کرمانشاه
آزاد سازی تنگه حاجیان واتصال جاده مواصلاتی جبهههای گیلان غرب به سرپل ذهاب واسارت بیش از ۱۰۰ تن از نیروهای دشمن از جمله نتایج این عملیات بود.
منابع: ویکی پدیا، خبرگزاری مهر، ایرنا