پخش زنده
امروز: -
اجرای طرحهای آبخیزداری علاوه بر حفاظت از جنگلها و مراتع نقش مهمی در جلوگیری از فرسایش خاک دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان لرستان، اجرای طرحهای آبخیزداری علاوه بر حفاظت و صیانت ازجنگلها و مراتع نقش مهمی در کنترل سیلاب و جلوگیری از حرکت خاک ایفا میکنند.
قرار گرفتن در ارتفاعات زاگرس و خروج سالانه حدود ۱۲ میلیارد متر مکعب روانآب، لرستان را از دیرباز به یکی از سیل خیزترین مناطق ایران تبدیل کرده که سیل فروردین ۹۸ نمونهای از سیلهای مخرب استان است.
سپهوند، معاون منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گفت: این میزان از سیلاب باعث شده که سالانه ۵۷ میلیون متر مکعب رسوب خارج شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان هم، میانگین فرسایش خاک در لرستان را ۲۵ تن در هکتار عنوان کرد و گفت: این میزان در کشور ۱۶ تن در هکتار و نرم جهانی ۱۲ تن در هکتار است.
حسین میرزایی، میزان فرسایش در برخی نقاط استان را ۵ برابر نرم جهانی اعلام کرد.
به گفته چمن پیران، کارشناس خاک حداقل ۳۰۰ سال زمان برای تولید یک سانتی متر خاک لازم است.
وی افزود: شیب بالای ۷۰ درصد، تخریب جنگلها و مراتع، چرای بی رویه و آتش سوزیها از عوامل مخرب فرسایش خاک است.
سپهوند، معاون منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گفت: یازده شهرستان استان و ۱۵۰ روستا در معرض خطر سیل و لغزش رسوب هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان هم گفت: تاکنون عملیات آبخیزداری در ۷۰۰ هزار هکتار از مناطق مستعد سیل استان انجام شده است.
به گفته رفیعی، مدیر مرکز خدمات کشاورزی بخش ویسیان، با ساخت بند خاکی دوگره بخش ویسیان با ظرفیت ۵۰۰ هزار متر مکعب نه تنها خطر سیل برطرف شده بلکه ۷۰ درصد اراضی دیم به آبی تبدیل شده است.
اگرچه در اجرای طرح صیانت از خاک به عنوان ماده اصلی ادامه حیات و تولید غذا، عملیات آبخیزداری تاکنون تنها در یک سوم از مناطق مستعد سیل انجام شده است، اما با همین مقدار ضمن کاهش فرسایش خاک و جلوگیری از سیلابهای مخرب سالانه حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب در سفرههای زیرزمینی استان ذخیره میشود که معادل کل حجم آب سدهای افتتاح شده لرستان است.