تولید برنج در آستانه ۲.۵ میلیون تن
دبیر انجمن حمایت از برنج ایران از افزایش تولید برنج خوش طعم و با کیفیت خبر داد و گفت: تاکنون دو میلیون و ۲۲۵ هزار تن برنج برداشت شده است و ۱۵۰ هزار تن نیز در کشت دوم شالیزارها برداشت خواهد شد.
به گزارش واحد مرکزی خبر، جمیل علیزاده شایق در مصاحبه با رادیو اقتصاد از تولید استثنایی برنج با کیفیت و خوش طعم امسال به علت مطلوب بودن شرایط آب و هوایی خبر داد و گفت: فقط در مازندران ۹۰ هزار هکتار زیر کشت دوم برنج (رتون) قرار دارد.
وی افزود: امسال واردات برنج همزمان با برداشت و عرضه آن افزایش یافته که قابل تامل است.
دبیر "انجمن حمایت از برنج ایران" تصریح کرد: باید هزینه تمام شد برنج را کاهش دهیم و خوشبختانه امسال ضریب تبدیل شالی به برنج و همچنین عملکرد تولید بیشتر شده است.
وی درباره علت افزایش اخیر قیمت برنج گفت: فاصله قیمتی مراکز تولید در استان های شمالی با مراکز مصرف عمده در کلان شهرها زیاد است؛ برنجی که در مراکز تولید در شمال کشور عرضه می شود ناخالصی ندارد و با خردگی دو تا سه درصد عرضه می شود اما در برخی مراکز پرتقاضا به کیسه ای از انوع برنج با کیفیت و بی کیفیت تبدیل می شود.
وی به خانوارها نیز توصیه کرد، با ایجاد گروه های همگن و خرید یکپارچه از مراکز تولید برنج تلاش کنند این محصول را با قیمت مناسب تهیه کنند و هم از کیفیت آن مطمئن باشند.
دبیر "انجمن حمایت از برنج ایران" با اشاره به کشت دوم در شالیزارها گفت: کشت رتون ( به فتح ر) یا برداشت دوم هم رایج شده است و باید توسعه یابد.
برنج رتون به معنی پرورش دوباره ساقه های برنج است که پس از برداشت محصول اول در اواخر مرداد، کشاورزان دوباره از همان زمین محصول برداشت می کنند. کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب و نهاده های کشاورزی، کیفیت بالا و عطر و طعم مناسب از ویژگی های برنج رتون است. به ازای هر هکتار زمین به طور متوسط یکهزار و ۲۰۰ کیلوگرم برنج رتون تولید می شود.
از آن جایی که در این نوع کشت به نشای مجدد نیست و از طریق همان نشای اول محصول دوم پربرداشت رشد میکند؛ محصول رتون در مدت زمان کوتاهتر پس از برداشت محصول نخست، قابل برداشت است.
حدود ۶۰ درصد شلتوک برنج رتون به برنج سفید تبدیل میشود؛ این برنج به صورت بیولوژیک و بدون استفاده از سموم تولید می شود.
عمده برنج کشور در استان های مازندران و گیلان و بخشی هم در استان گلستان تولید می شود اما استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی و خراسان شمالی، قزوین، زنجان، آذربایجان شرقی، لرستان، ایلام، سیستان وبلوچستان هم برنج کاری اندکی دارند که به مصرف خود کشاورزان می رسد. در اردبیل، کردستان و کرمانشاه نیز برنج کاشت می شود.