پخش زنده
امروز: -
امروز یکشنبه همه پرسی قانون اساسی در ازبکستان با هدف تقویت قدرت رئیس جمهور برگزار میشود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ امروز یکشنبه همه پرسی قانون اساسی در ازبکستان با هدف تقویت قدرت رئیس جمهور برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از تاشکند، این همهپرسی امروز در تاریخ ۳۰ آوریل ۲۰۲۳ برگزار میشود. هدف از برگزاری این همه پرسی افزایش اختیارات شوکت میرضیایِف؛ رئیس جمهوری این کشور است. این تغییرات شامل افزایش مدت دوره ریاست جمهوری از پنج سال به هفت سال و حذف محدودیت تعداد دورههای حضور در قدرت است. به این ترتیب، شوکت میرضیایف، رئیس جمهور فعلی ازبکستان، میتواند تا سال ۲۰۴۰ در قدرت باقی بماند. علاوه بر این، تغییرات دیگری نظیر لغو مجازات اعدام، افزایش حقوق اجتماعی و امنیت قضایی نیز در همهپرسی مطرح شده اند.
شوکت میرضیایف، اصلاح طلب خودکامهای است که به قول خودش میخواهد پرجمعیتترین جمهوریهای شوروی سابق در آسیای مرکزی را به عصر جدیدی از توسعه سوق دهد.
بر اساس اعلام کمیسیون انتخابات ازبکستان، مراکز رای گیری در ساعت ۸ صبح به وقت محلی (۰۳۰۰ GMT) باز شدند و در ساعت ۲۰:۰۰ (۱۵۰۰ GMT) بسته خواهند شد.
اگرچه مقامات این کشور بر این باورند که اصلاح دو سوم قانون اساسی امکان دموکراتیک کردن و ارتقای سطح زندگی ۳۵ میلیون نفر از جمعیت این کشور را که حقوق آنها مدتهاست توسط یک رژیم سرکوبگر نادیده گرفته شده است، فراهم سازد، اما بیشتر از همه این خود میرضایف است که بیشترین سود را از آن خواهد بود. چون میتواند تا مدت زمان زیادی دیگری در قدرت باقی بماند.
از جمله اقدامات اصلی در واقع عبور از دوره پنج ساله به دوره هفت ساله و بازنشانی دو دوره ریاست جمهوری به صفر است. یعنی رئیس جمهوری کنونی بعد از اینکه دو دوره فعلی ریاست جمهوری اش تمام شد. دوباره از صفر میتواند دو دوره دیگر رئیس جمهوری این کشور آسیای میانه شود. به طور نظری این بازنگری در قانون اساسی ازبکستان به رهبر فعلی ۶۵ ساله اجازه میدهد تا سال ۲۰۴۰ در قدرت بماند.
تصویب این متن پس از یک کارزار یک جانبه در کشوری که مطبوعات تا حد زیادی تحت کنترل هستند، قطعی است.
با این وجود، قدرت برای مشروعیت بخشیدن به این قانون اساسی جدید، با بسیج مشاهیر محلی برای ستایش شایستگی این قانون جدید و شایستگیهای خود رئیس جمهوری، از طریق برگزاری گردهماییهای سیاسی و کنسرتهای بزرگ، تلاش زیادی کرده است.
بیلبوردها در پایتخت تاشکند، بزرگترین شهر آسیای مرکزی، مکالمات پیامکی خیالی را به نمایش میگذارند که از رای دهندگان خواسته میشود شرکت کنند، مانند بابا، آیا ما به پارک میرویم؟ نه، اول ما رای میدهیم.
به نظر میرسد این استراتژی کارساز است. دانیلوف، دانشجوی ۱۸ سالهای در گفتگو با گزارشگر این خبرگزاری میلیون میگوید معتقد است که سازماندهی این همه پرسی تصمیم خوبی است تا بتوانیم آینده کشورمان را انتخاب کنیم.