پخش زنده
امروز: -
متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: بهترین زمان برای مشاوره تغذیه در صورت مبتلا نبودن به بیماریهای مزمن (دیابت و قلبی عروقی)، اختلالات هورمونی و چاقی، دو تا سه ماه قبل از اقدام به بارداری است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی؛ دکتر غزاله اسلامیان درباره بهترین زمان مشاوره تغذیه پیش از بارداری گفت: بهترین بازه زمانی برای رشد کودک هزار روز اول زندگی است به عبارتی از آغاز بارداری مادر تا دومین سالگرد کودک، دورهای است که برخورداری از تغذیه مطلوب، پایه و اساس اصولی برای روزهای آینده را فراهم میکند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه برنامهریزی برای رشد مناسب کودک، باید پیش از لقاح آغاز شود، افزود: در افراد با مشکلات ناباروری دو تا سه ماه پیش از شروع دوره درمان ناباروری است و در صورت وجود مشکلات زمینه ای، زمان بیشتری را باید در نظر گرفت.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه بر اساس مطالعات، رژیم غذایی مادران در دوران بارداری بر باروری فرزندان آنها در آینده نیز اثر دارد، تاکید کرد: رژیم غذایی یک زن باردار، میتواند علاوه بر روزها و ماههای اول زندگی فرزندش بر زندگی نسلهای بعدی نیز اثر داشته باشد.
دکتر اسلامیان گفت: ارتباط تغذیه با باروری فراتر از بحث تعادل انرژی و وزن مناسب است به این شکل که الگوی مواد غذایی دریافتی، نقش مهمی در پاسخهای هورمونی مؤثر در باروری دارد.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه تأکید کرد: در تنظیم رژیم غذایی پیش از بارداری، توجه به نسبت بین دریافت پروتئین، کربوهیدرات و چربی، نوع پروتئین، کربوهیدرات و چربی دریافتی و زمان مصرف وعدهها و میان وعدههای غذایی با توجه به تغییرات هورمونی درشبانه روز، وضعیت دریافت مواد معدنی و ویتامینها مهم است.
خانم اسلامیان با اشاره به اینکه در افرادیکه از روشهای کمک باروری (IVF، IUI، ICSI) برای باردار شدن استفاده میکنند، اصلاح رژیم غذایی در موفقیت بارداری اهمیت دارد، تاکید کرد: در افراد مبتلا به اختلالات تخمکگذاری و چاقی اصلاح سبک زندگی و تغذیه مناسب در باروری به مراتب مهمتر هم میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه مادران آینده از دوران کودکی و بویژه پس از بلوغ باید تغذیه سالمی داشته باشند تصریح کرد: تغذیه ناسالم تشدیدکننده اختلالات تخمکگذاری است و دریافت پایین مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدانها (میوهها وسبزیها) و دریافت ترکیبات غذایی حاوی اکسیدان بالا (فستفودها و غذاهای سرخ کردنی)، التهاب را در بدن تشدید میکند و این مسئله بر قدرت باروری اثرات منفی دارد، بنابراین اصلاح الگوی غذایی دختران و زنان برای تخمک گذاریهای فعال بسیار تاثیر گذار است.
دکتر اسلامیان با اشاره به اینکه زنان در سنین باروری، قبل از اقدام به بارداری باید الگوهای غلط غذایی خود را اصلاح کنند، افزود: این مسئله کمک میکند، با ذخایر کافی مواد مغذی دوران بارداری را طی کنند و در عین حال مادر و جنین نیز دچار کمبود مواد مغذی نشوند، وزن گیری جنین به درستی انجام شود، مادر دچار اضافه وزن بیش از حد نشود و مادر به پیروی از الگوی غذایی سالم عادت کند تا ۹ ماه بارداری را به راحتی طی کند و در نهایت دریافت نکردن مواد غذایی ناسالمی که در گذشته به مصرف آنها عادت داشت، سخت و طاقت فرسا نباشد. برای مثال مادری که عادت داشت قبل از بارداری هر روز نوشابه و قهوه به مقدار زیاد دریافت کند، در دوران بارداری حذف این مواد غذایی میتواند چالش برانگیز شود، بنابراین اصلاح الگوهای غذایی قبل از اقدام به بارداری نقش مهمی در پیروی مادر از رژیم غذایی سالم دارد.
خانم اسلامیان تاکید کرد: زنان در سنین باروری، از سه ماه قبل از اقدام به بارداری روزانه یک عدد قرص اسید فولیک باید مصرف کنند، مصرف اسید فولیک قبل از بارداری از تولد نوزاد مبتلا به نقص لولههای عصبی جلوگیری میکند همچنین درباره میزان و زمان مصرف با متخصص زنان مشورت شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه در صورت ابتلا به کم خونی و همچنین کمبود ویتامین D قبل از بارداری باید درمان انجام شود خاطرنشان کرد: بسته به میزان و شدت این کمبودها، نوع درمان و میزان مصرف مکمل متفاوت است که باید با متخصص مشورت شود.
خانم اسلامیان گفت: وجود ذخیره کافی املاح و ویتامینها در بدن، برای دوران بارداری ضروری است، مادرانی که قصد بارداری دارند باید از استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنیهای الکلی از قبل از اقدام به بارداری پرهیز کنند تا در دوران بارداری بر عدم استفاده از آنها پایبند بمانند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه در دوره بارداری، مادر و جنین هر آنچه که میخورند، مینوشند و تنفس میکنند با یکدیگر مشترک است، هشدار داد: دوران بارداری و شیردهی از دورههای آسیب پذیرترین زندگی افراد به شمار میآید، غذایی که مادر طی دوران بارداری مصرف میکند بر سلامت جنین، سلامت فرزندش پس از تولد و در دوران بزرگسالی، اثر گذار است.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی دانشگاه با اشاره به اینکه ترکیب و زمان وعدهها و میان وعدههای مصرفی در هر دوره از بارداری، اثر تعیین کنندهای در پاسخهای هورمونی، متابولیکی و قلبی جنین در زندگی بعد از تولد دارد،گفت: پیروی مادر از یک رژیم غذایی مناسب بر اساس سه ماهه اول، دوم و سوم بارداری ضرورت پیدا میکند، همچنین تغذیه نقش مهمی در پیشگیری و کنترل عوارض بارداری دارد.
دکتر اسلامیان با بیان اینکه تغذیه مناسب در دوران بارداری باید شامل سه اصل کفایت، تعادل و تنوع باشد، گفت: مادر باردار باید در طول روز به میزان کافی و مناسب و به شکل متنوع از همه گروههای مواد غذایی، دریافت کند و توجهی به باورهای غلط و توصیههای غیرعلمی دیگران نکند.
* آیا زن باردار باید اندازه دو نفر غذا بخورد؟
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با انتقاد از این تفکر که زن باردار باید «اندازه دو نفر غذا بخورد» هشدار داد: میزان دریافت انرژی در این دوران حتما باید بر اساس سه ماهههای بارداری و تعداد جنینها کنترل شود، زیرا اگر افزایش وزن مادر باردار بیش از حد معمول و طبیعی باشد، بارداری را با مشکل مواجه خواهد کرد، به یقین چنین وضعیتی به نفع جنین و مادر نیست.
دکتر اسلامیان با اشاره به اینکه زنان باردار باید برنامه غذایی منظمی داشته باشد و وعدههای غذایی را در یک باز زمانی مشخص مصرف کنند، افزود: با استفاده از میان وعدههای سالم، تعداد وعدههای غذایی را در روز افزایش دهند و در مقابل، حجم هر وعده غذایی را در برنامه غذایی خود کمتر کنند تا از نوسانات قند خون جلوگیری کنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه نان مصرفی در دوران بارداری باید از آرد سبوس دار، تهیه شده باشد (نان سنگک یا نان جو) توصیه کرد: نانهای سفید و فانتزی مثل نان لواش، انواع باگت و نان ساندویچی را کمتر در رژیم غذایی خود مصرف کنید.
دکتر اسلامیان مصرف مخلوط غلات و حبوبات مانند عدس پلو، لوبیا پلو، عدسی با نان و خوراک لوبیا با نان، به جای برنج سفید به تنهایی، پروتئین مناسبتری را در رژیم غذایی برای زنان باردار تأمین میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی افزود: به طور معمول باید در بارداری سه واحد از انواع شیر و لبنیات کمچرب و انواع گوشتهای سفید و قرمز به مقدار نیاز دریافت شود. همچنین انواع مغزدانهها مانند پسته، بادام درختی، گردو و فندق منابع مناسبی از پروتئین، اسیدهای چرب ضروری و مواد معدنی هستند و به عنوان میان وعده، مادران باردار ترجیحا به صورت خام و بدون نمک میتواند از آنها استفاده کنند.
دکتر اسلامیان مصرف روزانه میوهها و سبزیهای متنوع (در رنگهای سبز، زرد، نارنجی، بنفش و قرمز) در دوران بارداری نیز به زنان باردار توصیه کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی افزود: به جای آب میوه بهتر است مادران باردار، از خود میوه در میان وعدههای روزانه، مصرف کنند و میوهها و سبزیجاتی که به شکل خام، دریافت میکنند را قبل از مصرف به دقت شسته و ضد عفونی کنند.
دکتر اسلامیان پرهیز از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده در دوران بارداری را ضروری دانست و گفت: برای مثال از مصرف روغن جامد، سسهای چرب، فرآوردههای گوشتی پرچرب مثل سوسیس، کالباس، همبرگر، کله پاچه، دل، جگر، قلوه و مغز در برنامه غذایی خودداری شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه مادران باردار باید از روغنهای مایع گیاهی سرشار از اسیدهای چرب ضروری به ویژه روغن زیتون و روغن کلزا استفاده کنند، گفت: تا حد امکان مواد غذایی در دوران بارداری به صورت تازه مصرف کنید، برای مثال مغزدانههایی که مدت زمان زیادی در کابینت نگهداری شده اند ممکن است به دلیل شرایط نگهداری، برای سلامتی مضر باشند و یا سبزیجاتی که در فریزر ذخیره شده اند، خواص تغذیهای خود را از دست دادهاند.
دکتر اسلامیان تأکید کرد: همچنین مادران باردار باید به میزان کافی درروز آب بنوشند و بر اساس رنگ ادرار میزان آب دریافتی خود را تنظیم کنند، همچنین مصرف نوشابهای انرژی زا، قهوه، چای پررنگ و نوشابههای گازدار توصیه نمیشود، زیرا به دلیل کافئین بالا منجر به از دست دادن آب میشوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت: مادران آینده نیز باید به رژیم غذایی خود از قبل از اقدام به بارداری و همچنین در دوران بارداری، توجه ویژهای داشته باشند همچنین مراجعه به متخصصان تغذیه و بهرهگیری از مشاورههای درست و اصولی، در طی شدن این دوران نقش اثرگذاری دارد.