پخش زنده
امروز: -
عضو کلینیک سلامت جنسی مرکز درمان باروری و ناباروری ابن سینای جهاددانشگاهی، گفت: ویروس HPV از طریق شنا کردن و سطوح منتقل نمیشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از روابط عمومی جهاددانشگاهی، دکتر زهر ثقه الاسلامی،افزود : اصلیترین راه انتقال ویروس پاپیلوم انسانی یا HPV، از طریق تماس نزدیک مخاطی و برقراری ارتباط جنسی است. این ارتباط باید مداوم به مدت چند دقیقه و بسیار نزدیک باشد تا تلقیح ویروس صورت بگیرد، بنابراین ویروس HPV از طریق سطوح یا شنا کردن منتقل نمیشود. این ویروس تنها میتواند از طریق لیزر در ناحیه ژنیتال ایجاد شود؛ اگر چنانچه سری لیزر برای فرد نباشد امکان انتقال این ویروس از فرد آلوده به فرد سالم وجود دارد، بنابراین اگر سری لیزر هر فرد جدا یا یک بار مصرف باشد، امکان انتقال این بیماری بسیار اندک میشود. همچنین این ویروس امکان دارد هنگام زایمان طبیعی از مادر به نوزاد انتقال داده شود و ضایعات حنجره و تنفسی در نوزاد به وجود آورد.
این متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری به انواع سوشهای ویروس HPV اشاره کرد و افزود: ویروس HPV به دو سوش کم خطر و پر خطر تقسیم بندی میشوند. شایعترین سوشهای کم خطر ۶ و ۱۱ و سوشهای پرخطر ۱۶ و ۱۸ هستند. کم خطری و پرخطری این سوشها به علت مدت زمانی است که در داخل سلولهای بدن به صورت فعال باقی میمانند؛ این ویروسها اگر مدت فعالیت شان طولانیتر شود، قطعا میتوانند تغییر سلولی و ضایعات پیش بد خیمی ایجاد کنند.
وی تصریح کرد: سوشهای کم خطر، حدود ۸ ماه و سوشهای پر خطر میتوانند ۱۲ تا ۱۸ ماه در داخل بدن به صورت فعال باقی بمانند. فعالیت طولانی مدت این ویروس از اهمیت زیادی برخوردار است. این ویروسها به خودی خود پس از گذشت مدت زمانی غیر فعال میشوند، اما در مواردی امکان دارد، سوشهای فعال پر خطر به علت فعالیت طولانی مدت، تغییر سلولی ایجاد کنند و اگر زود تشخیص داده نشود، به سمت بدخیمی پیش بروند که شایعترین آنها بدخیمی دهانه رحم است.
به گفته وی، هرچند درصد ایجاد بدخیمی این ویروس کم است، اما به علت شیوع زیاد ویروس HPV، میزان تمایل آن به سمت بدخیمی قابل توجه است.
دکتر ثقه الاسلامی خاطرنشان کرد: این ویروس مانند سایر بیماریهای مقاربتی دیگر در زنان علامت دارتر است؛ اگرچه امکان دارد این ویروس در مردان نیز به صورت ضایعه پوستی تظاهر پیدا کند، اما چندان چشمگیر و قابل توجه نباشد.
وی تصریح کرد: احتمال ایجاد ویروس HPV در زنان و مردان یکسان است، اما در خانمها علامت دارتر است.
عضو کلینیک سلامت جنسی مرکز درمان باروری و ناباروری ابن سینا به راههای پیشگیری از این بیماری اشاره کرد و اظهارداشت: ویروس HPV از دو طریق قابل پیشگیری است. یک، غربالگری زنان از اهمیت ویژهای برخوردار است. اگرچنانچه بیماری مبتلا به این عفونت ویروسی باشد، از طریق غربالگری، ویروس HPV شناسایی و از بدخیمتر شدن آن در دهانه رحم پیشگیری میشود از اینرو اکیدا توصیه میکنیم زنان هنگام انجام پاپ اسمیرهای دورهای حتما آزمایش HPV-PCR را نیز انجام دهند. اگر در PCR، سوش HPV و پر خطر مشاهده شد، باید به صورت دورهای این آزمایش را انجام دهند تا مطمئن شوند، ویروس غیر فعال شده است و هیچ تغییر سلولی نیز وجود ندارد.
متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری یادآورشد: اکنون واکسنهای مختلفی برای پیشگیری از ویروس HPV وجود دارد. در حال حاضر تنها دو واکسن برای سوشهای پرخطر در ایران در دسترس است. فردی که واکسن میزند در مقابل این دو سوش پر خطر ایمنی ایجاد میکند از اینرو در کنار غربالگری، زدن واکسن به شدت برای خانمها توصیه میشود تا حداقل از ابتلا به سوشهای شایع جلوگیری به عمل آید.
دکتر ثقه الاسلامی گفت: زوجهایی که به ویروس HPV مبتلا میشوند، باید آگاه باشند که درصد بسیار بالایی از آنها بدون اینکه نیاز به درمان خاصی داشته باشند، مداوا و ویروس HPV نیز در بدن شان غیر فعال میشود بنابراین نگران نباشند و از نظر روحی، آرامش خودشان را حفظ کنند و دچار استرس نشوند، زیرا استرس و اضطراب، سطح ایمنی بدن را کاهش میدهد و باعث دیرتر غیر فعال شدن ویروس میشود.
وی تاکید کرد: اگرچنانچه در غربالگریها تغییر سلولی و ویروس پر خطر در دهانه رحم یک خانم مشاهده شود، پزشک معالج برای درمانهای لازم بیمار را به نزد متخصص مربوط ارجاع میدهد. انجام آزمایش پاپ اسمیر تا زمانی که دیگر در PCR این افراد ویروس HPV مشاهده نشود، به صورت دورهای ضرورت دارد.