پخش زنده
امروز: -
رئیس مرکز ملی فرش ایران گفت: فرش دستباف ایران از نظر ارزش همچنان یکه تاز و در جایگاه نخست جهان است.
خانم فرحناز رافع در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار گروه صنعت خبرگزاری صداوسیما، با بیان این مطلب گفت: این در حالی است که رقم صادراتیِ فرش دستباف واقعی نیست، زیرا اقتصاد پنهان در حوزه فرش دستباف وجود دارد.
وی افزود: تولیدات کشور هندوستان در زمینه فرش و انواع کفپوش، گلیم در حد و ارزش فرش دستباف ایران نیست، اما ارزشی که برای این نوع تولیداتشان میگذارند از ارزش ریالی فرشهای ما بسیار بیشتر است.
وی با اشاره به تعهد ارزی که در صادرات برای فرش دستباف در نظر گرفته میشود، افزود: با توجه به بازپرداخت ارز حاصل از صادرات، ارزش دلاری بسیار پایینی برای فرش دستباف در نظر میگیرند و درنتیجه ارزش واقعی فرش دستباف ایران مورد سنجش ارزی واقعی قرار نمیگیرد.
وی اضافه کرد:وقتی رقم صادرات فرش دستباف را به لحاظ وزنی با سالهای قبل مقایسه میکنیم، نه تنها کاهش چندانی نداشته ایم بلکه کیفیت فرشها افزایش یافته و فرشهای با کیفیت را با شرایط بسیار بهتری طراحی و به فروش رسانده ایم.
وی با اشاره به اقدامات وزارت صمت در راستای حمایت از صنعت فرش دستباف افزود: مقایسه رقم صادراتی هر کیلو فرش دستباف در سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱ به جای اینکه افزایشی باشد، به دلیل کاهش حقوق گمرکی قیمت فرش دستباف روندی کاهشی داشته است که وزارت صنعت در این زمینه از صادرکنندگان و تولید کنندگان فرش دستباف حمایت کرده است.
وی با اشاره به برخی از مشکلات صادرکنندگان فرش دستباف افزود: از آنجایی که فرش دستباف پس از صادرات به راحتی فروخته نمیشود و یکی دوسال زمان میبرد تا به فروش برسد، از این رو صادرکنندگان به دلیل تعهد ارزی، کار دشواری برای بازگشت ارز به کشور دارند بنابراین به دلیل اینکه بتوانیم از صادر کنندگان و تولیدکنندگان این عرصه حمایت کنیم حقوق گمرکی را به جای افزایش، کاهش داده ایم.
به گفته رافع این در حالی است که در کشورهای دیگر فرشی که دارای کیفیت بسیار پایین و در حد گلیم و گبه ما هم نیست از فرش ابریشم ما نیز گرانتر است که این امر نتیجه اقتصاد پنهان در حوزه فرش دستباف است.
رئیس مرکز ملی فرش ایران ادامه داد: از طرف دیگر فرشهایی که صادر میشود گلیم آن در صنایع دستی است و باید گلیم در حوزه فرش دستباف قرار بگیرد و بسیاری از دار بافتهای ما در بخش صنایع دستی قرار دارد که آمار صادرات آنها در آن بخش ثبت میشود.
وی گفت: بسیاری از فرشهای صادراتی کشور به دلیل اینکه در بحث تعهد ارزی فشاری به صادرکننده وارد نشود گمرک ارزش آن را پایینتر میبیند و گر نه ما هنوز هم در جهان چه از لحاظ کیفیت و چه از لحاظ کمیت اول هستیم تا جایی که کشورهایی مانند هندوستان، افغانستان و پاکستان فرش خود را به نام فرش دستباف ایرانی صادر میکنند و میفروشند چرا که فرشهای ما از فرشهای آنها از کیفیت بالاتری برخوردار است.
وی با اشاره به نمایشگاهی که در نشست زنان تاثیرگذار در بهمن ماه سال گذشته برگزارشد، افزود: وزیر هندوستان گفت من فرش ابریشم شما را میبینم فکر میکنم فرش ما یک کهنه به درد نخور است یا رئیس جمهور تاجیکستان وقتی فرش ما را دید گفتند متحیرم ماندم مگر میشود این فرش باشد اصلاً باورش نمیشد میگفت باید به خانمهای ما آموزش دهید که همه اینها نشانههایی است که فرش ما هنوز در جایگاه نخست جهان قرار دارد برای حفاظت از این جایگاه صنعت فرش نیازمند حمایتهای بیشتری است.