پخش زنده
امروز: -
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت شمار نمایندگان آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین در شورای امنیت سازمان ملل باید بیشتر شود تا این نهاد کلیدی در حل مناقشه بین المللی بتواند نیازهای ژئوپلیتیک مدرن را برآورده سازد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی آرتی، لاوروف روز دوشنبه طی یک سخنرانی در مقر سازمان ملل در نیویورک گفت: «چندجانبهگرایی حقیقی ... مستلزم انطباق یافتن سازمان ملل با گرایشهای عینی شکلگیری معماری چندقطبی در روابط بینالملل است.»
وی توضیح داد که این امر بدان معناست که اصلاح شورای امنیت سازمان ملل باید «از طریق گسترش نمایندگان کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین در آن تسریع شود.»
لاوروف در جریان بحث پیرامون «چندجانبهگرایی مؤثر» که توسط روسیه بهعنوان رئیس دورهای شورا مطرح شد، گفت: «نمایندگی کنونی گسترده و بیش از اندازه از غرب در این نهاد حیاتی سازمان ملل، اصل چند قطبی بودن را تضعیف میکند.»
لاوروف مشخص نکرد که آیا وی خواستار عضویت دائم کشورهای مشخصی از آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین در شورای امنیت سازمان ملل است یا اینکه سهمیه نمایندگان غیردائم این مناطق افزایش یابد.
شورای امنیت سازمان ملل در حال حاضر از پنج عضو دائمی (چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و آمریکا) تشکیل شده که هر کدام دارای حق وتو هستند و همچنین ده عضو غیر دائم دارد که هر دو سال یک بار توسط مجمع عمومی سازمان ملل انتخاب میشوند.
طبق قوانین فعلی، پنج کشور آفریقایی و آسیایی، یک کشور اروپای شرقی، دو کشور آمریکای لاتین و دو کشور از اروپای غربی و سایر کشورها، اعضای غیردائم را تشکیل میدهند.
با احتساب سوئیس و مالت که اعضای غیردائمی هستند، غرب در حال حاضر پنج کرسی در این شورا دارد که بیش از هر منطقه دیگری است. ژاپن که متحد نزدیک دولت آمریکاست نیز در میان ده عضو غیردائم کنونی قرار دارد.
در خلال همین بحث، لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد نیز خواستار اصلاح شورای امنیت سازمان ملل شد و گفت که «این نهاد باید جهت پاسخ دهی به نیازهای قرن ۲۱ تکامل یابد» تا «واقعیتهای جهان امروز را بهتر منعکس کند».
او مشخص نکرد که چه تغییراتی لازم است، اما اظهار داشت که «پاسخ ما به نقض آشکار [منشور ملل متحد توسط]روسیه نمیتواند کنار گذاشتن اصول بنیادی این نهاد باشد.»
لاوروف در سخنرانی خود بار دیگر ادعاهای غرب مبنی بر «غیرقانونی» بودن عملیات نظامی روسیه در اوکراین را رد کرد و بیان داشت که منشور ملل متحد خواستار احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورهایی است که دولتهایی همه مردم شان را نمایندگی کنند.
وزیر امور خارجه روسیه گفت که برای هر ناظر بی طرفی واضح است که مقامات کییف که در نتیجه کودتایی «خونین» در سال ۲۰۱۴ به قدرت رسیده اند و با جمعیت روس زبان خود رفتار بدی داشته اند، فاقد این شرایط هستند.