پخش زنده
امروز: -
زرشک میوهای کوچک خوشرنگ و زیباست که با خواص زیادی که دارد میتوان گفت همه خوبیها را یکجا دارد.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، یکی از زیبایی های طب سنتی این است که می توان با گیاهان، نوشیدنی و غذاهای خوشمزه و متنوعی درست کرد که هم دارو باشد و هم غذا، از جمله این خوراک ها سکنجبین زرشک است.
کبد آشپزخانه بدن است و اگر حرارت زیادی در آن غلبه کند، باعث سوختن اخلاط و رسوب آنها و بیماریهای بسیار زیاد سودایی میشود؛ بنابراین برای رفع این مشکلات میتوان شربتی از زرشک تهیه کرد. چرا که همه مواد غذایی با طبع سرد در بدن انقباض ایجاد میکنند، ولی زرشک باز کننده است.
زرشک طبع گرم یا سرد دارد؟
از دیدگاه طب سنتی زرشک طبیعتی سرد و خشک دارد به همین آن را مواد غذایی با طبع گرم مانند خلال بادام، خلال پسته و زعفران ترکیب میکنند تا از سردی آن کاسته شود و طبع آن معتدل شود.
همه مواد غذایی دارای طبع سرد در بدن انقباض ایجاد میکند، ولی زرشک باز کننده است.
در طب سنتی به طور اختصاصی، زرشک و کاسنی بازکننده هستند و هر دو مایل به سردیاند و برای کسانی که حرارت کبدشان بالاست و دارای غلبه گرمی در بدن هستند، و همچنین غلبه حرارت، موجب سوختن اخلاط شده مفید است.
افرادی که دچار مشکلات کبدی و کلیوی هستند باید از شربت زرشک در برنامه غذایی روزانه خود استفاده کنند، زیرا این شربت کبد و کلیه را شستوشو میدهد و موجب دفع اسید اوریک از بدن میشود.
تهیه شربتی از زرشک برای رفع مشکلات کبدی
۱۲۵ گرم زرشک بی دانه را در یک لیتر آب جوشانده تا آب آن نصف شود.
سپس آب «به» ترش و شیرین و آب سیب ترش و شیرین و آب انار ترش و شیرین، از هر کدام ۲۵۰ گرم اضافه شود
و در نهایت کمی سرکه انگور اضافه شود و با ۴۰۰ گرم شکر یا قند به قوام آورده شود.
در روز ۷۵ گرم از این شربت را مصرف کنید تا مشکلات کبدی شما برطرف شود…
این شربت برای کسانی که بی اشتها هستند بسیار مفید است و تقویت کننده قلب، کبد و معده است.
البته بچهها یک ششم یا یک پنجم ۷۵ گرم میتوانند استفاده کنند.
۷۵ گرم برای یک فرد جوان متوسط است که حرارت هم به حد متوسط باشد.
مصرف شربت زرشک باید با غذا و همراه میوه مصرف شود .
توصیه طب سنتی به کسانی که مشکلات معده دارند
تخلیه معده و حرکات معده هر دو ساعت تکرار میشود؛ بنابراین باید غذا آرام مصرف شود تا نفخ صورت نپذیرد.
البته کسانی که زخم معده و مشکلات نفخ دارند، غذاهای پر چرب و دیر هضم و گوشت زیاد مصرف نکنند.
از جمله غذاهای مفید برای مشکلات معده آش جو، سوپ جو، شیر برنج و فرنی است.
فرنی رطوبت را به معده بر میگرداند، البته فرنی مدنظر است که از آرد جو به اضافه شکر و روغن بادام شیرین تهیه شده باشد.
کسانی که مشکلات معده دارند، تا حد امکان چایی پر رنگ، غذاهای تند، قهوه، سبزیهای نفاخ پیاز و سیر خام، پرتقال و نارنگی، میوههای مرطوب مثل شلیل، هندوانه، نوشابههای گاز دار حتی دوغ گاز دار و کاکائو نخورند.
روشی دیگر برای تهیه سکنجبین زرشک
این سکنجبین برای بازکردن انسداد عروق وتسکین حرارت معده وقلب نافع است وتبهای صفراوی را کاهش میدهد واشتها آورومدّراست وسردردهای گرم را تسکین میدهد.
۷۵۰ گرم زرشک تمیز رادر یک لیترآب و ۶۰ گرم گلاب ۱۲ ساعت خیس کنند، پس از صاف کردن آب آن را گرفته ویک کیلوگرم شکر سرخ به آن اضافه کنند وبجوشانند و با قدری سفیده تخم مرغ کف آن را کاملا بگیرند وپس ازصاف شدن ازآتش گرفته بگذارند که دُرد شکر سرخ ته نشین شده آن را صاف کنند ودوباره در ظرفی ریخته و ۱۰۰ گرم سرکه انگوری کهنه و ۵/۱ کیلوگرم آب به درآن اضافه کرده وبجوشانند تا قوام آید مقدار خوراکی هربار ۶۰ گرم است.
بیشتر بخوانید:مزاج کبد چیست و چطور تغییر میکند+۲ فیلم
نسخه دیگر برای تهیه سکنجبین زرشک با همان خواص
۲۵۰ گرم زرشک بی دانه را دریک لیتر آب و ۶۰ گرم گلاب ۱۲ ساعت بخیسانند وپس از صاف کردن یک کیلوگرم شکر سرخ داخل آن نموده بجوشانند وبا سفیده تخم مرغ محلی کف آن را بگیرند وازآتش گرفته بگذارند تادردآن ته نشین شود وآن را مجددا صاف کرده وبا ۱۰۰ گرم سرکه انگوری کهنه روی شعله ملایم بجوشانند تا قوام آید ودرشیشه نگهدارند مقدارهر خوراک ۶۰ گرم است. عدهای از حکمای طب سنتی ایران دراین سکنجبین نیز آب به یا آب سیب ویا آب انار
داخل میکنند وممکن است ازادویه مقوی معده وکبد وقلب نیز به آن اضافه کرد.
نسخهای دیگر برای سکنجبین زرشک
آب انارترش، آب انار شیرین ازهرکدام ۶۵۰ گرم، سرکه کهنه انگوری ۴۲۰ گرم، آب زرشک ۸۵۰ گرم، گلاب ۸۵۰ گرم شکرسرخ ۵/۲ کیلوگرم. طبق دستور سکنجبین بپزند. مقدار خوراک آن هربار ۶۰ – ۳۰ گرم است.
طرز تهیه سکنجبین زرشک توسط دکتر یارقلی
منابع:سایت طبایع، روازاده