اولین شهید ارتش پس از انقلاب
یادی از نخستین رئیس ستاد مشترک ارتش
سپهبد شهید محمدولی قرنی از معدود افرادی بود که امام خمینی(ره) بارها از او تمجید کردند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ سوم اردیبهشت سالروز شهادت سپهبد محمدولی قرنی است، همان شهیدی که امام خمینی(ره) محل دفن او را تعیین کردند.
استعمار پس از پیروزی انقلاب اسلامی تصمیم گرفت افراد شاخص و تأثیرگذار لشکری و کشوری را که محبوب ملت بودند، ترور کند.
گروه فرقان جزو گروههای خودفروختهای بود که افرادی نظیر استاد مرتضی مطهری، مهدی عراقی، محسن بهبهانی، قاضی طباطبایی، دکتر مفتح و سرلشکر قرنی را بهدلیل آنکه حضور پررنگ در شکل گیری انقلاب اسلامی شهادت رساند.
محمدولی قرنی در سال ۱۲۹۲ در تهران به دنیا آمد.
در سن ۱۰ سالگی از نعمت پدر محروم شد. پس از طی تحصیلات مقدماتی در مدرسه نظام، در سال ۱۳۰۹ وارد دانشگاه افسری ارتش شد و در سال ۱۳۳۶ درجه سرلشکری را دریافت کرد.
قرنی در اسفند سال ۱۳۳۶ به اتهام طرح و برنامهریزی کودتا علیه رژیم پهلوی درحالی که در مقام فرمانده رکن دوم ارتش بود، بازداشت و به سه سال حبس و اخراج از ارتش محکوم شد.
او در مقام رکن دوم نه تنها مسئول امور اطلاعات نظامی بود، بلکه به دستور شاه، اخبار و اطلاعات مربوط به امور سیاسی کشور را در اختیار محمدرضا میگذاشت. گزارشات قرنی به شاه جزو منابع مهم اطلاعاتی کشور به شمار میرفت و در سرنوشت مقامات مملکتی خیلی تاثیر داشت. در واقع، قرنی در زمره مهمترین مقام نظامی و امنیتی که با شاه ارتباط نزدیک داشت، بود و مورد توجه و اعتماد شخص اول مملکت قرار داشت.
یکی از وظایف رکن دوم ارتش، حفاظت از مسافران خارجی بود. آمریکا در آن دوران دلارهای کلانی را برای سرلشکر زاهدی میفرستاد تا حقوق کارکنان رکن دوم ارتش پرداخت شود. اما زاهدی پول را به حساب خود در سوئیس واریز میکرد. قرنی موضوع را گزارش کرد و مورد تنفر رژیم قرار گرفت.
او پس از آزادی از زندان با نزدیک شدن به افرادی نظیر آیتالله طالقانی(ره) و آیتالله میلانی(ره) به فردی مذهبی و انقلابی تبدیل شد. به اذعان مقامات ارتشی که در کاخ سلطنتی شاه مشغول بودند، قرنی به دیواری در برابر اقدامات رژیم پهلوی تبدیل شد.
اقدامات قرنی در کنار آیتالله طالقانی(ره) و افراد شاخص دیگر که در زمینه آگاهیبخشی به مردم تلاش میکردند، منجر به بازداشت دوباره او توسط ساواک شد.
قرنی این بار هم به سه سال حبس محکوم شد و پس از گذراندن دوران محکومیت، از نظر مالی در تنگنا قرار گرفت. این در حالی است شهید قرنی در رژیم پهلوی به درجه سرلشکری رسید، اما بعد از پی بردن به جنایات محمدرضا پهلوی، به درجه نظامی خود بی اعتنایی کرد و حاضر شد با مشکلات سنگین مالی مواجه شود.
قرنی با حکم رهبر کبیر انقلاب اسلامی بهعنوان اولین رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد و به عضویت در شورای انقلاب در آمد. بیشترین فعالیت قرنی در ارتش بود و با درایت او و همکارانش، اوضاع کردستان کنترل شد و ضدانقلاب در مسیر تجزیه کشور ناکام ماند.
پس از انتصاب به ریاست ستاد ارتش، روز ۲۴ بهمن ۵۷ به دفتر ستاد ارتش رفت و پس از پایین کشیدن عکس «محمدرضا پهلوی» و بالا بردن عکس «امام خمینی» گفت:
ارتش شاهنشاهی که میگفتند مجهزترین ارتش دنیاست و شاید هم از لحاظ وسایل و تجهیزات وسایل چنین بود، ظرف چند ساعت متلاشی شد، زیرا ایمان و آرمان نبود.
همزمان با اقدامات انقلابی ارتش در سراسر کشور، حزب توده و گروهکهای تروریستی منافقین و فرقان در پی تضعیف ارتش برآمدند و شهادت سپهبد قرنی را برنامه ریزی کردند.
در نهایت هم حمید نیکنام از منافقان گروهک فرقان این ارتشیِ بصیر و والامقام را به شهادت رساند.
سرهنگ زمانی از برادران ارتشی درباره شهید قرنی گفته است: «میدانید که حضرت امام خمینی(ره) از هیچ کس بیجهت تعریف نکردهاند، تنها کسی را که نزدیک ۱۰ بار از او تعریف کرده اند تیمسار قرنی بوده است. وقتی به شهادت رسید و پیکر او را به بهشت زهرا(س) میبردند که دفنش کنند، من همه کاره مراسم بودم. امام راحل به یکی از مقامات روحانی میفرمایند او را یک راست به قم ببرید و در صحن حضرت معصومه(س) در کنار آیتالله حائری یزدی (ره) دفن کنید.»