پخش زنده
امروز: -
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگر بخواهیم جامعه مدرن تبدیل به جامعه حکمی شود باید حکمت بنیان مسائل را حل کنیم یعنی آنچه که با زیست مردم در ارتباط است. خوشبختانه با تغییرات ایجاد شده، اندیشه مردم تغییر پیدا نکرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه در نخستین نشست هماندیشی مدیران و اندیشهورزان بیش از هفتاد اندیشکده فرهنگی و اجتماعی کشور با دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی که در خانه اندیشهورزان ایران برگزار شد، با اشاره به تفاوت اندیشکده و پژوهشکده اظهار داشت: پژوهشکده مجموعهای است که مشکل را کشف می کند، فناوری حل مسئله دارد و در نهایت مسئله را حل میکند.
وی با بیان اینکه بین مشکل و مسئله فرق است، گفت : اندیشکده و هیأتهای اندیشهورزی مسئلههای حل شده را به عنوان کار پژوهشی، با واقعیت از طریق سیاستگذاری و تنظیمگری جامعه پیوند میزند یعنی کار اندیشکده، حکمرانی است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه مشکل زمانی ایجاد میشود که بین وضع موجود و وضع مطلوب فاصله وجود دارد، گفت: در دهه ۷۰ و ۸۰ جامعه ایران گرفتار اندیشه مدرن بود؛ اما در دهه 90 و 1400 دیگر جامعه درگیر اندیشه مدرن نیست بلکه گرایش مدرن در جامعه وجود دارد.
استاد خسروپناه با بیان اینکه هماکنون زیست مدرن و انسانی شدن در جامعه ایران مطرح است، افزود : با وجود گرایش مدرن شدن، 85 درصد ایران در برنامههای مذهبی مانند روز عاشورا یا در شب های قدر شرکت می کنند و اینها با یکدیگر منافات ندارد.
وی اضافه کرد: در غرب ،سنتی بودن را مقابل مدرنیت میدانند اما در جامعه ما حکمت در مقابل مدرنیسم است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: هماکنون بین جامعه محقق یعنی مدرن و جامعه مطلوب یعنی جامعه حکمی فاصله وجود دارد. ظهور بینش و گرایش مدرن در بیحجابی، مردگرایی زنان و زنگرایی مردان است بنابراین حل مساله بیحجابی، در اصلاح گرایش مردم است.
استاد خسروپناه ادامه داد: بیحجابی ریشه شناختی دارد اما برخی آن را امنیتی میدانند که اشتباه است، گرایش مدرن در جامعه ایجاد شده است ، باید جلوی این گرایش گرفته شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه در داوری مجموعهها شتابزده عمل نکنید، اضافه کرد: متأسفانه برخی بیمحابا شورای عالی انقلاب فرهنگی را نقد میکنند، در صورتیکه اگر این نهاد نبود پیشرفت علمی امروز را نداشتیم، شورای عالی انقلاب خیلی کار کرده است موفقیتها و البته کاستیهایی هم داشته است.
استاد خسروپناه با بیان اینکه نقشه جامع علمی کشور نیاز به بازنگری دارد، گفت: روز گذشته مقام معظم رهبری عنوان کردند که روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور را شروع کنید، خوشبختانه از یک ماه پیش به یکی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی حکم بازنگری نقشه جامع علمی کشور داده شد.
وی با تأکید بر چهار مأموریت شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: چهار مأموریت شورای عالی انقلاب فرهنگی راهبینی یعنی رصد و کشف مسئلهها و نیازها، راهبردی یعنی نگاشتن سندها و سیاستها، راهبری دستگاهها، راهسنجی یعنی ارزیابی و نظارت است. وظیفه شورا راهسازی و اجرا نیست. اما میتواند به نهادها برای اجرای سیاستها کمک کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه علم و فناوری موفق بوده است، در حوزه فرهنگ راهبردی به خوبی انجام شده و اسناد مهمی نظیر نقشه مهندسی فرهنگی کشور تدوین شده است اما راهبری به خوبی صورت نگرفته است.
استاد خسروپناه با تأکید بر رصد و ارزیابی اسناد گفت: نخستین بار به رؤسای قوا نامه زدیم که چرا مصوبه شورا اجرا نشده است؟ رؤسای قوا هم توضیحات لازم را ارائه دادند. همچنین وزرا نیز در زمینه اجرای مصوبات، توضیحات درخواستی را به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارسال کردند.
وی گفت: خوشبختانه در دولت جدید جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی بهصورت منظم برگزار میشود و هماکنون این جلسات گاهی هفتهای یکبار است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر میزمحوری در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: میزها در موضوعات مختلف اولویت دار در ذیل ستادهای چهارگانه دبیرخانه ایجاد میشود و فعالان حوزههای مختلف میتوانند در این زمینه به دبیرخانه کمک کنند. اندیشکدههای موضوعی هم به دبیرخانه یاری میرسانند.
خسروپناه با تأکید بر شبکهسازی نخبگان گفت: باید در موضوعات، شبکه نخبگان داشته باشیم و بعد این شبکهها در تامین محتوای میزها مشارکت کنند.