پخش زنده
امروز: -
همه آن چه که نتانیاهو در طول چندین دوره نخست وزیری به عنوان موفقیت بنام خود ثبت کرده بود به موازت تعمیق و گسترش شکاف های داخلی یکی پس از دیگری رنگ می بازد و از بین می رود.
اسرائیل جامعه ای چندپاره و متلاشی شده
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ پژوهشکده اسرائیلی امور راهبردی و امنیتی قدس، در گزارشی که دوشنبه منتشر شد تصریح کرد: شرایط برای اسرائیل به نحوی رقم خورده است که همه از بیرون ما را جامعهای متلاشی میبینند که به تدریج توانای خود را برای فعالیت از دست میدهد.
کشورهای دوست هم که توافق ابراهیم را با ما امضا کردند نیز به دید شک و تردید در مورد ادامه بقای راهبردی اسرائیل در منطقه نگاه میکنند، و با حیرت درگیریهای داخلی ما را پیگیری میکنند، درگیریهایی که باعث شد برخیها آن را خطری برای فروپاشی توانای نظامی اسرائیل توصیف کنند.
اندیشکده آمریکایی « نشنال اینترست » نیزدر گزارشی با بیان اینکه نزدیک به هفتاد و پنج سال از تأسیس اسرائیل ( رژیم صهیونیستی ) می گذرد تصریح کرد هنوز چالش های اساسی آن تغییر نکرده است.
طبق این گزارش اگرچه اعلامیه به اصطلاح استقلال اسرائیل در ۱۵ مه ۱۹۴۸ تصریح داشت که قانون اساسی حداکثر تا اول اکتبر همان سال باید تصویب شود، اما چنین سندی هنوز متولد نشده است و در نتیجه، بسیاری از تغییرات بنیادی و نهادی در حوزه جامعه ممکن است با یک رأی گیری ساده در کنست انجام شود.
اختلافات اجتماعی و برتری جویی های جوامع قومی مختلف در فلسطین اشغالی از جمله چالش هایی مهمی است که وجود دارد.
تقابل دین، سیاست و روابط جریان سکولار صهیونیستی با جریان دینی و دیگر مذاهب بخصوص یهودیان غربی "اشکنازی" و شرقی "سفارادی"، مهمترین بحرانهای داخلی [در رژیم صهیونیستی] است که اکنون ظاهر شده و برای آنکه پیامدهایش بافت جامعه و بافت دینی یهود را پارهپاره نکند، [سران تلآویو] در حال سرپوش گذاشتن بر آن هستند.
عادی سازی روابط عربستان با محور مقاومت و رویگردانی از اسرائیل
نتانیاهو در دوره ترامپ بعد از ناکامی در اجرای طرح های بلندپروازانه همچون معامله قرن که در آن مقطع در جهت حذف فلسطین از نقشه خاورمیانه مطرح شده بود، عادی سازی اجباری روابط با برخی از کشورهای عربی کوچک منطقه را در دستور کار قرار داد و آن را به دستمایه ای برای نشان دادن موفقیت دیپلماسی خود تبدیل کرد و امید داشت در دوره دولت جدید این روند با پیوستن کشورهای جدید و در راس آن عربستان به آن ادامه یابد.
اکنون می توان گفت همه امیدهای رژیم صهیونیستی و بخصوص دولت نتانیاهو نقش بر آب شده است؛چراکه پروژه عادی سا زی اجباری کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی بر اساس یک پروژه دیگر بنام ایران هراسی بنا شده بود اما اکنون این پروژه با آغاز روند عادی سازی روابط میان ایران و عربستان و متعاقب آن عادی سازی روابط میان عربستان و همپیمانان منطقه ای آن با محور مقاومت به بن بست خورده و فلسفه وجودی خود را برای هميشه از دست داده است که مصاديق آن را امروزه می توان در عرصه ها و زمینه های مختلف مانند توافق ایران و عربستان برای از سرگیری روابط دیپلماتیک و بازگشایی سفارتخانههای خود با میانجیگری چین، سفر فیصل مقداد وزیر خارجه سو یه به ریاض و سفر متقابل وزرای امورخارجه عربستان وسوریه به یکدیگربعد از 12 سال، تلاش بی وقفه عربستان برای باز گرداندن سوریه به اتحادیه عرب با برگزاری نشست اخیر جده با حضور وزرای خارجه 9 کشور عربی و همچنین دعوت از رهبران حماس تشکیلات خودگردان به ریاض اشاره کرد.
فرش قرمز ریاض زیر پای رهبران فلسطینی
درحالی که رژیم صهیونیستی و بخصوص نتانیاهو ایجاد شکاف بین فلسطینی ها را همواره به عنوان هدف راهبردی دنبال کرده است اکنون افق های جدید در تقویت اتحاد داخلی بین فلسطینی ها گشوده شده است.
پس ازآشتی عربستان با ایران و سوریه ، میزبانی از هیات های حماس و تشکیلات خودگردان در ریاض ابعاد جدیدی از دیپلماسی ریاض را به نمایش می گذارد.
در پی میانجیگری چین، عربستان از ۱۹ اسفند سال گذشته تا کنون روابط با ایران را عادی کرده و مناسبات با سوریه را نیز به سطح پیش از جنگ سوریه برگردانده است. قرار است سفارتخانههای عربستان در ایران و سوریه در هفتههای آینده بازگشایی شوند و سفیر به کشورهای مقابل اعزام شود.
اکنون با حضورهمزمان هیئت های حماس و تشکیلات خودگردان در ریاض به نظر می رسد زمینه برای احیای دورجدیدی از میانجی های عربستان برای آشتی این دو گروه فلسطینی به پشتوانه توافقنامه مکه فراهم می شود.
به نظر می رسد یکی از تبعات مثبت بهبود و آشتی روابط عربستان با ایران و سوریه در فلسطین خواهد بود و زمینه را برای آشتی حماس و فتح با میانجی گری عربستان فراهم خواهد کرد و این در همان حالی که بزرگترین موفقیت برای منطقه و فلسطین خواهد بود شکستی بزرگ برای رژیم صهیونیستی محسوب می شود که اساس سیاست های خود را در فلسطین و منطقه بر ایجاد تفرقه بین فلسطینی ها و حامیان آن ها قرار داده است.
بعد از شوک های وارده از ناحیه آشتی عربستان با ایران و سوریه اکنون با اشتی عربستان و حماس و تلاش آن برای تقویت روابط حماس و تشکیلات خودگردان سومین شوک بزرگ بر اسرائیل وارد می شود.
روزنامه اسرائیلی معاریو روز ۲۷ فروردین در گزارش سفر هیئت حماس به عربستان، نوشت : عربستان از مسیر عادیسازی رابطه با اسرائیل دورتر شده است.
شبکه تلویزیونی صهیونیستی «آی 24 نیوز» نیزدر گزارشی تصریح کرد که سفرهیئت حماس به ریاض به معنای شکست پروژه عادیسازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی است.
با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی وبخصوص نتانیاهوبرای سرپوش گذاشتن برناکامی های داخلی خود از عادی سازی روابط با کشورهای عربی به عنوان ابزاری در این مسیراستفاده میکرد اکنون با از دست دادن این ابزار می توان شاهد افزایش چالش های داخلی این رژیم بخصوص کابینه نتانیاهو شد.
نشانه هایی جدید از جدیت سوریه در دستیابی به قدرت بازدارندگی
رژیم صهیونیستی از سقوط یک فروند پهپاد خود در خلال تجاوز به آسمان سوریه خبر داد. به نوشته روزنامه اسرائیلی «یعدیعوت آحارانوت» «الیشا بن کینون» سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی روز چهارشنبه گفت که یک فروند ارتش این رژیم سه شنبه شب حین پرواز در حریم هوایی سوریه به داخل منطقهای در این کشور سقوط کرده است. وی با بیان اینکه علت موضوع در دست بررسی است و با خودداری از اشاره به نوع پهپاد سقوط کرده مدعی شد هیچ خطری برای درز اطلاعات این پهپاد وجود ندارد.
پیش ازاین نیزسخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی از سرنگونی یک پهپاد دیگر این رژیم خبر داده بود. بر این اساس احتمال اینکه پهپاد جدید نیز سرنگون شده باشد زیاد است که این ادعای این رژیم مبنی بر نقص فنی پهپاد ساقط شده را زیر سوال می برد.
اکنون به نظر می رسد سوریه بیش از هر زمان دیگر آمادگی لازم را برای نشان دادن ضرب شست در برابررژیم صهیونیستی را دارد:
نخست اینکه سوریه با موفقیت و لو با تحمل میلیارها خسارت و دهها هزار کشته از پروژه براندازی عبور کرده و اقتدار و حاکمیت خود را بازیافته و در عین حال از درگیری های داخلی به عنوان فرصتی برای بازسازی ارتش و تربیت نیروهای جدید استفاده کرده است و با کمک ایران و روسیه پدافند هوایی خود را تقویت و حتی به بهتر از دوره پیشا جنگ رسانده است؛
دوم اینکه همه کسانی که از گروه های مسلح شورشی و یا تکفیری حمایت می کردند اکنون یکی پس از دیگری تغییر موضع داده و ضمن قطع این حمایت ها رویکرد آشتی با دولت مرکزی دمشق را در پیش گرفته اند و برای ازسرگیری روابط با سوریه تلاش می کنند.
با هر گامی که کشورهای عربی برای بهبود و عادی سازی روابط با سوریه برمی دارند و در عین حال زمینه بازگشت سوریه را به اتحادیه عرب فراهم می کنند، رژیم صهیونیستی برای ادامه تعرضات و تجاوزات خود به سوریه رد تنگنای بیشتری قرار می گیرد و از این دید سقوط پی در پی پهپادهای اسرائیلی در خاک سوریه حاوی پیام های هشدار دهنده است و نشان می دهد که سوریه بتدریج از موقعیت پدافندی در برابر این تجاوزات خارج می شود و چه بسا امکان دارد موقعیت آفندی هم به خود بگیرد. احمد کاظم زاده