پخش زنده
امروز: -
سامانه شفافیت فروشگاهی مجموعه ای از چند پروژه است و بخشی از آن هم با توجه به برنامههای وزارت صمت در راستای توسعه تولید و رشد تولید و مهار تورم اجرا می شود.
به گزارش خبر گزاری صدا وسیما: رادیو اقتصاد در برنامه روزی نو با آقای کلاهدوزان، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت گفتگویی داشته که به شرح ذیل میباشد:
سوال: این سامانه به چه منظوری راه اندازی شده و میخواهد چه کار کند؟
کلاهدوزان: سامانه شفافیت فروشگاهی یک پروژه ملی است یعنی مجموعهای از چند پروژه است که دارد در سطح کشور اجرا میشود و تکالیف قانونی است که به عهده وزارت صمت بوده و بخشی از آن هم با توجه به برنامههای وزارت صمت در راستای توسعه تولید و رشد تولید و مهار تورم در حال اجراست. از پارسال این کار شروع شده از ابتدای پارسال مقدماتش شروع شده و برخی از پروژهها حتی استارت خورده، ولی به صورت رسمی ابلاغ پروژه از طرف معاون اول رئیس جمهور انجام شد و به صورت رسمی از بهمن ماه پارسال این پروژه شروع شد. به صورت خلاصه اگر بخواهیم صحبت کنیم، این مجموعه پروژهها چند هدف اصلی دارند یکی از اهداف اصلی اش میشود سمت مصرف کننده، یعنی مردم که خریدهایشان را از فروشگاهها انجام میدهند چه در حوزهی قیمت گذاری که بتوانند قیمت عادله و قیمت مصوب را خرید کنند و بالاتر از آن قیمت فروشی اتفاق نیفتد و اگر تخلفی اتفاق میافتد در بحث قیمت گذاری به صورت برخط این اطلاعات ارسال میشود به سمت وزارت صمت و بازرسین وزارت صمت ورود میکنند و مقابله میکنند و برخورد میکنند با فروشی که اتفاق میافتد. این برای مردم هم کار را ساده میکند الان در بحث گرانفروشی اگر شما یک کالایی را مثلا گرانتر از قیمتی که رویش درج شده بخواهید خرید کنید و بروید شکایت خود را ثبت کنید و بعد بازرس مراجعه میکند، بعد هم باید اثبات شود که شما بعنوان خریدار این کار را انجام دادید و یک مراحلی را طی میکند و بعد هم به نتیجه میرسد. در سامانه فروشگاهی، چون همان لحظهای که خرید اتفاق میافتد، اطلاعات در سامانههای مرکزی وزارت صمت هم ثبت میشود یعنی اطلاعات فاکتور و اطلاعات پرداخت در همان لحظه دستگاه ثبت میشود و با دیتا بیس وزارتخانه تطبیق داده میشود و اگر تخلفی از لحاظ قیمت مشاهده بشود دیگر حتی نیازی به گزارش مردمی هم نیست به صورت سیستمی این بررسی انجام میشود و اگر تخلفی باشد اقدامش به صورت اتوماتیک انجام میشود. این یک بعد قضیه که سمت مصرف کننده هست، بعد دیگر در مورد کالاهایی که گارانتی دارند و خدمات پس از فروش دارند الان ما یک مسئلهای که داریم در یکسری از کالاها یا بگوییم اکثر کالاها، شرایط گارانتی برای خریدار خیلی شفاف نیست، هست، ولی خیلی به صورت کامل و جامع شفاف نیست. این سامانه یکی دیگر از کارهایی که میکند، در همان زمان خرید قابلیت استعلام گارانتی و شرایط گارانتی را برای خریدار ایجاد میکند و مشخص میکند این گارانتی شروعش چه زمانی است و چه زمانی خاتمه پیدا میکند و مشمول چه خدماتی هست و الی آخر.
سوال: شما بهتر از من میدانید که اولین گارانتیها را یادم میآید روی یخچال یا تلویزیون، زمانی که از فروشگاه خرید میکردیم گارانتی این کالا لحظهای بود که یک کارت مخصوصی در این جعبه بود و فروشنده باید آن را مهر میکرد و تاریخ میزد، از آنجا شروع میشد، الان اینها عوض شده؟
کلاهدوزان: نه، مدل گارانتی به این صورت است که زمانی که فروشنده این کار را انجام میدهد و این فروش را انجام میدهد گارانتی شکل میگیرد، اما در بعضی از محصولات شرکت گارانتی کننده با شرکت تولید کننده فروشنده یکسان نیست یعنی خریدار میرود یک مغازهای کالا را میخرد و فروشنده هم مهر میکند، ولی وقتی میخواهد از گارانتی استفاده کند شرکت سازنده میگوید این گارانتی این محصول تمام شده و محصول برای ۵ سال پیش بوده و در انبار فروشنده مانده بوده است و این یک دعوایی را ایجاد میکند بین خریدار، فروشنده و سازندهی آن کالا. این موضوع در زمان خرید با استفاده از آن استعلام برخطی که توسط خریدار اتفاق میافتد حل میشود، یعنی همان زمان میتواند تشخیص بدهد که آیا این کالا الان مشمول گارانتی هست یا نه تصمیم میگیرد
سوال: البته اینها بحثهای زیادی دارد و خیلی پیچیده میشود که یک کالایی ۵ سالی در انبار بماند و گارانتیهای بعدی آن ساقط بشود و این هم دردسرساز است گفته شده که این شفاف سازی برای فروش اقساطی هم هست این چه کار میکند؟
کلاهدوزان: یکی دیگر از پروژههایی که استارت خورده ذیل سامانه فروشگاهی، فروش اقساطی بوده است. ما از شهریورماه پارسال یک بحثی را شروع کردیم با اصناف و با تولید کنندگان در راستای حمایت از قدرت خرید مردم، یعنی هم کاری که داریم انجام میدهیم باعث این است که مردم قدرت خریدشان افزایش پیدا کند، هم کمکی به تولید کننده است برای این که افزایش تولیدش اتفاق بیفتد و بتواند نقدینگی اش را تامین کند. مدل به این صورت است تا الان ۸۷۰ هزار نفر در عرض این شش ماه گذشته در سال ۱۴۰۱ یک اعتبار تا سقف ۳۰ میلیون تومان برای خرید اقساطی دریافت کردند که به صورت بدون سود هست یعنی هیچ سودی به اقساط این کالا تعلق نمیگیرد و این اعتبار بیشتر هم از طرف خود فروشنده و از طرف خود تولید کننده به مشتریان داده شده و تسهیلاتی که وزارت صمت در اختیار گذاشته است. این اعتبار سال گذشته برای ۸۷۰ هزار نفر از کارکنان دولت فعال شده و در امسال توسعه پیدا میکند و این خریداران میتوانند کالایشان را از مغازه خرید کنند و همان زمان که خرید میکنند یک کد تایید برایشان ارسال میشود و کالا را بر میدارند و از مغازه خارج میشوند و سر ماه اقساط به صورت اتوماتیک از حقوق آن فرد کسر میشود، برنامهی امسال این است که ما این را در کل محدوده دولتی یعنی کارکنان دولت و کارکنان سازمانهایی که امکان صدور گواهی کسر از حقوق دارند توسعه بدهیم. سال گذشته برای این که شما عدد و ارقام دستتان باشد در شش ماهی که دوره آزمایشی این طرح بود نزدیک به سه هزار میلیارد تومان یعنی سه همت کالا به صورت اقساطی و بدون سود من تاکید میکنم که هیچ سودی بابت این کالا دریافت نشده، سه هزار میلیارد تومان کالا توسط مردم به صورت اعتباری خرید شده است و خیلی از پروژه استقبال شده است.
سوال: امسال توسعه پیدا میکند؟
کلاهدوزان: حتما توسعه پیدا میکند پیگیری میکنیم و در وزارتخانههای جدید دوباره پیگیری میکنیم که این کار انجام شود.
سوال: و شرطش این است که حتما باید حقوق بگیر باشند؟
کلاهدوزان: در مرحله اول بله، در مرحله دوم داریم با صندوقهای ضمانت مثل صندوق امید و بانک کارآفرینی مذاکره میکنیم برای این که برای سایر افراد هم بتوانند تضامین لازم را صادر کنند.
سوال: این یعنی شامل کسانی که در شرکتهای مختلف هستند، چون بحث سر این است که اگر بخواهیم آن تاکید رهبری در اول فروردین را دنبال کنیم، باید پوششی برای همه کسانی باشد در بخشهای مختلف شرکتها و کارگاهها و بخش خصوصی و مردم آنها چطور یعنی کارکنان آنها چطور میتوانند استفاده کنند؟
کلاهدوزان: عرض کردم بحث اعتبارسنجی توسط موسسات انجام میشود و این کار انجام میشود.