تصویر یک «آبشار» خورشیدی خیرهکننده روی سطح خورشید
دانشمندان تصویر خیرهکننده یک «آبشار پلاسما» با ارتفاع ۸ برابر زمین را روی سطح خورشید ضبط کردند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، یک عکاس نجومی با نام «ادواردو شابرگر پوپو» عکسی از خورشید منتشر کرده که در آن دیواری از پلاسما با ارتفاع حدود ۱۰۰ هزار کیلومتر درحال خارجشدن از سطح ستاره است.
برجستگیهای روی سطح خورشید که معمولاً به شکل شاخکهای غولپیکری از پلاسمای داغ هستند، در یک کمان بزرگ بهسمت فضا کشیده میشوند.این برجستگی تاج قطبی نامیده میشود. اما زمانی که این برجستگیها در نزدیکی قطبهای خورشید اتفاق میافتند، میدانهای مغناطیسی قوی تشکیل میشود که پلاسما بهجای انفجار بهسمت فضا، میتواند خیلی سریع بهسمت خورشید حرکت کند.
دانشمندان با توجه به اینکه پلاسما موجود در این دیواره دوباره بهسمت خورشید حرکت میکند، از نام مستعار «آبشار» برای توصیف آن استفاده کردهاند.
براساس گزارش Space.com، پلاسمای آن با سرعت فوقالعادهای بالغ بر ۳۶ هزار کیلومتر در ساعت درحال سقوط است.
ناسا بهدلیل موقعیت این برجستگی، آنها را به شفق قطبی تشبیه کرده؛ زیرا آنها در حدود ۶۰ تا ۷۰ درجه عرض جغرافیایی روی خورشید به دور قطبها میچرخند. در یکی از پستهای ناسا نوشته شده:
بگفته دانشمندان، در ماههای گذشته و با نزدیکشدن به زمان اوج فعالیت خورشید، اتفاقات جالبی ثبت شده. تقریباً در هر دهه، قطبهای مغناطیس خورشید برعکس میشوند که این موضوع باعث خرابی میدانهای مغناطیس آن منطقه و انفجارهایی در سراسر ستاره میشود. در آن دوره، احتمال وقوع رویدادهای خورشیدی قابلتوجه بیشتر است.
دانشمندان فقط برای دیدن این سازههای زیبا به خورشید نگاه نمیکنند؛ چرا که رویدادهای خورشیدی میتوانند خطر بزرگی برای سیاره ما باشند. هر یک از این رویدادهای خورشیدی بزرگ، میتوانند امواجی از انرژی را آزاد کنند که از خورشید به فضا سرازیر میشوند. دانشمندان قبلاً هشدار داده بودند که اگر این بهاصطلاح طوفانهای خورشیدی بهسمت زمین نشانه بروند و بهدرستی مدیریت نشوند، میتوانند به شبکههای برق و سایر زیرساختها آسیب بزنند.