پخش زنده
امروز: -
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت:سازمان برنامه و بودجه در لایحه تنظیمی برای سال ۱۴۰۲ - از صد هزار میلیارد تومان ارز ترجیحی پیشنهادی تنها با ۶۹ هزار میلیارد تومان آن موافقت کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما خانم دکتر فاطمه محمدبیگی – عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با حضور در برنامه رویداد رادیو گفتگو درباره کمیاب شدن برخی از داروها در کشور و راه حلهای موجود آن گفتگو کرد.
سوال: بفرمایید که چرا ما در برخی از زمانها دچار این کمیاب شدن برخی از داروها میشویم مثلا من دیروز که به داروخانه مراجعه کردم موارد آنتی بیوتیکی در داروخانهها کم بود و به مقدار نیمی از دوره درمانی که پزشک تجویز کرده بود دارو تحویل میدادند علت کمیاب شدن برخی از داروها چیست؟ با توجه به اینکه وزیر بهداشت هم دیروز در حاشیه دولت اعلام کردند که ارز ترجیحی که امسال باید اختصاص داده شود به موضوع دارو مثل سنوات گذشته اختصاص داده شده و هیچ مشکلی نداریم نه تنها مشکلی نداریم ذخایر خیلی خوبی هم داریم این اتفاق چه میشود؟
محمدبیگی: برآوردی که ما در کمیسیون بهداشت، در مورد نیاز به ارز ترجیحی داشتیم، حداقل بالای صد هزار میلیارد تومان بوده، اما متاسفانه سازمان برنامه و بودجه در لایحه تنظیمی برای سال ۱۴۰۲ - ۶۹ هزار ملیارد تومان را پیشنهاد کرد.
سوال: یعنی ۳۱ هزار میلیارد کمتر از آن چیزی که پیش بینی مورد نیاز کشور است.
محمدبیگی: بله هم این موضوع، هم علیرغم تلاشهای وزیر محترم بهداشت که دیروز در صحن کمیسیون تلفیق با موضوع بررسی مشکلات حوزه دارو و تجهیزات پزشکی داشتیم و بنا بر گفته خود جناب دکتر عین اللهی علیرغم مراجعه مکرر ایشان به سازمان برنامه و تذکرهای ایشان به هیات دولت که ۶۹ هزار همت موضوعات ما را کفاف نمیدهد، اما همچنان سازمان برنامه بر روی حرف خودش اصرار کرده بود، ما در کمیسیون بهداشت و در صحن علنی در روزهای ماه اسفند پارسال مجددا این موضوع را مطرح کردیم و متاسفانه مورد قبول دولت و سازمان برنامه واقع نشد و عملا از ابتدای تصویب مشخص بود که این مبلغ کم است.
نکته بعدی بحث سهل انگاری و کوتاهی در اورهال کردن و به روز رسانی خطوط تولید شرکتهای داروست. خیلی از شرکتهای دارویی ما که عمدتا هم وابسته به دولت هستند، شرکتهایی هستند که نیاز به تامین جدید خطوط تولید دارو دارند. برای این موضوع نیازمند حمایتهای بانکی، تسهیلات وام، وامهای کم بهره و دستگاهها و تجهیزات جدیدند.
شبکهی بانکی کشور در این زمینه به عرصه نیامده، وزارت صمت هم در این زمینه کم کاری کرده است و لذا من خیلی جدی هشدار میدهم به بانک مرکزی و وزارت صمت که اگر به بررسی مشکلات حوزهی شرکتهای دارویی نپردازید قطعا ما همچنان در تولید داروها مشکل خواهیم داشت. این یک موضوع.
موضوع بعدی تعدد شرکتهای توزیع و پخش دارو در کشور است. خود این تعدد باعث یک نوع رقابت بین شرکتهای توزیعی میشود و عنان کار از دست میرود. یعنی چه؟ فرض کنید یک داروی کمیابی میخواهد توزیع بشود، بهتر است که معدودی از شرکتها بتوانند در سراسر کشور این موضوعات را دنبال کنند یا یک تقسیم کاری بین اینها بشود عملا مدیریت توزیع شرکتهای دارویی هم با مشکل مواجه است این هم خودش یک موضوع.
موضوع دیگر این که برخی شرکتهای دارویی متاسفانه همراهی شان ضعیف است یعنی مواد اولیه را نگه داشتند که با ارز با قیمت بالاتری فردا بتوانند ارائه بکنند یعنی این نگرانی از عدم تامین ارز باعث شده که ما در عرصه مواداولیه شاهد نوعی احتکار هم باشیم که این موضوع رو من دیروز در کمیسیون مطرح کردم و نیازمند پیگیری حقوقی و قضایی دولت، وزارت صمت و وزارت بهداشت است که متخلفین این حوزه سریعا معرفی و جلوی تخلفات شان گرفته شود.
موضوع دیگر واقعا مشکلات کلی ما در حوزهی ارز است که این برای همه دولت و همه کشور است و اگر ما نتوانیم بازار ارزی کشور را در این زمینه کنترل کنیم و دولت نتواند آن مابه التفاوت ارز ترجیحی را که بعنوان بدهی به شرکتهای بیمهای و بیمههای دارویی پرداخت کند، به تبع بیمهها هم نمیتوانند هزینه داروخانهها را پرداخت کنند و داروخانهها به دلیل این که الان مجبورند بعضی از تجهیزات و داروها را نقد و آزاد بخرند و باید پول در حساب شان باشد نمیتوانند این گردش حساب را فراهم کنند این دومینو و این زنجیره مخرب کار را خراب میکند بنابراین دولت باید بیاید تضمین کند، حمایت از داروخانهها را در دستورکار قرار بدهد، ما اگر نتوانیم صنعت دارو را در عرصهی مواد اولیه، تولید، توزیع و پخش آن و ارائه آن در داروخانهها تکمیل کنیم ما همچنان پیش بینی میکنیم که این موضوع ادامه دار باشد، ولی این را بگویم ما واقعا به لحاظ مواد اولیه دستمان خیلی پر است این طور نیست که همه چیز کمبود باشد، متاسفانه همکاریهای بین بخشی ضعیف است، بله در یک قسمتی که ناجوانمردانه تحریم هستیم و توسط امریکا و سایر کشورها متاسفانه دارویی که تحریم نیست ما را تحریم میکنند مواد اولیهای که ما باید به تولید داروهای سرطانی برسانیم به ما نمیرسانند قطعا به مجامع بین المللی باید شکایت کنیم و این موضوع هم پیگیری کنیم.
سوال: شما احصاء کردید مشکلاتی که وجود دارد کمبود منابع درمانی را فرمودید، کوتاهی در بروز رسانی خطوط دارویی را فرمودید، مدیریت توزیع دارویی که در کشور دارای مشکل هست را فرمودید، این که برخی از شرکتها مواد اولیه شان را نگه میدارند تا وقتی که ارز بالاتر برود تا بتوانند ارائه بدهند و به نوعی احتکار انجام میدهند و این مابه التفاوت ارز ترجیحی است. شما همه اینها را احصاء کردید شما بعنوان بازوی نظارتی به ما بفرمایید که در این حوزه چه کار میخواهید بکنید؟
محمدبیگی: ما در مجلس دیروز جلسه برگزار کردیم جلسات بعدی را با هیات دولت برگزار خواهیم کرد و در این زمینه پیگیری از بانک مرکزی، وزیر بهداشت، وزیر صمت و وزیر کار و نظارت بیشتر از شرکتهای تولیدی در دستور کار است.