پخش زنده
امروز: -
محمد علی کمالی مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی گفت:افزایش قیمت مرغ به علت کمبود کنجاله سویا بودکه بعد ازمذاکرات بین دولت و بازرگانها مشکل حل شد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما برنامه مجله کشاورزی رادیو اقتصادبا حضور محمد علی کمالی مشاور عالی اتحادیه مرغداران گوشتی به موضوع افزایش قیمت مرغ پرداخت.
سوال: یک بخشی از افزایش قیمت مرغ دلیلش گرانفروشی است، حالا این مشکل نهادههای طیور، ما یک خبری را از شما دیدیم که گفتید حل شده، این به چه صورت است؟
کمالی: از اواسط بهمن و اسفندماه گرفتار یک مسئلهای شدیم که آن هم کمبود کنجاله سویا بود، علت هم اختلاف قیمتی بود که بین بازرگانها، وارد کنندهها و دولت وجود داشت و این باعث شد که به موقع بار حمل نشود و کنجاله سویا قیمتش به شدت افزایش پیدا کرد و کمیاب شد، خوشبختانه بعد از سال، ظاهرا مذاکراتی که بین دولت و بازرگانها صورت گرفته بود به یک تفاهمی رسیدند و بالاخره بارگیری آزاد شد و کسانی که در بازارگاه سهمیه برایشان در نظر گرفته شده بود به تدریج بارشان شروع کرده به حمل شدن، یک مقداری از این لحاظ بازار آرامتر شده.
سوال: این آرام شدن بازار، الان مرغ کیلویی چند است؟ چون خود شما اعلام کردید ۷۵ هزار تومان گرانفروشی است.
کمالی: آثاری که شما امروز میبینید ناشی از نهاده امروز نیست، ناشی از نهاده همان یک ماه قبل است که عرض کردم که آن موقع گرانی نهاده منجر به این شد که هم یک مقداری مرغدارها سریعتر گله هایشان را به بازار عرضه کنند و هم این که یک مقداری جوجه ریزی در اسفندماه کاهش پیدا کرد و هم یک مقداری تخم مرغ نطفه دار کمتر خوابانده شد، مجموعه این مسائل باعث شد که امروز که ما مواجه هستیم با ماه رمضان و تعطیلات پشت سر هم، همینها باعث شد که ما امروز مواجه باشیم با گران شدن قیمت، البته نمیشود بگویید گرانی برای این که واقعیت این است که هزینههای تولید هم به شدت افزایش پیدا کرده است، من امروز خدمت شما بگویم که با این هزینههایی که امروز مرغدارها متحمل میشوند هر کیلو مرغ بالای ۵۰ هزار تومان برایشان هزینه بر میدارد تا بتوانند به تولید برسانند، حالا این فاصله ۵۰ هزار تومان هم با این قیمتهایی که در بازار هست البته جای تامل دارد، چون که واقعا بعد از این که مرغ از بازار از مرغداری بیرون میآید اختیارش دست مرغدار نیست، چند واسطه میخورد، یک عدهای کشتارکن هستند که این مرغها را از مرغداریها میخرند و میبرند کشتارگاه، بعد از کشتارگاه عمده فروشها و خرده فروشها هستند که متاسفانه دیگر از آن به بعدش در اختیار مرغدار نیست و اگر اجحافی هم میشود در آن قسمت میشود. بالاخره بالفرض هم که مرغ زنده مثلا ۵۰ هزار تومان باشد دیگر مصرف کننده اش امروز نباید یک دفعه در بازار به ۸۰ هزار تومان و بعضی وقتها به بالای این قیمتها برسد که این اصلا قابل قبول نیست با این قیمتها واسطهها این را بالا میبرند.
سوال: درست است منتها وظیفه مسئولین چیست؟ مسئولین فقط میگویند که از نظر ما مرغ کیلویی ۸۳ هزار تومان در بازار مورد تایید نیست، ولی مردم بالاخره باید بروند و بخرند، اتفاقا جالب است که خیلی از مرغدارها میگویند که آمار فروش. من دیروز آماری در مورد ماهی میخواندم در مورد این که تولیدمان در مورد ماهی بالا رفته و مصرف مان پایین آمده و دلیل این گرانی است، زمانی که ما میگوییم برویم سمت مرغ بخاطر این که مردم از ماهی فرار میکنند میروند سمت مرغ که مرغ ارزانتر است و.
کمالی: شما نگاه کنید میان همه پروتئینهایی که باارزش هستند مرغ الان تنها چیزی هست که شاید هنوز قشر متوسط میتوانند بخرند، البته دولت هم تمهیداتی فکر کرده مثلا همین عرضه مرغ منجمد و در مواقع کمبود هست و یا مثلا همین مرغهایی که از طریق شبکهی رسمی یعنی میدان بهمن و بازارهای تره بار اینها توزیع میشود اینها بالاخره مسیرهایی هست که معمولا دولت طی میکند برای این که بتواند با قیمت مناسبتر و با واسطه کمتری مرغ را به دست مردم برساند.
سوال: من نمیدانم تفاوت اروپاییها با ما چیست یا تفاوت ما با اروپاییها چیست؟ که آنها همیشه، شما الان به هر کشوری بروید مرغ را یک کیلو یک دلار میخرید، حالا ما میگوییم که دلار ما ۵۰ تومانی مثلا، ..
کمالی: بالاخره ما در مملکتی هستیم که تورم ما مثل تورم اروپا نیست
سوال: بحث امنیت غذایی دیگر حداقلها است
کمالی: ما یک قلم با تغییر سال ۲۷ درصد فقط هزینه کارگری مان افزایش پیدا کرده است
سوال: شما هم که میفرمایید به دست تولید کننده هم نمیرسد وقتی هزینه زیاد میشود و دولت دستور میدهد که این قدر بخاطر این که صدای مردم در نیاید ...
کمالی: اگر قرار بود که ما مرغ را به دست مردم ۸۰ هزار تومان برسانیم باید زنده اش میشد مثلا ۵۶-۵۷ هزار تومان، ولی الان که مرغدار ما ۵۶-۵۷ هزار تومان نمیفروشد که؛ مرغدار ما سال گذشته به طور متوسط مرغش را ۳۶ هزار تومان فروخته، مرغدار زنده را میگویم در حالی که قیمت مصوب ۴۳ هزار تومان بود، یعنی یک چیزی حدود ۱۸۰۰ میلیارد تومان در ماه، مرغداران ما در بخش گوشتی زیان کردند فقط در بخش پرورش مرغ گوشتی. ببینید ما امسال یک شعاری مقام معظم رهبری دادند و آن هم بحث کنترل تورم و پایداری تولید بود، کنترل تورم شرطش تولید هست یعنی اگر تولید اتفاق بیفتد تورم هم نیست، ولی اگر تولید اتفاق نیفتد که تورم ایجاد میشود.
سوال: یک بخشی از این تولید به نهادهها بر میگردد ما میدانیم ۷۰ درصد تولید همین نهادهها هست، در نهادهها ما نه در تولیدش موفق بودیم و نه در واردات و نه در توزیعش...
کمالی: این نوسان در تامین ارز، این که ارز به موقع تامین شود و به موقع نهاده وارد بازار بشود این مهمترین مسئله است که ما جلوگیری از نوسان بکنیم، چون که کشندهترین چیز برای یک بازار عدم ثبات است، یعنی هم واقعا ریسک سرمایه گذاری را بالا میبرد، هم واقعا این نوسانات قیمتی برای مردم آزاردهنده است و هیچ کس هم نمیتواند پیش بینی آینده بکند؛ لذا مهمترین مسئله این است صنعت مرغداری هم یک صنعت کاملا قابل محاسبه است تمام عدد و رقم هایش دست ما است، یعنی دقیقا میدانیم چه میزان مرغ را الان مردم ما نیاز دارند، لذا ما چقدر باید جوجه ریزی کنیم، چقدر باید نهاده تامین کنیم، خیلی باید این نهادهها ارزش آماده شود.
سوال: بله دیگر ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه ریزی سالانه نیاز جامعه ما است، ولی ما دیدیم که با یک وقفهای که در اسفندماه اتفاق افتاد جوجه ریزی دیرتر اتفاق افتاد همین یک هفته باعث میشود که بازار به هم بریزد.
کمالی: هماهنگی مدیریتی در سطح ملی مهمترین مسئله است یعنی سازمان مدیریت و برنامه ریزی، بانک مرکزی، وزارت جهاد کشاورزی، گمرکات اینها باید با هم هماهنگ باشند.
سوال: وقتی یک سیل دارد راه میافتد تازه بعد از سیل ستاد بحران تشکیل میشود، من فکر میکنم در مورد این مسئله هم همین اتفاق میافتد، وقتی گران میشود یک ستادی تشکیل میشود دوستان دور هم جمع میشوند و میگویند ببینیم چه کار کنیم؛ در صورتی که این دیگر مشخص است از قبل باید برنامه ریزی شود اینها هماهنگ شوند من فکر میکنم ما الان در مورد نهادهها شما این طور فرمودید ما تولید و واردات و اینها مشکل نداریم آن زمانی که ارز میخواهد تخصیص پیدا کند برای این که وارد کشور شود، این به مشکل میخورد و همین تعللی که ایجاد میشود و بعد میآید در گمرک وگمرک هم یک طوری نگه میدارد و نهایتا به تولید کننده نمیرسد دیگر.
کمالی: ما سال گذشته چندین بار با این مسئله مواجه شدیم که کشتیهای ما مملو از بار، درگمرکها بنادر معطل مانده بودند و ما داشتیم دموراژ میدادیم دموراژهای خیلی کلان میدادیم، ولی ارز اینها تامین نشده بود که این بار تخلیه بشود و به دست مرغدار برسد.
سوال: آن هم بانک مرکزی از مردم توانست تامین کند یعنی قیمت را یک تکانی میداد مردم میریختند ارزشان را میفروختند دولت آن طرف تامین میکرد و بانک مرکزی میداد.
کمالی: بالاخره یک تمهیداتی هست که باید بزرگان بکنند و ما بلد نیستیم.